Fluimucil 300 mg/3 ml soluţie injectabilă/soluţie pentru inhalat prin nebulizator/soluţie pentru instilaţie endotraheobronşică

Substanță activa
acetilcisteina
Clasa ATC
R05CB
Format
soluţie injectabilă/soluţie pentru inhalat prin nebulizator/soluţie pentru instilaţie endotraheobronşică
Afecțiuni
Fluimucil este un medicament pentru tratamentul afecţiunilor respiratorii caracterizate prin hipersecreţie densă şi vâscoasă: bronşită acută, bronşită cronică şi exacerbările acesteia, emfizem pulmonar, mucoviscidoză şi bronşiectazie.
Producător
Zambon Group S.p.A.
Acțiune terapeutică
expectorant

Ce este Fluimucil şi pentru ce se utilizează

Fluimucil este un medicament pentru tratamentul afecţiunilor respiratorii caracterizate prin hipersecreţie densă şi vâscoasă: bronşită acută, bronşită cronică şi exacerbările acesteia, emfizem pulmonar, mucoviscidoză şi bronşiectazie.

Înainte să utilizaţi Fluimucil

Nu utilizaţi Fluimucil:

– dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la acetilcisteină sau la oricare dintre celelalte componente ale Fluimucil.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Fluimucil:

Îndeosebi administrarea acetilcisteinei prin inhalarea aerosolilor poate determina, la începutul tratamentului, fluidificarea secreţiilor bronşice şi creşterea simultană a volumului acestora. La pacienţii care nu pot expectora în mod adecvat este necesară eliberarea căilor respiratorii prin drenaj postural sau prin aspiraţie bronşică pentru a se preveni retenţia secreţiilor.

Pacienţii care suferă de astm bronşic trebuie monitorizaţi cu stricteţe în timpul tratamentului; în cazul apariţiei bronhospasmului, tratamentul trebuie întrerupt imediat.

După deschiderea fiolei se poate simţi un miros sulfuros; acesta nu reprezintă un semn de modificare a calităţii medicamentului. Soluţia de acetilcistenă îşi poate schimba culoarea în roz, după deschiderea fiolei sau după transferul acesteia în echipamentul pentru aerosoli, dar aceasta nu afectează eficacitatea şi tolerabilitatea medicamentului.

Deoarece acetilcisteina poate reacţiona chimic cu anumite materiale (de exemplu cauciuc, fier, cupru), aparatul pentru administrarea aerosolilor trebuie să sie confecţionat din sticlă şi materiale plastice. Acesta trebuie spălat cu apă după utilizare.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. Fluimucil poate fi administrat în asociere cu medicamente frecvent utilizate cum ar fi bronhodilatatoarele, vasoconstrictoarele etc.

Când este necesar tratament local asociat cu acetilcisteină şi antibiotice, se recomandă administrarea separată a celor două medicamente, deoarece poate să existe incompatibilitate între acetilcisteină şi anumite antibiotice.

Acetilcisteina poate potenţa efectele hemodinamice ale nitroglicerinei şi derivaţilor acesteia.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Deşi studiile de teratogeneză efectuate cu Fluimucil la animale nu au evidenţiat nici un efect teratogen, administrarea acestuia în perioada de sarcină şi alăptare trebuie efectuată, ca în cazul altor medicamente, doar în cazul în care este neapărat necesar şi sub supraveghere medicală strictă.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu există suspiciuni şi nici semne conform cărora medicamentul poate afecta atenţia şi timpul de reacţie. De aceea, se poate spune că acest medicament nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Cum să utilizaţi Fluimucil

Administrare parenterală

Fluimucil trebuie administrat prin injectare intramusculară profundă. Doza recomandată este de 1 fiolă, de 1-2 ori pe zi.

La copii mici se recomandă administrarea unei jumătăţi din doza recomandată la adult. Durata tratamentului trebuie stabilită pe baza evaluării clinice.

Toleranţa sistemică şi locală foarte bună a medicamentului permite efectuarea tratamentului pe o perioadă îndelungată.

De asemenea, la pacienţii spitalizaţi, administrarea Fluimucil este posibilă şi prin injectare intravenoasă lentă.

Inhalarea aerosolilor

De fiecare dată, se administrează prin nebulizator 1 fiolă, de 1-2 ori pe zi, timp de 5-10 zile. Datorită siguranţei bune a administrării medicamentului, frecvenţa administrărilor şi dozele aproximative pot fi modificate de către medic în limitele acceptate, în funcţie de răspunsul clinic şi efectul terapeutic, fără a fi necesară diferenţierea dozei la adulţi faţă de cea la copii.

Instilaţie endotraheobronşică

De fiecare dată, se administrează 1 fiolă, de 1-2 ori pe zi, sau de câte ori este necesar, în funcţie de metodele selectate (cateter permanent, bronhoscop, etc.).

Instilaţie endoauriculară sau lavajul altor cavităţi

Doza medie recomandată este de Î4-1 fiolă, de fiecare dată.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Fluimucil

Când se administrează sistemic, nu s-au observat semne şi simptome deosebite la pacienţii trataţi cu doze mari de acetilcisteină.

Administrarea locală a unor doze excesive poate determina fluidificarea masivă a secreţiilor bronşice şi, în consecinţă, în cazul afectării reflexului de tuse, trebuie menţinută permeabilitatea căilor respiratorii prin aspiraţie mecanică, dacă este necesar.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Fluimucil poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Utilizarea medicamentului prin administrare sistemică poate fi urmată, ocazional, de apariţia unor reacţii de hipersensibilitate cum ar fi urticaria şi, rareori, bronhospasm.

În timpul tratamentului cu aerosoli, pot să apară, de asemenea, manifestări de iritaţie nazo-faringiană şi gastro-intestinală cum ar fi rinita, stomatita, greaţa şi vărsăturile. Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Fluimucil

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. Nu sunt necesare condiţii speciale pentru păstrare.

Nu utilizaţi Fluimucil după data de expirare înscrisă pe cutie după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Fluimucil

–                Substanţa activă este acetilcisteina. O fiolă a 3 ml soluţie injectabilă/soluţie pentru inhalat prin nebulizator/soluţie pentru instilaţie endotraheobronşică conţine acetilcisteină 300 mg.

–                Celelalte componente sunt: hidroxid de sodiu, edetat de sodiu, apă pentru preparate injectabile.

Cum arată Fluimucil şi conţinutul ambalajului

Fluimucil este disponibil sub formă de soluţie limpede, incoloră, fără particule vizibile, cu un slab miros sulfuros.

Fluimucil este ambalat în cutii cu 5 fiole din sticlă brună a câte 3 ml soluţie injectabilă/soluţie pentru inhalat prin nebulizator/soluţie pentru instilaţie endotraheobronşică.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

Zambon Group S.p.A.

Via della Chimica 9, 35100 Vicenza, Italia

Pentru orice informaţii despre acest medicament, vă rugăm să contactaţi reprezentanţii locali ai deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă:

Acest prospect a fost aprobat în Noiembrie 2006.

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?