În ce tip de castron crește mai repede aluatul de cozonac – inox, sticlă sau plastic?

  • Publicat:

Castronul în care frămânți aluatul de cozonac – mai precis materialul din care este confecționat și mărimea acestuia – ar putea influența timpul de dospire. Multe gospodine folosesc un castron de plastic. O fi bine, o fi rău?

Află mai jos care este cel mai potrivit tip de castron în care trebuie frământat și ținut aluatul la dospit ca să crească mai rapid.

Castron de inox

Datorită faptului că inoxul este termoconductor, castronul dintr-un astfel de material va reține mai bine căldura, aspect care va ajuta la procesul de dospire.

Pentru rezultate și mai rapide, poți încălzi în prealabil castronul timp de câteva minute în cuptor sau să îl ții în apă caldă. Ai grijă să ungi pereții și fundul vasului cu ulei sau unt înainte să pui aluatul în el, ca să nu se lipească.

Castron de sticlă/yena

Un castron de sticlă sau de yena termorezistentă este, de asemenea, o opțiune potrivită pentru frământarea și ținerea aluatului de cozonac la dospit. Acest material este termoconductor, la fel ca inoxul.

Dacă alegi castronul de sticlă, sunt avantaje și dezavantaje. Un avantaj ar fi că vezi în timp real cum și cât se umflă aluatul, iar dezavantajul ar fi că sticla este mai fragilă, alunecoasă și nu poate fi ținută la cuptor. Poți în schimb să ții castronul în prealabil în apă caldă.

Dar dacă folosești un vas de yena poți depăși acest obstacol. Ai grijă să acoperi aluatul cu un prosop curat ușor umezit.

Castron de plastic

Chiar dacă nu e cea mai bună opțiune, castronul de plastic este folosit de majoritatea dintre noi, chiar și de mulți bucătari șefi. Este un material mai ieftin și ușor de manevrat, dar trebuie să te asiguri că este perfect curat și suficient de încăpător pentru a permite aluatului să crească în volum.

Ai grijă să acoperi aluatul după frământare cu o folie de plastic, ca să nu capete o crustă la suprafață.

Un dezavantaj ar fi faptul că nu poate fi introdus în cuptor ca să grăbești procesul de dospire.

Factori de care depinde creșterea aluatului

Castroanele de inox și cele de sticlă sunt cele mai bune pentru aluatul de cozonac, deoarece sunt materiale termoconductoare și rețin căldura. Cu toate acestea, aluatul dospește foarte bine și într-un castron de plastic, dar ai grijă să îl ții la o temperatură de cel puțin 25 de grade Celsius.

Temperatura ideală de dospire a aluatului la cuptor este de 35-40 de grade Celsius, cu un control adecvat al umidității. Ca să crească mai repede, poți băga vasul (de inox, yena) cu aluat în cuptor la o temperatură de 40 de grade, timp de 15 minute, după care oprești cuptorul și-l mai lași încă 15 minute înăuntru.

O altă variantă este să pui castronul cu aluat deasupra unui vas cu apă caldă, dar atenție – vasul cu aluat nu trebuie să atingă apa!

Dacă nu pui aluatul în cuptor la dospit, îl poți lăsa la temperatura camerei – va dura totuși mai multe ore până să își dubleze volumul (de la 2-3 ore până la 10-12 ore, în funcție de cât de energic frămânți aluatul, dar și de temperatura camerei).

De asemenea, asigură-te că toate ingredientele pentru aluat sunt la temperatura camerei când începi să le amesteci.

Foarte importantă este și drojdia pe care o folosești (mai precis să respecți raportul drojdie-făină), precum și cantitatea de zahăr – dacă pui prea mult, timpul de dospire crește.

Totodată, alege cu grijă tipul de făină folosit pentru aluatul de cozonac. Cel mai indicat sortiment de făină pentru cozonaci pufoși, aerați este cel tip 000. 

Nu exagera nici cu uleiul, untul sau umplutura (nucă, rahat, stafide, merișoare, fructe confiate, migdale, alune, mac, ciocolată etc.) din compoziție. Pune exact atât cât scrie în rețetă, altfel aluatul nu va crește suficient și cozonacul nu va fi aerat și pufos, ci dens și deloc plăcut la gust.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări: