Prăjitură Albă ca Zăpada cu cremă de vanilie și lămâie – gustul copilăriei

25.09.2021
Prăjitură Albă ca Zăpada cu cremă de vanilie și lămâie – gustul copilăriei
Sursa foto: Shutterstock

Cum să faci prăjitură Albă ca Zăpada cu cremă delicioasă de vanilie și lămâie, decorată cu nucă de cocos sau zahăr pudră – rețeta este foarte simplă!

Când vă este dor de gustul copilăriei, încercați această rețetă pe care mamele și bunicile noastre o făceau des pentru a ne stăpâni pofta de dulce: prăjitură Albă ca Zăpada.

Este foarte aspectuoasă, fragedă și pufoasă, iar crema delicată de vanilie cu lămâie este foarte echilibrată, desăvârșind acest desert simplu, dar foarte echilibrat din punctul de vedere al gustului și elegant peste măsură.

Iată cum să prepari prăjitura Albă ca Zăpada.

Prăjitură Albă ca Zăpada: ingrediente, mod de preparare

Ingrediente

Pentru foi:

  • 500 grame făină
  • 10 linguri lapte
  • 10 linguri zahăr
  • 10 linguri ulei
  • 1 linguriță de amoniu pentru prăjituri stins în oțet sau puțină zeamă de lămâie
  • 2 ouă
  • un praf de sare

Pentru cremă:

  • 1 litru lapte
  • 2 ouă
  • 8 linguri făină
  • 6 linguri zahăr
  • zeama și coaja de la o lămâie
  • o fiolă de esență de vanilie
  • 200 grame unt

Pentru decor:

  • fulgi de cocos
  • zahăr pudră

Mod de preparare

Cum faci aluatul pentru foi

Se pun într-un bol zahărul, laptele, ouăle, sarea, uleiul, amoniacul stins și se mixează câteva secunde. Se adaugă treptat făina și se amestecă bine cu o lingură. Spre final se frământă aluatul cu mâinile până nu se mai lipește de degete. Se lasă la dospit 30 de minute, apoi se împarte în 3-4 bucăți egale și se întind bine foile cu un sucitor pe masa de lucru presărată cu puțină făină.

Se înțeapă foile din loc în loc cu furculița. Se coace fiecare foaie pe dosul tăvii pentru 8 minute, la 180 de grade Celsius.

Cum faci crema pentru prăjitură

Se amestecă făina cu laptele rece, ouăle și zahărul. Restul de lapte se pune la fiert împreună cu coaja de lămâie.

Când laptele dă în fiert, se adaugă toată compoziția de lapte rece cu făină. Amestecă încontinuu până ce începe din nou să fiarbă.

Se lasă crema să fiarbă până când compoziția se dezlipește ușor de vas, după care se lasă la răcit. Se adaugă esența de vanilie, sucul de lămâie și untul moale și se mixează până se obține o cremă omogenă.

Cum se asamblează prăjitura

Se pune o foaie în tavă, apoi se repartizează cremă de vanilie și lămâie uniform, pe întreaga suprafață. Apoi se pune iar o foaie, iar cremă și tot așa. Ultimul strat trebuie să fie de cremă, peste care se presară fulgi de cocos.

Se dă prăjitura la frigider peste noapte. A doua zi se taie în romburi/pătrate. Se poate pudra cu puțin zahăr pudră. Poftă bună!

Cel mai nou articol Video:
Dr. Diana Ionescu: laserul în parodontoză și alte afecțiuni stomatologice