Cum să faci cea mai bună ciulama de ciuperci. Rețeta explicată pas cu pas

Descoperă o rețetă simplă de ciulama de ciuperci cu lapte și făină. Un preparat sățios și delicios, servit neapărat cu mămăliguță!
  • Publicat:
Cum să faci cea mai bună ciulama de ciuperci. Rețeta explicată pas cu pas
Sursa foto: Shutterstock

Ciulama de ciuperci cu sos alb cremos – un preparat ușor de realizat, savuros și care ține de foame.

Dacă vrei să mai tai din porția săptămânală de carne, ciupercile sunt o variantă excelentă. Bogate în proteine, fibre, minerale și vitamine din complexul B, ciupercile pot înlocui oricând o friptură. Și sunt alimente prețioase în dietă, pentru că țin de foame mult timp, dar nu conțin grăsimi care să se adune pe abdomen.

Descoperă mai jos o rețetă simplă de ciulama de ciuperci care se potrivește de minune cu o mămăliguță aurie și fierbinte.

Ciulama de ciuperci tradițională: ingrediente

Următoarele ingrediente sunt suficiente pentru 4 porții generoase de ciulama de ciuperci. Dacă vrei să faci doar două porții, redu la jumătate tot ce vezi pe listă.

Ingrediente:

  • 1,5 kilograme de ciuperci champignon
  • 100 de grame de unt 82% grăsime
  • 5 fire de ceapă verde
  • O ceapă albă mare
  • 1 legătură de mărar
  • 1 legătură de pătrunjel
  • Sare și piper, după gust
  • 500 mililitri de lapte dulce 3,5% grăsime
  • 3 linguri de făină
  • 4 căței de usturoi sau 1 linguriță de pudră de usturoi(opțional)

Cum se prepară cea mai bună ciulama de ciuperci

Se curăță ciupercile de coajă, se spală bine sub jet de apă și se taie în cuburi mari (eu am folosit și „piciorușele”, le-am tăiat rondele groase). Mie îmi plac ciupercile tăiate grosier, nu felii subțiri, pentru că oricum vor scădea la gătit.

Se taie rondele ceapa verde, respectiv cubulețe ceapa albă. Se pune untul într-un wok încăpător pe foc mediu.

Când aproape tot untul s-a topit, se adaugă ceapa tocată și un praf de sare. Se amestecă bine și se lasă 2-3 minute la călit.

Se adaugă ciupercile tăiate, se amestecă ușor și se pune un capac peste wok.

Se lasă focul mediu spre mare, până când se evaporă aproape în întregime apa pe care o lasă ciupercile. Cam o jumătate de oră.

Între timp, pune 3 linguri de făină într-un bol și toarnă laptele rece. Amestecă bine cu un tel ca să nu se formeze cocoloașe.

Toacă mărunt pătrunjelul și mărarul.

Când ciupercile sunt făcute și mai e doar puțină zeamă în wok, toarnă treptat amestecul de lapte cu făină. Potrivește de sare și piper, adaugă usturoiul (opțional), amestecă bine și mai lasă să dea un clocot.

Stinge focul, adaugă verdeața și amestecă.

Servește această delicioasă ciulama de ciuperci cu mămăliguță fierbinte. Poftă bună!

Ciulama de ciuperci cu lapte și făină - rețetă rapidă

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”