AMBROHEXAL, comprimate, 30 mg

Producător: HEXAL AG Germania
Substanță activa
clorhidrat de ambroxol
Clasa ATC
R05CB
Format
comprimate
Afecțiuni
bronşite acute, bronhopneumopatie cronica
Producător
SALUTAS PHARMA GmbH Germania
Acțiune terapeutică
mucolitic

Ce este AMBROHEXAL şi pentru ce este utilizat?

Compoziţie

Un comprimat conţine clorhidrat de ambroxol 30 mg şi excipienţi: lactoză monohidrat, hidrogenofosfat de calciu, amidon de porumb, amidonglicolat de sodiu tip A, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu.

Indicaţii terapeutice

Ambrohexal este indicat ca terapie secretolitică:

  • în afecţiuni bronhopulmonare cronice asociate cu secreţie anormală de mucus şi afectare a transportului mucusului;
  • în afecţiuni bronşice acute şi episoade acute ale bronhopneumopatiei cronice. De asemenea, Ambrohexal este indicat pre- şi postoperator.

Înainte de a utiliza AMBROHEXAL

Nu utilizati AMBROHEXAL

Dacă sunteţi alergic la ambroxol sau la oricare dintre excipienţii medicamentului.

Acordati atentie utilizării AMBROHEXAL

În cazul în care suferiţi de ulcer gastroduodenal.

În cazul în care aveţi de insuficienţă renală sau hepatică severă.

Sarcina

Studiile la animale de laborator nu au evidenţiat un efect teratogen.

Cu toate acestea, este recomandat să nu se administreze clorhidratul de ambroxol la femeia însărcinată.

Alăptarea

Medicamentul se excretă în laptele matern, dar se pare că nu afectează sugarul la doze terapeutice. Totuşi, nu se recomandă administrarea medicamentului în perioada de alăptare.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Deoarece, foarte rar, au fost descrise cefalee şi vertij în timpul tratamentului cu Ambrohexal, se recomandă prudenţă la pacienţii care conduc vehicule sau folosesc utilaje.

Informatii importante privind unii excipienti continuti de AMBROHEXAL

Datorită conţinutului în lactoză al Ambrohexal pacienţii cu afecţiuni ereditare de intoleranţă la galactoză, deficit lapon de lactază, sau malabsorbţie glucoză-alactoză nu trebuie să utilizeze acest medicament.

Utilizarea altor medicamente

Administrarea concomitentă de Ambrohexal şi antibiotice (amoxicilină, cefuroximă, eritromicină, doxicilină) duce la creşterea concentraţiei de antibiotice la nivelul pulmonar. Ambrohexal nu se administrează concomitent cu antitusive şi/sau cu substanţe care scad secreţia bronşică (de exemplu, de tip atropinic), aceste asocieri fiind nejustificate. Nu s-au semnalat alte interacţiuni medicamentoase cu relevanţă clinică.

Informaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul dacă luaţi sau aţi luat recent orice alt medicament – chiar şi din cele eliberate fără prescripţie medicală.

Cum se utilizează AMBROHEXAL?

Adulţi şi copii peste 12 ani

Doza recomandată este de 1 comprimat Ambrohexal de 3 ori pe zi (90 mg clorhidrat de ambroxol pe zi), în primele 2-3 zile; apoi doza se scade la 1 comprimat Ambrohexal de 2 ori pe zi (60 mg clorhidrat de ambroxol pe zi)

În caz de insuficienţă renală severă, datorită acumulării de metaboliţi ai ambroxolului rezultaţi prin metabolizare în ficat, doza de întreţinere trebuie scăzută corespunzător, iar intervalul dintre doze trebuie prelungit.

Comprimatele trebuie administrate întregi cu lichide, după mese. Efectul secretolitic este potenţat de aportul de lichide.

Urmaţi aceste instrucţiuni dacă medicul dumneavoastră nu vă recomandă altfel.

Dacă după 4-5 zile de tratament simptomatologia nu se ameliorează, este necesar să vă consultaţi medicul dumneavoastră pentru reevaluarea tratamentului.

Dacă aveţi impresia că efectul Ambrohexal este prea puternic sau prea slab întrebaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul.

Dacă utilizaţi mai mult AMBROHEXAL decât trebuie

Până în prezent nu au fost descrise efecte datorate supradozajului.

Dacă aţi utilizat mai mult Ambrohexal decât trebuie, anunţaţi imediat medicul dumneavoastră sau farmacistul.

Dacă uitaţi să utilizaţi AMBROHEXAL

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza pe care aţi uitat să o luaţi. Luaţi doza următoare la momentul stabilit de schema de tratament.

Reacţii adverse posibile

Ambrohexal este în general bine tolerat dar, ca toate medicamentele poate determina reacţii adverse.

Este posibil să apară reacţii gastro-intestinale minore, de tipul greaţă, vărsături, gastralgii, care cedează rapid la scăderea dozei.

Au fost descrise cazuri de reacţii cutaneo-mucoase: eritem, rush, prurit, urticarie. Foarte rar, au fost semnalate reacţii anafilactoide, care au avut o evoluţie favorabilă. În acest caz tratamentul trebuie întrerupt.

De asemenea, foarte rar au fost descrise cefalee şi vertij.

Dacă observaţi oricare alte reacţii adverse care nu sunt menţionate în acest prospect informaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul.

Cum se păstrează AMBROHEXAL?

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

Informatii suplimentare

Ambalaj

Cutie cu 2 blistere din PP/Al a câte 10 comprimate.

Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă

HEXAL AG,

Industriestrasse 25,

D- 83607 Holzkirchen, Germania

Producător

SALUTAS PHARMA GmbH, Otto-von-Guericke-Allee 1, D-39179, Germania

Data ultimei verificări a prospectului Octombrie, 2005

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica