Rețeta de cozonac pufos a lui Chef Cătălin Scărlătescu. Îți iese sigur, dacă respecți toți pașii

  • Publicat:
Rețeta de cozonac pufos a lui Chef Cătălin Scărlătescu. Îți iese sigur, dacă respecți toți pașii
Foto: Shutterstock

Cozonac pufos, cu umplutură delicioasă de ciocolată, nucă și rahat și glazură apetisantă de ciocolată topită și fructe confiate. Rețeta de cozonac a faimosului Chef Cătălin Scărlătescu este ușor de preparat. Trebuie doar să respecți gramajele și timpul de coacere. În plus, ai grijă să folosești doar ingrediente de calitate și proaspete.

Celebru pentru preparate sale pline de savoare, multe dintre ele realizate după reţete tradiţionale, Chef Cătălin Scărlătescu ne dezvăluie trucurile sale pentru a obţine un cozonac perfect pentru mesele de sărbători.

Ingredientele de bază ale reţetelor româneşti le ştiu de la bunica, care le-a învățat de la mama ei, care le ştia de la bunica ei. Aşadar sunt transmise din generaţie în generaţie în ultima sută de ani. Pe lângă reţetă, secretul stă în prospeţimea şi provenienţa ingredientelor. Dacă ai materie primă de calitate obţii bucate pe măsură, dacă stăpâneşti cât de cât ştiinţa gătitului, ne-a declarat Chef Cătălin Scărlătescu.

Un cozonac perfect nu este de obicei uşor de preparat, dar reţeta lui Chef Cătălin Scărlătescu îţi va fi de ajutor dacă eşti la primul cozonac. Dacă ai deja experienţă, te va ajuta să faci un cozonac pufos deosebit cu care să-i impresionezi pe cei dragi.

Rețetă de cozonac pufos à la Chef Cătălin Scărlătescu

Ingrediente pentru 2 cozonaci:

Pentru glazura de ciocolată:

  • 100 ml smântână naturală pentru frișcă
  • 100 grame ciocolată cu lapte
  • fructe pentru decor (portocale, merișoare, goji, nuci, fistic etc.)

Mod de preparare:

  1. Se amestecă drojdia cu 100 ml lapte, un pic de zahăr şi trei linguri de făină. Se lasă compoziția să crească până când îşi dublează volumul.
  2. Laptele se fierbe împreună cu zahărul si cu o păstaie de vanilie, apoi se amestecă până se dizolvă.
  3. Gălbenuşurile se bat cu un praf de sare. Se pune făina într-un vas şi se toarnă pe rând, amestecând bine, gălbenuşurile, laptele împreună cu zahărul topit şi untul, portocala confiată, coaja de lămâie. Se frământă bine până se obţine un aluat aerat, consistent şi elastic. Compoziţia astfel obţinută se lasă la dospit circa o oră.
  4. Se ia apoi o bucată de aluat, se întinde bine, se pune peste crema de nuci cu ciocolată și rahat și se rulează. Rulada obţinută se secţionează în două pe lungimea sa şi cele două părţi astfel obţinute se împletesc şi se ung cu ou și un pic de zahăr.
  5. Se pun apoi într-o formă tapetată în prealabil cu unt şi făină si se lasă la dospit aproximativ două ore.
  6. Când aluatul a crescut, se dă tava la cuptor pentru circa 45 de minute-1 oră la 160 de grade Celsius.

Pentru a prepara glazura de ciocolată, se pune smântâna pentru frișcă într-un vas, pe foc, și se lasă doar să se încălzească, fără a atinge punctul de fierbere. Se ridică vasul de pe foc și se adaugă ciocolata ruptă în bucăți mici peste smântâna încălzită. Se amestecă intens până aceasta se topește și se omogenizează compoziția.

Se lasă glazura de ciocolată să se mai tempereze 5-6 minute, apoi se întinde peste cozonac. Se decorează cozonacul glazurat cu fructe.

Rețeta de cozonac a lui Chef Cătălin Scărlătescu. Îți iese sigur, dacă respecți toți pașii
Sursa foto: Facebook @Chef Cătălin Scărlătescu
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Rețeta de cozonaci a Annei Lesko
Rețeta de cozonaci a Annei Lesko
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”