Gustul metalic în gură: ce înseamnă şi cum se tratează?

Dr. Adrian Mina, medic stomatolog, ne-a vorbit despre cauzele de apariţie a gustului metalic în gură şi cum se tratează.
  • Publicat:
Gustul metalic în gură: ce înseamnă şi cum se tratează?
FOTO: shutterstock / Gustul metalic în gură: ce înseamnă şi cum se tratează?

Gustul metalic apărut din senin în cavitatea orală este extrem de neplăcut şi poate semnala unele probleme de sănătate. Medicul stomatolog Adrian Mina explică ce fel de boli ar putea indica acest simptom, precum şi modalităţile de tratament.

Gustul metalic apărut atunci când tuşim poate fi reacţia adversă a anumitor tratamente medicale sau un simptom al unei afecţiuni de bază, cum ar fi boala parodontală. El poate apărea şi în alte momente, cum ar fi în timp ce mâncăm sau bem. Gustul metalic este neplăcut şi poate îngreuna consumul alimentelor.

„În funcţie de cauză, gustul metalic poate apărea alături de alte simptome. În cele mai multe cazuri, un gust metalic în timpul tusei va dispărea după tratarea cauzei de bază”, explică medicul stomatolog.

Boala parodontală

Una din cele mai întâlnite afecţiuni în care este prezent gustul metalic este boala parodontală, o afecţiune a parodonţiului marginal. Perturbarea echilibrului florei microbiene, urmată de înmulţirea bacteriană, poate provoca boala parodontală. Menţinerea unei igiene orale bune este de obicei suficientă pentru a preveni acumularea de bacterii. Fumatul, de asemenea, este un factor favorizant pentru apariţia afecţiunilor pardonţiului marginal. Simptomatologia bolii parodontale cuprinde: respiraţie urât mirositoare, gingii mărite în volum şi dureroase, sângerare gingivală, masticaţie dificilă, hipersensibilitate dentară. În cazuri mai severe, apare retracţia gingivală şi mobilitatea dentară.

Răceala

Răcelile sunt rezultatul unei infecţii la nivelul căilor aeriene superioare (nas, gât). Sunt provocate de cele mai multe ori de rinovirusuri şi sunt contagioase. Majoritatea persoanelor care suferă de răceală prezintă simptome uşoare, care includ dureri în gât, rinoree, nas înfundat şi tuse. În funcţie de gravitate, poate apărea si febra. Răceala poate afecta simţul mirosului, care afectează apoi simţul gustului, ceea ce poate provoca perceperea unui gust metalic in cavitatea bucală.

Infecţia sinusurilor

Infecţiile sinusale pot induce o pierdere a mirosului, ceea ce poate provoca o lipsă de aromă a alimentelor şi un gust metalic în gură. Sinusurile sunt spaţii goale din spatele obrajilor şi frunţii care se conectează la nas. O infecţie a sinusurilor, sau sinuzită, poate provoca inflamaţii în sinusuri.

Anumite tipuri de medicamente

Unele medicamente pot provoca un gust metalic în gură. De exemplu, unele antibiotice au acest efect secundar. Dacă efectele secundare ale medicamentelor afectează viaţa de zi cu zi sau îngreunează consumul de alimente şi lichide, este indicată vizita la medic. Este esenţial să nu încetaţi să luaţi aceste medicamente fără să discutaţi mai întâi cu un medicul curant.

Tratamentul cancerului

Aceste tratamente pot afecta modul în care simţurile funcţionează şi perturbă fluxul normal de salivă. Chimioterapia şi radioterapia pot produce un gust metalic în gură. Aproximativ 80% dintre persoanele care primesc tratament împotriva cancerului se confruntă cu modificări ale gustului alimentelor. Mai exact, tratamentele împotriva cancerului pot determina ca unele alimente – cum ar fi cele sărate, amare sau dulci – să aibă un gust neplăcut.

Sarcina

Unele femei însărcinate resimt un gust metalic din cauza disgeuziei, o denaturare a simţului gustativ al unei persoane. Persoanele cu disgeuzie experimentează schimbări în simţul gustului. Gustul tinde să fie sărat sau chiar metalic. Uneori, alimentelor le poate lipsi complet gustul. Hormonii de sarcină pot provoca această disgeuzie. Disgeusia este frecventă în primul trimestru, iar gustul va reveni la normal în al doilea trimestru.

Cum tratăm gustul metalic?

Tratarea gustului metalic depinde de cauza sa. Unele cauze sunt uşor de tratat, în timp ce altele necesită o perioadă mai lungă de tratament.

„Gustul metalic atunci când tuşiţi poate fi un simptom al unei afecţiuni care necesită îngrijiri medicale. De exemplu, simptomele asemănătoare febrei pot indica o infecţie care poate fi tratată cu medicamente prescrise de medic. Majoritatea oamenilor nu necesită îngrijiri medicale pentru afecţiuni uşoare, cum ar fi o răceală. Cu toate acestea, adulţii în vârstă ar trebui să vadă un medic dacă simptomele răcelii devin severe sau persistă mai mult de câteva zile. Dacă un medicament sau un tratament pentru cancer cauzează această problemă, consultaţi întotdeauna un medic înainte de a face modificări. Un medic este capabil să prescrie un alt medicament sau să sfătuiască cu privire la alte modificări posibile”, recomandă medicul stomatolog Adrian Mina.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”