Perele, fructe-minune cu numeroase beneficii pentru sănătate: reduc colesterolul și riscul de diabet

  • Publicat:
  • Actualizat:
Perele, fructe-minune cu numeroase beneficii pentru sănătate: reduc colesterolul și riscul de diabet
Sursa foto: Shutterstock

Cunoscute ca fiind printre primele fructe cultivate, perele şi-au făcut treptat apariţia în numeroase ţări de pe glob. Dincolo de coaja lor aurie, perele conţin un întreg depozit de vitamine şi săruri minerale benefice organismului şi sistemului imunitar.

Consumul de pere oferă atât plăcerea savurării unor fructe delicioase şi parfumate, cât şi posibilitatea asimilării componentelor sănătoase ale acestora.

Perele au fost cultivate pentru prima dată în anul 5000 înainte de Hristos de către Feng Li, un meşteşugar chinez recunoscut. Pe aceste teritorii, perele erau considerate adevărate simboluri ale nemuririi, pentru că arborii în care creşteau aveau o viaţă foarte lungă, de cel puţin 100 de ani.

Aceste fructe zemoase şi dulci fac parte din familia rozaceelor şi există peste 5.000 de varietăţi de pere (Cure, Bergamot, Esperen, Williams, Napoleon etc.), împărţite în două mari categorii: pere europene şi pere asiatice. Denumirea de „fruct de unt” atribuită acestui fruct a fost dată de către preotul Nicolas Hardenport, la sfârşitul secolului al XVII-lea, atunci când acesta a cultivat un sortiment de pere cu pulpa foarte moale şi consistenţa cremoasă precum a untului.

Beneficiile consumului de pere

Acum, că am aflat o mică parte din istoria acestor superfructe, să descoperim şi care sunt efectele lor benefice asupra sănătății:

  • au foarte mulţi nutrienţi şi puţine calorii, de aceea sunt atât de dulci şi parfumate
  • sunt o sursă excelentă de fibre, vitamina C, cupru şi vitamina K
  • se recomanda a fi fructe hipoalergenice deoarece riscul de a favoriza apariţia alergiilor este cel mai scăzut dintre toate celelalte fructe
  • de regulă, perele sunt primele fructe administrate copiilor deoarece sunt moi, dulci, zemoase şi foarte uşor de digerat
  • datorită indicelui glicemic scăzut (38) şi capacităţii de a regla nivelul glucozei din sânge, perele sunt recomandate spre consum diabeticilor, dar şi persoanelor care doresc să slăbească şi care au nevoie de energie la birou
  • perele scad riscul de accident vascular cerebral şi de cancer pulmonar graţie antioxidanţilor care se găsesc din belşug în fruct şi care protejează capilarele şi împiedică acţiunea nocivă a radicalilor liberi.

Conform studiilor, coaja perelor conţine de trei până la patru ori mai muli fitonutrienţi decât pulpa perelor, dar şi flavonoide – care sunt antiinflamatoare şi despre care se crede ca reduc riscul de diabet de tip 2. De asemenea, coaja conţine şi acid cinamic – care luptă împotriva cancerului.

Perele şi sucul de pere cu pulpă sunt surse bogate de fibre alimentare, care pot reduce colesterolul şi riscul bolilor de inimă. O singură pară conţine 10% din necesarul zilnic recomandat de vitamina C. De asemenea, perele sunt bune și la dietă – o pară de dimensniuni medii conţine doar 100 de calorii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân