Ruladă cu frișcă și fructe proaspete – un desert aerat și ușor de preparat

  • Publicat:
Ruladă cu frișcă și fructe proaspete - un desert aerat și ușor de preparat
Ruladă cu frișcă și fructe proaspete - un desert aerat și ușor de preparat. Foto: envato

Dacă în loc de cozonac sau pască de Paște preferi ceva mai ușor de preparat, îți propunem o rețetă de ruladă cu frișcă și fructe proaspete. Este foarte aerată și are un gust delicat și proaspăt, ca o zi însorită de primăvară. Poți folosi orice fel de fructe îți plac, dar cel mai bine se potrivesc căpșunile, afinele, zmeura, kiwi, caisele, piersicile sau mandarinele. Desigur, poți adăuga în compoziție și alune, migdale, fistic, stafide sau, de ce nu, semințe de rodie. Cu cât e mai colorată, cu atât e mai apetisantă!

Ruladă cu frișcă și fructe: ingrediente

Pentru blat:

Citește și: Cum se fac cojile de eclere, crema de vanilie și glazura de ciocolată

Pentru umplutură:

  • 125 ml frișcă lichidă rece
  • 20 grame zahăr sau îndulcitor
  • 1 pliculeț de zahăr vanilat
  • fructe proaspete tăiate felii sau cubulețe, la alegere

Pentru decor:

  • zahăr pudră

Citește și: Crème brûlée, desertul regal ușor de făcut acasă. Rețeta din 5 ingrediente

Rețetă ruladă umplută cu frișcă și fructe proaspete

Timp de preparare: aproximativ 45 de minute. Rulada trebuie să tea la frigider cel puțin 4 ore sau, și mai bine, peste noapte.

Prepararea blatului de ruladă:

  1. Într-un castron încăpător pune gălbenușurile și 20 de grame de zahăr. Amestecă ușor cu un tel până la omogenizare
  2. Adaugă laptele, uleiul și vanilia. Amestecă din nou.
  3. Adaugă făina și amidonul de porumb. Amestecă bine cu telul.
  4. Pornește cuptorul la 170 de grade Celsius.
  5. Într-un alt castron pun albușurile și sarea. Amestecă timp de câteva secunde cu un mixer până albușurile se fac spumă.
  6. Adaugă bitartratul de potasiu (sau înlocuitorul) și mixează până spuma de albușuri devine albă.
  7. Adaugă treptat restul de zahăr (60 de grame) și continuă să mixezi până obții o cremă aerată care nu curge.
  8. Toarnă această cremă de albușuri peste amestecul de gălbenușuri din celălalt castron. Amestecă ușor cu telul pentru omogenizarea compoziției.
  9. Aluatul obținut se toarnă într-o tavă dreptunghiulară pe care ai pus hârtie de copt. Nivelează suprafața cu o spatulă.
  10. Dă aluatul la cuptorul preîncălzit, timp de 25-30 de minute, la o temperatură de 165-170 de grade Celsius. Nu lăsa mai mult, altfel aluatul se va usca prea tare și rulada se va crăpa. Nu lăsa la cuptor nici prea puțin, pentru că aluatul nu va crește suficient și nu va fi aerat, având totodată un gust neplăcut de ou.
  11. După coacere, aluatul se scoate din tavă cu tot cu hârtia de copt și se lasă la răcit pe un tocător de lemn, acoperit cu un prosop curat de bumbac.

Citește și: Cea mai simplă rețetă de cremșnit cu cremă de vanilie

Pregătirea umpluturii pentru ruladă:

  1. Toarnă într-un castron frișca lichidă scoasă de la frigider.
  2. Adaugă zahărul și vanilia.
  3. Mixează până obții frișcă tare.
  4. Taie fructele cubulețe sau felii, la alegere. Îți recomandăm fructe de culori diferite, contrastante – de ex. kiwi, căpșuni, mandarine.

Citește și: Tiramisu fără ouă și fără coacere – rețeta simplă, gata în 10 minute

Asamblarea ruladei:

  1. Se îndepărtează hârtia de copt de sub blat. Așază blatul pe o folie de aluminiu (îi poți tăia marginile pentru un aspect mai frumos).
  2. Întinde frișcă pe întreaga suprafață a blatului și nivelează cu o spatulă.
  3. Pune fructele peste frișca întinsă.
  4. Apucă de un capăt al foliei și rulează cu grijă.
  5. Rulada astfel obținută se înfășoară cât mai strâns într-o folie de plastic și se lasă la frigider 4 ore sau peste noapte înainte de a fi feliată.
  6. Rulada cu frișcă și fructe proaspete poate fi decorată cu zahăr pudră.

Citește și: Ciocolată de casă cu nucă, desertul copilăriei – rețetă simplă și rapidă

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân