Ingredientul din cozonac care te poate strica la stomac. 3 semne prin care recunoști nucile râncezite

Greață, dureri de stomac, diaree - te poți confrunta cu ele de sărbători dacă mănânci cozonac în care ai folosit nuci râncezite.
  • Publicat:
Ingredientul din cozonac care te poate strica la stomac. 3 semne prin care recunoști nucile râncezite
Foto: Shutterstock

Nucile râncezite pot distruge bunătate de cozonac la care ai trudit din greu. Pe lângă faptul că îi strică gustul, nucile râncezite îți pot da și dureri de stomac, așa că fii atentă la mirosul lor înainte să le folosești în compoziție. Din cauza grăsimilor nesaturate pe care le conțin și care se oxidează în prezența aerului, căldurii sau luminii, nucile râncezesc și capătă un gust neplăcut, deloc de dorit în cozonac, care va fi amar, acru sau chiar metalic.

Cum recunoști nucile râncezite

Există 3 metode prin care poți recunoaște nucile râncezite:

  • mirosul nucilor este unul de ulei uzat, vopsea, lac de unghii sau caserolă veche de plastic
  • gustul nucilor este foarte amar, uneori chiar metalic
  • miezul de nucă are o culoare neobișnuită, foarte gălbui, maroniu închis sau chiar negru, cu aspect uleios sau prăfos, ca de mucegai

Chiar dacă unele persoane nu au nicio problemă când consumă nuci râncezite, există și situații când acestea pot cauza tulburări digestive majore. Din cauza ciupercii din specia Aspergillus flavus, nucile pot conține aflatoxine, care duc la toxiinfecție alimentară.

Printre semnele ce pot semnala faptul că te confrunți cu o toxiinfecție alimentară se numără:

  • diaree
  • crampele abdominale
  • greața
  • vărsăturile
Foto: profimediaimages.ro

De ce trebuie înmuiate nucile în apă

Unele persoane acuză balonare, dureri de stomac și gaze în exces când consumă nuci. Aceste probleme pot fi evitate dacă hidratezi nucile în apă timp de câteva ore înainte să le consumi.

Astfel, nucile vor fi mai moi şi mai uşor de digerat, iar simptome precum balonarea, gazele intestinale şi crampele abdominale vor fi ţinute la distanţă.

Ţine cont însă că durata de hidratare variază în funcţie de tipul de nuci. De exemplu, nucile obişnuite, nucile pecan, mugurii de pin şi alunele trebuie ţinute în apă aproximativ 8 ore, în timp ce migdalele au nevoie de mai mult timp, de aproximativ 12 ore, iar nucile caju se ţin între 3 şi 6 ore în apă.

Dacă îţi plac nucile crocante, le poţi pune ulterior la cuptor sau poţi folosi un aparat special (deshidrator) care grăbeşte acest proces.

De asemenea, înmuierea nucilor în apă ajută la înlăturarea prafului, a reziduurilor şi a taninilor din coajă. Astfel, nucile vor căpăta un gust mai dulce, untos.

Foto: Shutterstock

Cum se depozitează corect miezul de nucă

Pentru a evita oxidarea nucilor și gustul rânced, este indicat să le depozităm în condiții corespunzătoare: cutii cu capac care se închid ermetic sau pungi vidate care se țin la congelator. Nucile păstrate astfel își mențin gustul până la 2 ani.

Un truc din popor spune că poți scăpa de gustul rânced din nuci prin opărirea acestora cu apă sărată. Se lasă nucile să se răcească în această apă, se strecoară, apoi se mai clătesc o dată în apă curată și se pun la uscat pe un prosop de bucătărie.

Foto: Shutterstock
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân