Ciocolată de casă cu nucă, desertul copilăriei – rețetă simplă și rapidă

Rețetă de ciocolată de casă cu nucă și lapte praf. Are un gust divin, onctuos, exact așa cum mi-l amintesc din copilărie. Se prepară foarte simplu!
06.11.2021
Ciocolată de casă cu nucă, desertul copilăriei - rețetă simplă și rapidă
Sursa foto: Shutterstock

Ciocolată de casă cu lapte praf, cu nucă, o minunăție de desert care îmi amintește de copilărie, când nu aveam la dispoziție decât o carte de rețete. Nu tu internet, zeci de bloggeri culinari, rețete video pe Youtube, emisiuni culinare zilnice la televizor. Doar cartea aceea groasă a Sandei Marin, roasă și îngălbenită de timp…

Pentru că pandemia ne-a închis pe mulți dintre noi în case, am fost cumva determinați, de voie sau de nevoie, să gătim mai mult, să experimentăm fel și fel de rețete.

Unii dintre noi am încercat să atenuăm monotonia prin rețete inspirate din diverse culturi, având la bază condimente exotice. Alții, cum e și cazul meu, ne-am reîntors „la rădăcini”, la copilărie.

Așa am redescoperit gustul simplu al ciorbei de perișoare, al delicioasei ciulamale de ciuperci, al supei de pui cu găluște fragede și pufoase, al ostropelului delicios de pui cu usturoi.

Dar la capitolul desert nu prea m-am avântat, pentru că e o adevărată artă să obții dulcele de altădată. Am senzația că multe rețete din prezent sunt denaturate de tot felul de mirodenii și adaosuri care nu-și au rostul decât în restaurantele fandosite, unde nota de plată înseamnă vreo 3 zile de muncă.

Așa că am preferat să fac acasă un desert simplu, din ingrediente la fel de simple – ciocolata de casă din 5 ingrediente. Dacă punem și apa la socoteală, atunci sunt 6 ingrediente. Iar modul de preparare e atât de simplu, încât și un copil se poate descurca fără probleme.

De altfel, cred că desertul acesta se regăsește în caietul cu rețete al tuturor mamelor, mătușilor și bunicilor noastre. Alături de, firește, Prăjitura Televizor, Albă ca Zăpada, Prăjitura cu Bulion sau alte „nestemate” cu care ne era potolită pofta de dulce când eram copii.

Dar să nu mai lungesc vorba! Vezi mai jos rețeta de ciocolată de casă cu lapte praf și nucă, așa cum o țin minte de când eram copil și pe care am încercat-o (și mi-a ieșit cum trebuie) acum, la maturitate. Gustul e inconfundabil, știu că îmi vei da dreptate!

Ciocolată de casă – ingrediente și mod de preparare

Din ingredientele de mai jos vei obține o tavă de 20×30 centimetri cu ciocolată de casă, groasă de vreo două degete:

  • 100 de grame de unt 82% grăsime
  • 250 de grame lapte praf
  • 400-450 grame zahăr tos
  • 40 de grame de cacao
  • 2 mâini de miez de nucă (poți înlocui cu fistic, arahide, alune de pădure, caju, migdale, merișoare)
  • 100 mililitri de apă

Mod de preparare:

Dă prin sită laptele praf și cacaua.

Pune apa, zahărul și untul într-o cratiță și adu la fierbere. Mai lasă pe foc încă 5 minute, apoi trage deoparte cratița și toarnă amestecul de lapte praf cu cacao.

Amestecă bine de tot până obții o cremă omogenă.

Tapetează tava cu hârtie de copt și toarnă crema uniform.

Presară deasupra miezul de nucă tocat grosier. Poți „scăpa” o parte din nuci de la înălțime, pentru a ajunge mai adânc în ciocolată, și altele mai de jos, pentru a rămâne la suprafață. Așa vei avea nucă în toată grosimea ciocolatei.

Lasă ciocolata să se răcească minimum 4 ore, apoi porționeaz-o cu un cuțit cu lamă lungă și lată.

Ciocolata de casă rezistă foarte bine în frigider și nu-și schimbă textura, nici gustul, nici măcar după 7-10 zile.

 

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentație, ... citește mai mult
Recomandare video
Ce este glicemia normală? Explică pe scurt dr. Mihaela Posea!