Diferența dintre făina 650 și 000. Sortimentul ideal pentru cozonaci pufoși, bine crescuți

  • Publicat:
Diferența dintre făina 650 și 000. Sortimentul ideal pentru cozonaci pufoși, bine crescuți

Vine sezonul cozonacilor, durdulii, parfumați și plini cu nucă și cacao. Pentru a obține acest rezultat trebuie să folosim ingrediente de cea mai bună calitatea. Printre ele, făina. Dar ce sortiment e mai bun pentru cozonaci bine crescuți și pufoși: făina 650 sau 000? 

Iată care sunt diferențele dintre făina 650 și 000 și câteva trucuri ca să îți iasă cei mai buni cozonaci de sărbători.

Făină 650, bună pentru pâine și pizza

Când mergi la cumpărături și ai pe listă făina, ține cont de codul menționat pe ambalaj. În funcție de acest cod, făina respectivă este potrivită fie pentru pâine, fie pentru cozonac sau alte prăjituri.

Spre exemplu, codul 650 de pe pungă indică faptul că are un procent mai ridicat de gluten. În consecință, este un sortiment de făină mai potrivit pentru pregătirea aluatului de pâine, pizza sau covrigei, care trebuie să fie mai elastic.

Făina 000, cea mai bună pentru cozonac

Pe de altă parte, codul 000 aparține sortimentului de făină cu granulație foarte fină și conținut mai redus de proteine, potrivită pentru cozonaci și alte deserturi care trebuie să iasă aerate, pufoase.

Un truc genial pentru a vedea dacă e numai bună pentru frământat cozonaci este să strângi în pumn puțină făină. Dacă aceasta se face cocoloș, înseamnă că este umedă și aluatul nu va crește. În schimb, dacă făina se împrăștie, înseamnă că e uscată și va da cele mai bune rezultate, aluatul își va dubla volumul.

De asemenea, făina bună de cozonac nu face cocoloașe când o amesteci cu laptele, ouăle, drojdia și zahărul, ci se va omogeniza perfect, rezultând o compoziție uniformă și fină.

Dacă totuși nu ai altă făină la îndemână și aceasta nu trece testul umidității, o poți cerne și să o lași într-o tavă timp de câteva ore ca să se usuce, înainte să adaugi restul ingredientelor.

https://www.csid.ro/dieta-sport/retete-culinare/de-ce-nu-creste-aluatul-de-cozonac-10-greseli-pe-care-sa-nu-le-mai-faci-19683110/

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: