Arde caloriile, sus pe bicicletă! Beneficiile sportului recomandat pentru toate vârstele

Mersul pe bicicletă are numeroase beneficii. Explică dr. Codruța Cioponea, expert în recuperare musculo-scheletală.
  • Publicat:
Arde caloriile, sus pe bicicletă! Beneficiile sportului recomandat pentru toate vârstele
Mersul pe bicicletă - beneficii și contraindicații. Foto: Shutterstock

Mersul pe bicicletă este o activitate fizică plăcută și distractivă, pe care cu drag am reînceput să o pun în practică. Ce-i drept, mai mult de nevoie decât de voie. Pandemia a însemnat lucru de acasă, multe ore petrecute pe scaun și prea puțină mișcare. Iar asta, inevitabil, a dus la acumularea kilogramelor și, mai grav, la apariția problemelor articulare și a slăbiciunii musculare. 

Pentru că alergarea nu prea mă încântă (deocamdată), am decis să aleg mersul pe bicicletă ca formă de recreere, dar și de recuperare a mobilității. Dar mi-am dat seama că „socoteala” din copilărie nu prea se potrivește cu cea de acum, de la maturitate. Altfel spus, pedalatul nu mi se mai pare o sarcină atât de ușoară cum era în copilărie. Iar asta din cauza lipsei de mișcare, care mi-a pus „pe pauză” toți mușchii și toate oasele.

Odată urcată din nou pe bicicletă, am constatat că efortul pe care trebuie să îl depun este destul de mare. Așa că am vrut să aflu de la specialist dacă există vreun pericol în ceea ce privește mersul pe bicicletă. Și am descoperit o regulă pe care deja am încălcat-o: nu prea repede, nu prea mult!

Despre beneficiile mersului pe bicicletă și ale mișcării în general ne vorbește Dr. Codruța Cioponea, medic specialist Medicină Fizică și de Reabilitare, expert în recuperarea traumatismelor musculo-scheletale.

Mersul pe bicicletă, mai indicat decât alergarea pentru supraponderali

CSÎD: Vrem să facem mai multă mișcare și ne-ar plăcea să reluăm obiceiul din copilărie, și anume mersul pe bicicletă. Dar cum procedăm dacă suntem supraponderali – sunt anumite contraindicații, afecțiuni care ne-ar putea împiedica să facem acest tip de mișcare?

Dr. Codruța Cioponea: Mersul pe bicicletă este o activitate distractivă care produce mai mulți hormoni ai fericirii: seroronina, dopamina, oxitocina și endorfinele. 

În principiu nu există contraindicații absolute pentru mersul pe bicicletă. Există contraindicații relative, dar acestea sunt de bun-simț. Adică dacă ai o boală cardiovasculară gravă sau neechilibrată, tensiune dezechilibrantă etc., ar fi bine să reglăm aceste probleme de sănătate și doar apoi să facem mișcare mai intensă.

Mersul pe bicicletă este mai indicat decât alergarea în cazul persoanelor supraponderale sau obeze, pentru că stresul mecanic asupra articulațiilor este mai mic.

Dacă intervine o oboseală mare, cu senzația de sufocare sau durere în piept, este clar că e nevoie de o pauză. Dacă durerea în piept persistă sau este recurentă, clar este nevoie să ne adresăm unui medic pentru un consult mai amănunțit.

Fă mișcare în fiecare zi, minimum 30 de minute – mers pe jos, pe bicicletă, alergare ușoară, înot.

CSÎD: Ce beneficii are mersul pe bicicletă asupra articulațiilor, dar și asupra musculaturii?

Dr. Codruța Cioponea: Mersul pe bicicletă este benefic pentru musculatură pentru că ajută la tonifierea ei. De asemenea, are un efect benefic asupra sistemului cardiovascular, crescând fitnessul cardiovascular și antrenând capacitatea de efort.

Mersul pe bicicletă îmbunătățește de asemenea capacitatea de coordonare.

CSÎD: Ar trebui să ținem cont de anumite criterii atunci când alegem bicicleta?

Dr. Codruța Cioponea: Din punctul de vedere al biomecanicii, astfel încât articulațiile genunchilor să fie în siguranță și să exercităm un stres mecanic cât mai mic, ar trebui ca șaua bicicletei să se afle la nivelul șoldului.

Pe de altă parte, menținerea îndelungată a unei poziții foarte aplecat în față, cu curbarea spatelui, poate să ducă la apariția durerilor lombare.

Mișcarea de orice fel ajută la prevenirea multor afecțiuni

CSÎD: Însă orice tip de mișcare are beneficii, nu doar mersul pe bicicletă, corect?

Dr. Codruța Cioponea: Mișcarea de orice tip – de la mersul pe bicicletă până la plimbări pe jos, alergare, înot etc. – este benefică în multiple afecțiuni, precum diabet, obezitate, cancer, depresie.

Are efect benefic asupra metabolismului, pielii, sistemului nervos central, asupra creierului, asupra sistemului cardiovascular și al inimii, asupra musculaturii și oaselor.

Totodată, mișcarea îmbunătățește wellbeingul sau starea de bine. Sunt nenumărate studii științifice care arată cât de extinse sunt beneficiile mișcării.

Sursa foto: Shutterstock

Nenumărate ghiduri indică mișcarea ca formă de tratament pentru controlul și tratamentul unei palete largi de afecțiuni: de la obezitate până la tratamentul depresiei moderate.

Pe de altă parte, mișcarea este esențială pentru prevenția apariției afecțiunilor. Este mult mai important de prevenit apariția bolilor, decât de tratat.

Dacă în fiecare zi mergeți pe jos 10 minute, în 10 ani sigur veți fi mai sănătos și rezistența la efort va fi mai mare

CSÎD:  Pentru persoanele supraponderale și cu afecțiuni care contraindică mersul pe bicicletă, ce tip de activitate fizică în aer liber este recomandată?

Dr. Codruța Cioponea: Pentru cei pentru care mersul pe bicicletă este încă dificil din cauza problemelor de sănătate, recomand mersul „simplu” în aer liber.

Trebuie să fim conștienți că obiceiurile mici de fiecare zi sunt cele care ne șlefuiesc cum vom fi în următorii 10 ani. Dacă în fiecare zi mergeți pe jos 10 minute, în 10 ani sigur veți fi mai sănătos și rezistența la efort va fi mai mare.

Regula de bază când faceți mișcare: nu prea mult, nu prea repede!

CSÎD: Sunt anumite greșeli pe care le comitem când facem mișcare?

Dr. Codruța Cioponea: Regula general valabilă pentru orice tip de sport și pentru orice nivel de performanță, fie el începător sau avansat, este următoarea: Nu prea mult, nu prea repede.

Dacă încercăm să facem prea mult și prea repede, probabilitatea de accidentare este foarte mare.

De asemenea, este foarte important, dacă avem dureri musculo-scheletale care ne împiedică să ne mișcăm, să nu ne resemnăm cu ele pentru că se generează un cerc vicios. Cu cât ne mișcăm mai puțin, cu atât apare o decondiționare mai mare și cu atât ne vom mișca și mai puțin.

Tratamentele complexe de Medicină Fizică și de Reabilitare sunt de multe ori salvatoare în situații care par fără ieșire și ele pot reda funcționalitatea și o stare de bine care pare pierdută.

Am avut nenumărați pacienți care au venit la consult în stări de anchiloză sau cu mobilitate foarte limitată și care au evoluat foarte bine pe durata tratamentului, reîntorcându-se la o viață normală și lipsită de dureri.

Sursa foto: Facebook @Dr. Codruța Cioponea, medic specialist Medicină Fizică și de Reabilitare, expert în recuperarea traumatismelor musculo-scheletale, Coach Fit & Healthy Lifestyle
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân