Diferența URIAȘĂ dintre zahărul vanilat și zahărul vanilinat. Puțini știu detaliul acesta!

  • Publicat:
Diferența URIAȘĂ dintre zahărul vanilat și zahărul vanilinat. Puțini știu detaliul acesta!
Știai că e o diferență majoră între zahărul vanilat și zahărul vanilinat? Foto: profimediaimages.ro

Când se apropie sărbătorile, gospodinele iau cu asalt rafturile de mirodenii pentru deserturi, cel mai căutat produs fiind zahărul vanilat. Acesta este folosit în numeroase rețete de dulciuri, mai ales la cozonac, pască, plăcintă cu brânză dulce sau creme cu vanilie pentru eclere sau torturi.

Știai însă că e o diferență majoră între zahărul vanilat și zahărul vanilinat?

Chiar dacă ambele variante se pretează pentru coacere sau gătit la temperaturi înalte, există o diferență de gust, culoare și mai ales de preț între zahărul vanilat și cel vanilinat. Și asta deoarece sunt obținute prin metode diferite.

Zahărul vanilat vs zahărul vanilinat – diferențe

În cazul zahărului vanilat, vanilina din compoziție – adică principalul compus aromatic din păstăile de vanilie – este de origine naturală.

Pe de altă parte, în zahărul vanilinat se folosește aromă de vanilie obținută sintetic. Ceea ce nu este neapărat un lucru rău, mai ales ținând cont de prețul ridicat al vaniliei naturale care poate fi inaccesibil multor persoane, dar și de condițiile de creștere și de producție a plantei de vanilie care nu pot acoperi cererea crescută din partea consumatorilor.

Trebuie făcută însă o precizare în privința aromei de vanilie. În comerț există mai multe sortimente de zahăr vanilinat. Dacă vrei să folosești un produs de calitate, acesta trebuie să conțină aromă naturală de vanilie, care provine în proporție de 95% din păstaia de vanilie.

Foto: profimediaimages.ro

Diferența de preț între zahărul vanilat și cel vanilinat este de asemenea mare.

Spre exemplu, un plic de zahăr vanilat (12 grame) costă aproximativ 4,5 lei, pe când un plic de zahăr vanilinat de 16 grame costă doar 1,7 lei, deci cel dintâi costă de 3 ori mai mult.

Ca număr de calorii însă, lucrurile stau identic, asta pentru că ingredientul de bază – zahărul alb – este același. Atât zahărul vanilat, cât și cel vanilinat au aproximativ 385 de calorii la suta de grame. 

Citește și: Diferența dintre extractul de vanilie și esența de vanilie

Mai există și alte diferențe între zahărul vanilat și cel vanilinat. Spre exemplu, zahărul vanilat are o culoare mai închisă, maro-aurie, dată de păstăile de vanilie, în vreme ce zahărul vanilinat este alb.

Foto: profimediaimages.ro

Apoi, zahărul vanilat poate avea un gust mai intens, însă mirosul nu este la fel de puternic precum în cazul celui vanilinat.

Important! Atât zahărul vanilat, cât și cel vanilinat au ca ingredient principal… zahărul, care împrumută din proprietățile olfactive și gustative ale vaniliei, fie că e naturală sau sintetică. Practic, este zahăr „infuzat” cu vanilie. Deci atenție la cantitate, mai ales dacă țineți la siluetă!

Zahărul vanilat are în general 3% vanilie, restul fiind zahăr, iar cel vanilinat conține zahăr și etilvanilină (aromă sintetică de vanilie cu putere de 3 ori mai mare de aromatizare decât vanilia naturală).

În general se folosește conținutul unui plic de 8 grame la 500 de grame de făină sau pentru un desert din 0,5-1 litru de lapte, indiferent că e vorba de zahăr vanilat sau vanilinat.

Cum să faci acasă zahăr vanilat – rețeta simplă

Dacă vrei să faci acasă zahăr vanilat, rețeta e foarte simplă. Ai nevoie doar de o cană de zahăr alb și de o păstaie de vanilie (1,5 grame).

Prețul unei păstăi de vanilie variază în funcție de producător. Acesta pornește de la 10 lei și poate ajunge chiar și la 35 de lei. Pe site-ul unui comerciant specializat, 100 de grame de păstăi de vanilie costă 280 de lei.

Pentru a prepara zahăr vanilat, trebuie doar să scoți semințele din păstaia de vanilie și să le adaugi peste zahărul alb. Mixezi la blender câteva secunde pentru a zdrobi complet semințele, apoi depozitezi zahărul vanilat în mai multe borcănașe închise ermetic, ținute într-un loc uscat, răcoros, ferite de razele soarelui.

Zahărul vanilat astfel preparat are un termen de valabilitate de până la 2 ani. Dar ține cont că aroma se poate diminua de fiecare dată când deschizi borcanul sau dacă îl ții în condiții necorespunzătoare.

De aceea nu e recomandat să pui tot zahărul într-un borcan mare pe care să îl ții în bucătărie, de exemplu, unde temperaturile sunt mai ridicate și umiditatea nu este cea optimă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: