Rețetă eclere franțuzești – cum se fac cojile de ecler, crema de vanilie și glazura de ciocolată

17.12.2020 | Paula Rotaru
Rețetă eclere franțuzești – cum se fac cojile de ecler, crema de vanilie și glazura de ciocolată

Rețetă eclere franțuzești, pas cu pas – ușor de pregătit! Nu vom dezbate problema eclere versus ecleruri, dicționarul ne spune clar că a doua variantă este cea corectă. Dar cum toată lumea le știe ca „eclere” și nu prea ne interesează altceva decât gustul perfect, am preferat să lăsăm în titlu varianta greșită. Măcar de ar ieși rețeta perfect și singura „bubă” să fie faptul că le-am stâlcit numele!

Astăzi învățăm să facem acasă delicioasele eclere franțuzești, cu cremă fină și delicată și o glazură de ciocolată care dă dependență.

O luăm pas cu pas – de la pregătirea cojilor până la crema decadentă de vanilie și glazura lucioasă de ciocolată, fie că este albă ori neagră!

Cam o oră vă ia să faceți acest desert minunat, iar din ingredientele de mai jos obțineți 8 eclere dolofane. Grijă mare – un singur ecler are cam 350 de calorii, deci atenție la excese!

Rețetă eclere franțuzești – ingrediente necesare

Ingrediente pentru coji de ecler:

  • 125 grame unt
  • 250 mililitri apă
  • Un praf de sare
  • 120 grame făină
  • 4 ouă întregi

Ingrediente pentru crema de vanilie:

  • 300 mililitri lapte
  • 3 gălbenușuri
  • 1 linguriță de extract sau esență de vanilie
  • 60 grame zahăr tos
  • 1 lingură de făină
  • 40 grame amidon alimentar din porumb

Ingrediente pentru glazura de ciocolată:

  • 100 grame ciocolată neagră sau albă (după preferințe)
  • 120 mililitri smântână pentru frișcă

Cum se fac cojile de ecler

Pune apa și untul într-o tigaie pe foc mediu, adaugă sarea și făina, apoi amestecă bine cu un tel până obții un aluat cremos. Adaugă ouăle bătute în aluat și amestecă bine până compoziția este omogenă.

Pornește cuptorul la 220 de grade Celsius și pregătește o tavă întinsă cu foaie de copt.

Umple o pungă de poș cu aluatul de eclere, atașează duza stelată de plastic sau de metal și apasă ușor pe pungă pentru a forma coaja de ecler (direct pe foaia de copt din tavă). Poți face eclere mai lunguiețe sau rotunde, în funcție de preferințe.

Lasă 1-2 centimetri spațiu între eclere. Introdu tava la cuptorul preîncălzit și lasă cojile să se coacă timp de 15-20 de minute, la 215-220 de grade Celsius, până capătă o culoare maro-aurie.

După expirarea timpului, scoate cojile de ecler din cuptor și lasă-le să se răcească înainte să le umpli cu crema de vanilie.

Crema pentru eclere – cum se prepară

Încălzește laptele într-o oală de inox de 1 litru, până ajunge aproape de punctul de fierbere. Într-un bol metalic separat, amestecă bine gălbenușurile, zahărul, făina și amidonul de porumb.

Când laptele e aproape fiert, toarnă jumătate de cantitate peste amestecul cu ou și amestecă bine cu un tel ca să eviți formarea cocoloașelor.

Rețetă eclere franțuzești – cum se fac cojile de ecler, crema de vanilie și glazura de ciocolată

Adaugă acest amestec de lapte cu ou peste laptele rămas în oală, cu focul la minimum. Amestecă bine timp de 1-2 minute, până obții o cremă onctuoasă. Ia oala de pe foc și adaugă extractul sau esența de vanilie – amestecă bine și lasă crema să se răcească bine (e de preferat să o acoperi cu o folie, ca să nu se formeze o crustă la suprafață).

Glazura de ciocolată pentru eclere

Cât timp se răcesc cojile și crema de eclere, prepară glazura delicioasă de ciocolată.

Pune smântâna pentru frișcă într-o oală mică și adu-o la punctul de fierbere, la foc mic spre mediu. Trage oala de pe foc înainte ca smântâna să dea în fiert și toarn-o peste bucățile de ciocolată dintr-un bol metalic. Amestecă bine compoziția până obții o cremă fluidă și catifelată.

Lasă ciocolata topită la temperatura camerei pentru 15 minute, amestecând o dată la 5 minute.

Asamblarea eclerelor

După ce cojile, crema și glazura s-au răcit, e timpul să asamblezi desertul. Umple o pungă poș cu crema de vanilie și atașează o duză subțire.

Introdu duza într-un capăt al cojii de ecler și apasă pe pungă pentru a insera crema (cam 2-3 lingurițe pentru fiecare ecler). Peste fiecare ecler umplut toarnă cu lingurița glazura delicioasă de ciocolată.

Poți decora cu fistic, fulgi de cocos, fructe de pădure, orice îți face plăcere și poftă!

Sursa: thespruceeats.com