Dr. Pautov: Foamea este sănătoasă! 12 greșeli pe care și eu le-am făcut când am încercat să slăbesc

Vrei să slăbești, să te concentrezi mai bine și să trăiești mai mult? Foamea este soluția!
  • Publicat:

Potrivit medicului Mihail Pautov, corpul uman nu este adaptat să slăbească, el vrea să se îngrașe. Însă această îngrășare te îmbolnăvește, deci trebuie să slăbești. Iar primul lucru pe care trebuie să îl facem pentru a scădea în greutate este să avem deficit caloric, adică să mâncăm mai puțin decât consumă corpul.

Foamea scoate grăsimea în plus de pe organe

Foamea este semnul cel mai evident pe care ți-l dă organismul când ești în deficit caloric. Această senzație este însă normală, nu trebuie să ne temem de ea, nici să o iubim, dar să ne împrietenim cu ea, chiar dacă este neplăcută, adaugă medicul.

„Trebuie să înțelegem că foamea este sănătoasă, chiar dacă te simți amețit și fără vlagă. Dozată câte puțin în fiecare zi, foamea activează autofagia, te ajută să trăiești mai mult, să te concentrezi mai bine și scoate grăsimea în plus de pe organe. Așadar, încearcă să te împaci cu foamea, tolereaz-o, dar atenție, nu e bine să avem un deficit caloric exagerat.

Cere sfatul unui nutriționist sau antrenor personal care se pricepe să îți calculeze necesarul caloric zilnic astfel încât să resimți această foame pozitivă care să te țină pe traiectorie și tu să scazi în greutate”, spune dr. Pautov într-un video educațional pe pagina sa de Youtube.

Un alt aspect asupra căruia atrage atenția medicul este lipsa de energie atunci când suntem în deficit caloric. „Nu o să ai chef să faci sport, să mergi la sală o oră, să alergi 5 kilometri, dar disciplina te va face să-ți pui adidașii și să te duci la sală, să ieși în parc și să alergi, astfel încât consumul de calorii să rămână constant.”

Greșelile pe care să nu le faci când vrei să slăbești

Dr. Pautov a slăbit 10 kilograme în doar 30 de zile, de la 102 la 92 de kilograme, însă recunoaște că a făcut anumite greșeli care au dus la reîntoarcerea kilogramelor pe cântar la scurt timp și, din nou, a reușit să slăbească, de data aceasta corect.

Medicul punctează 12 greșeli pe care mulți dintre noi le facem când vrem să slăbim, și anume:

1. Ne setăm așteptări nerealiste

„Nu îți spune că vrei să slăbești 10 kilograme în 10 zile. Acest lucru nu este doar nerealist, ci și nesănătos. Maximul de slăbit sănătos este de aproximativ 100 de grame pe zi, când ții un regim corect și faci sport. Ai nevoie de obiective clare și realiste.”

2. Sărim peste mese

„Fie ții post intermitent corect, dar cu grijă, ca să nu mănânci prea mult în acea fereastră de timp, fie ai același număr de mese, dar cu mai puține calorii, scoțând din meniu un fel de mâncare – desertul, felul principal, pâinea etc. Doar deficitul caloric e cel care te ajută să slăbești, ideal prin mâncat mai puțin și consum mai ridicat de calorii prin sport.”

3. Scoatem complet o grupă alimentară

„Este în regulă să elimini pentru o perioadă scurtă carbohidrații, cum ar fi, de exemplu, în cazul persoanelor cu diabet. Dar sunt și situații când acești carbohidrați sunt înlocuiți cu multe grăsimi, ceea ce este foarte rău. În schimb, este în regulă să scoți de tot carbohidrații simpli, procesați, respectiv, pâine, sucuri dulci, zahăr.”

4. Consumăm prea puține proteine 

„Proteina dă sațietate, deci ține de foame, și ajută la dezvoltarea musculaturii. Dar asta nu înseamnă să mâncăm două fripturi și în niciun caz prăjite în ulei. Mănâncă cel puțin 2 grame de proteine/per kilogram corp/zi (de exemplu, 160 de grame de proteine la o greutate de 80 de kilograme). Proteină nu înseamnă doar carne, deci verificați valorile nutriționale ale alimentelor consumate.”

5.  Suntem demotivați rapid

„Ești om, e normal să greșești, dar permite-ți să greșești din când în când. Ai mâncat ca Haplea într-o zi? În următoarea zi reia obiceiurile sănătoase: calculează-ți porțiile de mâncare, aleargă, mergi la sală.”

6. Ne concentrăm doar pe antrenamente cardio 

„Cardio e cel mai bun exercițiu pentru sănătatea inimii. Alergatul, de exemplu. Când te oprești din alergat, tu nu mai consumi calorii. De aceea trebuie să combini cardio cu exerciții de forță, pentru a crește musculatura. Mușchii sunt foarte activi metabolic, îți consumă calorii și atunci când dormi.”

7. Dormim prea puțin 

„Somnul insuficient crește cortizolul, care afectează mușchii și te demotivează să fii disciplinat. Dacă vrei să slăbești, dormi 8 ore în fiecare noapte.”

8. Ne înfometăm excesiv

„Un deficit caloric de 10-20% este ideal. Dacă depășim acest prag, ne înfometăm excesiv. Foamea drastică este nesănătoasă. E OK să îți fie un pic de foame, dar nu foarte mult.”

9. Bem prea puțină apă

„Când vrei să slăbești și ți-e foame, e important să bei apă. Lipsa apei poate duce într-o foame și mai mare. Mulți oameni mănâncă compulsiv pentru că au impresia că le este foame, când de fapt lor le este sete. Trebuie să bei cel puțin 2 litri de apă în fiecare zi. Primul lucru cu care trebuie să-ți începi ziua nu este cafeaua, ci un pahar cu apă și puțină sare, care ajută la hidratarea celulelor.”

10. Nu suntem suficient de disciplinați

„Încearcă să fii consistent în ceea ce faci. Uneori așteptăm să vină motivația să facem mișcare, să mâncăm sănătos. Consistență înseamnă disciplină. Eu mi-am făcut un calendar în acest sens. Dacă amân într-o zi sportul, trebuie să fie un motiv concret, bine întemeiat. Sau să mă trezesc mai devreme cu o oră și merg la alergat, apoi rezolv ce am de rezolvat. Consistența nu se face cu motivație sau cu dorință, ci cu disciplină.”

11. Nu ne preparăm mesele în avans

„Este ideal să avem un plan în care știm ce și când mâncăm, să ne preparăm acasă mesele. Dacă știi ce ai de mâncare, asta te ajută și să ții în frâu senzația de foame. Pe de altă parte, dacă nu pregătești mesele în avans, ești mai tentat să cazi pradă tentațiilor la birou, cum ar fi pizza comandată de un coleg.”

12. Ne concentrăm prea mult pe cântar

„Aș interzice cântarul, din mai multe motive. Valoarea de pe cântar poate să fie constantă. Eu fac sală și alerg de 2 luni și am aceeași greutate pe cântar, dar dacă mă uit la o poză cu mine de acum 2 luni și una de acum observ o foarte mare schimbare în compoziția mea corporală. În locul cântăritului aș măsura în permanență talia și să fac raportul taliei cu înălțimea. Circumferința taliei trebuie să fie sub jumătate din înălțime (de exemplu, la 160 cm înălțime talia trebuie să fie sub 80 cm).”

Videoclipul integral al doctorului Mihail Pautov:

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân