AMBROSPRAY, soluţie orală, 50 mg/g

Producător: CSC Pharmaceuticals Handels GmbH Austria
Substanță activa
Clorhidrat de ambroxol
Clasa ATC
R05CB
Format
soluţie orală
Afecțiuni
boli acute ale plămânilor, boli cronice ale plămânilor, boli ale arborelui traheobronsic
Producător
Pharbil Waltrop GmbH Germania
Acțiune terapeutică
expectorant

Ce este Ambrospray 50 mg/g soluţie orala şi pentru ce se utilizează

Ambrospray 50 mg/g soluţie orala face parte din grupa: expectorante fără combinaţii cu antitusive, mucolitice; aceste medicamente sunt utilizate pentru subtierea sputei (secretiilor bronsice), ajutând astfel la expectorarea secretiilor mucoase vâscoase.

Ambrospray 50 mg/g soluţie orala este utilizat pentru tratamentul bolilor acute si cronice ale plămânilor si ale arborelui traheobronsic, în care apare o acumulare a secretiilor bronsice mucoase sau un transport, eliminare deficientă a acestora. Ambrospray este indicat pentru adulti si pentru copiii de peste 12 ani.

Înainte să utilizaţi Ambrospray 50 mg/g soluţie orala

Nu utilizaţi Ambrospray 50 mg/g soluţie orala

Nu utilizati Ambrospray dacâ stiti câ sunteti hipersensibil (alergic) la clorhidratul de ambroxol sau la oricare excipient din acest medicament.

Ambrospray contine sorbitol. Nu luati acest medicament dacă ati fost diagnosticat cu intolerantă ereditară la fructoză, o boală metabolică foarte rară.

Ambrospray nu este recomandat pentru copiii cu vârsta sub 12 ani.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Ambrospray 50 mg/g soluţie orala

Ambrospray poate interactiona cu alte medicamente pe care le luati, astfel că este important pentru dumneavoastră să cititi pct. „Utilizarea altor medicamente”, precum si informatiile importante legate de unii excipienţi din Ambrospray, înainte de a lua acest medicament.

Vă rugăm să vă consultati medicul dacă vi s-a spus că rinichii si/sau ficatul dumneavoastră nu lucrează asa cum ar trebui. Când functia renală este grav afectată, este posibil să survină acumularea de metaboliti ai clorhidratului de ambroxol (substanta activă din Ambrospray), care sunt produsi în ficat.

Dacă ati fost diagnosticat cu sindrom ciliar malign, o boală foarte rară, este posibil să survină acumularea de cantităti mari de secretii bronsice. În acest caz, Ambrospray poate fi utilizat doar sub supraveghere medicală strictă.

Pacienţii cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţa la fructoză, nu trebuie să utilizeze acest medicament.

Ambrospray contine 13% etanol în procente de volum. Fiecare doză (0,8 ml care corespunde la 40 mg de clorhidrat de ambroxol) contine până la 100 mg de alcool. Poate fi dăunător pentru cei care suferă de afectiuni ale ficatului, alcoolism, epilepsie, afectiuni ale creierului, precum si pentru femeile gravide si pentru copii. Acest medicament poate modifica sau potenta efectul altor medicamente.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Utilizarea concomitentă a Ambrospray cu medicamente care calmează tusea poate avea ca rezultat o acumulare de secretii bronsice care nu pot fi eliminate. Necesitatea unei asemenea terapii combinate trebuie evaluată cu grijă de medicul dumneavoastră, împotriva oricăror potentiale riscuri.

Utilizarea Iubire cu alimente şi băuturi

Vezi pct. ,,Cum să utilizaţi ambrospray 50 mg/g soluţie”

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Nu a fost stabilită siguranta ambroxolului pentru perioada de sarcină la om. În cadrul studiilor experimentale la animal nu s-au observat efecte dăunătoare directe sau indirecte asupra embrionului sau a fătului. Totusi, deoarece studiile la animal nu prognozează întotdeauna răspunsul uman, nu se recomanda utilizarea de Ambrospray pe perioada sarcinii.

Ambroxolul din Ambrospray trece în laptele matern în cantităti mici; atât timp cât posibilele efecte nu sunt încă evaluate complet, este mai bine ca mamele care utilizează Ambrospray să nu alăpteze.

Cereti întotdeauna sfatul medicului sau farmacistului dumneavoastră înainte de a lua vreun medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Deoarece, foarte rar, au fost descrise cefalee şi vertij în timpul tratamentului cu Ambrospray se recomandă prudenţă la pacienţii care conduc vehicule sau folosesc utilaje.

Cum să utilizaţi Ambrospray 50 mg/g soluţie orala

Dozaj si instructiuni pentru o utilizare corectă

Luati întotdeauna Ambrospray urmând strict indicatiile medicului dumneavoastră. Întrebati la medicul sau la farmacistul dacă nu sunteti sigur. Ambrospray poate fi luat cu sau fără alimente; totusi, cel mai bine este să luati medicamentul la masă sau imediat după mese.

Doza recomandată pentru adulti este de 3 pulverizări, de trei ori pe zi (ceea ce corespunde la 9 pulverizări sau 90 mg clorhidrat de ambroxol). Această cantitate este recomandată în primele 2 – 3 zile de tratament. Doză maximă zilnică este de 4 pulverizări, de trei ori pe zi (ceea ce corespunde la 12 pulverizări sau 120 mg clorhidrat de ambroxol). După această perioadă, doza poate fi redusă la 2 sau 3 pulverizări de 3 ori pe zi.

Instructiuni de utilizare

  1. – Tineti flaconul în poziţie verticală si agitati bine înainte de utilizare.
  2. – Prima datâ când utilizati spray-ul, îndreptati duza de pulverizare departe de fata dumneavoastră si apâsati ferm, de 3 – 4 ori, pânâ când apare un spray fin. Pompa este acum gata de utilizare.
  3. – Îndreptati duza către gura sau gâtul dumneavoastră si apâsati din nou. O apăsare înseamnă o pulverizare.
  4. – Dupâ aplicarea numărului corect de pulverizări (vezi verso), stergeti capătul duzei cu o tesătură. Astfel se previne înfundarea.
  5. – Nu încercati să împingeti vreun obiect în capătul duzei.

Medicul dumneavoastră vă va spune cât timp să luati medicamentul. În majoritatea cazurilor, perioada de tratament nu va depăsi 4-5 zile. Vă rugăm să vă adresati medicului dacă starea nu vi s-a ameliorat după 3 zile. Trebuie să respectati regimul terapeutic prescris de medicul dumneavoastră chiar dacă vă simtiti mult mai bine. Astfel starea dumneavoastră se poate ameliora în mod eficace.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Ambrospray 50 mg/g soluţie orala

Până astăzi, nu s-au raportat cazuri de supradozaj cu clorhidrat de ambroxol, substanta activă din Ambrospray. În câteva cazuri de supradozaj, s-a raportat diaree. Numai după administrarea de doze extrem de mari, s-a raportat o excretie salivară redusă, greată, vomă si o scădere a tensiunii arteriale. Dacă ati luat mai mult Ambrospray decât doza recomandată, adresati-vă medicului sau farmacistului cât de repede posibil.

Dacă uitaţi să utilizaţi Ambrospray 50 mg/g soluţie orala

Dacâ uitati sâ administrati o dozâ de Ambrospray, utilizati-l de îndatâ ce vâ aduceti aminte si apoi continuati ca mai înainte. Nu încercati să luati o doză dublă pentru a recupera dozele pe care ati uitat să le luati.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Ambrospray 50 mg/g soluţie orala poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Cele mai frecvente reacţii adverse care pot surveni la administrarea de Ambrospray sunt asociate cu sistemul digestiv, cum ar fi greata, senzaţii de arsură la nivelul stomacului, dispepsia, uscăciunea gurii, amorteala limbii si tulburări de gust. Reactiile cutanate (umflarea, eruptiile, roseata, mâncărimea) si reactiile alergice (dispnea, febra, umflarea fetei, frisoanele) sunt de asemenea reacţii adverse care au fost raportate de pacientii tratati cu produse medicamentoase care contin ambroxol, substanta activă din Ambrospray.

Au existat cazuri de reactii imediate de hipersensibilitate (soc anafilactic) cu perturbări circulatorii grave. Într-un singur caz a survenit o reactie alergică cutanată (dermatită de contact) la un pacient tratat cu solutie de ambroxol după administrare pe cale orală. Mai poate apare cefalee, vertij ca reacţii adverse.

Ca si în cazul altor medicamente care contin sorbitol, pot fi observate o accelerare a tranzitului intestinal si diaree atunci când se utilizează Ambrospray.

Informati întotdeauna medicul sau farmacistul în legătură cu orice reacţii adverse care survin la utilizarea Ambrospray, chiar si cu cele care nu sunt mentionate în acest prospect.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să comunicaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Ambrospray 50 mg/g soluţie orala

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. A se arunca după 1 an de la prima utilizare a flaconului. A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Ambrospray 50 mg/g soluţie orala după data de expirare înscrisă pe ambalaj dupa exp.. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Ambrospray 50 mg/g soluţie orala

– Substanţa activă este clorhidrat de ambroxol 50 mg.

– Celelalte componente sunt: propilenglicol, etanol 96%, glicerol, NAT 8539 (lecitină din boabe de soia, etanol anhidru), acetat de sodiu, acesulfam de potasiu sorbitol, aromă de zmeură (H+R), aromă contramarum (H+R), aromă de mentol, aromă de mentă, aromă de vişine, apă purificată.

Cum arată Ambrospray 50 mg/g soluţie orala şi conţinutul ambalajului

Ambrospray 50 mg/g soluţie orala se prezinta sub forma de soluţie gălbuie transparentă

Cutie cu un flacon de sticlă brună a 15 ml spray nazal, soluţie, prevăzut cu pompă de pulverizare Cutie cu un flacon de sticlă brună a 30 ml spray nazal, soluţie, prevăzut cu pompă de pulverizare

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

CSC Pharmaceuticals Handels GmbH, Heikigenstadter strasse 395b, A 1190, Viena, Austria

Producătorul

Pharbil Waltrop GmbH,

Im Wirrigen 25, D – 45731 Waltrop, Germania

Acest prospect a fost aprobat în Decembrie 2006

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal