Durerile lombare s-au agravat în pandemie. Ce e de făcut? Sfatul kinetoterapeutului

Durerile lombare puternice apar din cauza statului pe scaun multe ore și a lipsei de mișcare. Ce putem face? Iată sfatul kinetoterapeutului Cristina Dulea.
  • Publicat:
Durerile lombare s-au agravat în pandemie. Ce e de făcut? Sfatul kinetoterapeutului

De curând am „îngroșat” rândurile celor care suferă de discopatie lombară. Altfel spus, dureri lombare crunte apărute ca urmare a statului pe scaun multe ore și a lipsei de mișcare. Iar aceste probleme, sunt convinsă, le au mulți români. Dovadă sunt vânzările în continuă creștere la pastile de durere și căutările intense pe subiect, mai ales în ultima perioadă.

Pandemia pe care o traversăm a impus multor companii să își trimită angajații acasă pentru a lucra de la distanță. Aceștia și-au improvizat spațiile de lucru și de aici au apărut problemele. Când apar durerile lombare și cervicale și din ce cauze? Putem să le prevenim? Ce exerciții putem face acasă pentru a ameliora aceste dureri?

Ne răspunde la toate aceste întrebări Cristina Dulea, kinetoterapeut.

Durerile lombare apar pentru că stăm prea mult timp pe scaun 

CSÎD: Pentru cei cu joburi „de birou”, statul pe scaun mult timp nu este o noutate. Cu toate acestea, durerile lombare s-au acutizat acasă. Cum vă explicați acest fenomen?

Cristina Dulea: În condițiile actuale, durerile lombare și cervicale apar în urma statului prelungit pe scaun, în urma unei hidratări necorespunzătoare și a sedentarismului. Aceste dureri apăreau și când se lucra de la serviciu. Dar acum trebuie să ținem cont de faptul că deplasarea de acasă până la serviciu si înapoi a fost înlocuită de statul acasă. Uneori se lucrează mai multe ore de acasă comparativ cu lucrul de la serviciu.

Acest fapt contribuie la apariția durerilor de la nivel cervical și lombar. Ele au drept cauză anumite degenerescențe discale, deshidratări ale discurilor intervertebrale, hernii de disc sau spondiloze.

Lipsa de mișcare ne anchilozează

CSÎD: Cum se manifestă aceste afecțiuni, ce ne doare mai exact?

Cristina Dulea: Cea mai frecventă manifestare a herniei discale este durerea radiculară care poate împiedica persoana să lucreze sau să doarmă. La nivelul deshidratării vertebrale contribuie greutatea forței exercitate pe unitatea de suprafață a discului ca factor favorizant în apariția modificărilor degenerative.

Lipsa activității fizice, în special a activității musculare, conduce la problemele sus menționate. Șocurile uzuale suportate de coloană cu o slabă absorbție duc la modificări degenerative la acest nivel. În condițiile activității fizice scăzute, conținutul de apă al materialului discal scade de la circa 90% la 70%. Iar asta duce la o reducere a circulației apei către și dinspre disc, antrenând cu ea o reducere a aportului de nutrienți și oxigen.

Durerea cervicală poate evolua în spondiloză

CSÎD: Când se transformă durerea cervicală în spondiloză și ce putem face în acest caz?

Cristina Dulea: Punctele dureroase de la nivelul musculaturii cervicale pot fi o cauză a spondilozei cervicale. Contracturile musculare sau mai bine spus tensiunea crescută de la nivel musculaturii cervicale apărută în urma unei perioade îndelungate de lucru la birou, dar și în urma stresului,  antrenează o hipoxie la nivelul musculaturii cervicale.

Odată cu aceasta are loc o reducere a aportului de nutrienți la nivel local, care în timp duce la instalarea spondilozei cervicale. În acest sens putem interveni făcând o schimbare în viața noastră, aducând un echilibru în ceea ce privește alimentația, mișcarea și starea interioară, ținând cont de părțile componente ale ființei umane, respectiv fizic-corporală și sufletesc-spirituală.

Pauzele de lucru, mersul pe jos și masajul ajută la ameliorarea durerilor

CSÎD: Cum ar trebui să arate un spațiu de lucru adaptat pentru lucrul de acasă?

Cristina Dulea: Spațiul de lucru de acasă trebuie să fie aerisit, luminat, cu un scaun și un birou care să permită o postură corespunzătoare în funcție de statura fiecăruia, astfel încât coloana vertebrală lombară să aibă o lordoză (curbură) fiziologică.

CSÎD: Cum putem preveni astfel de dureri? Care este poziția corectă la birou?

Cristina Dulea: Poziția corectă la birou este cea cu spatele sprijinit de spătarul scaunului, tălpile pe sol, coloana menținută în rectitudine, umerii relaxați, iar ochii la același nivel cu partea de sus a monitorului.

Cel mai simplu știm că stăm pe scaun corect la birou atunci când ne simțim ca și cum ceva ne trage în sus, iar umerii sunt relaxați. Putem preveni aceste dureri prin pauze de la lucru, efectuarea unor exerciții fizice, plimbări în aer liber, hidratare corespunzătoare, înot sau masaj.

Kinetoterapie sau exerciții pentru durerile lombare

CSÎD: Ce exerciții terapeutice pentru gât și spate putem face pentru a ameliora aceste dureri?

Cristina Dulea: Sunt indicate exercițiile de flexie și extensie de cap și gât, flexiile laterale stânga-dreapta executate lent la nivel cervical, exercițiile cu membrele superioare și exercițiile de ridicare și coborâre, dar și rotațiile înainte-înapoi ale umerilor.

De asemenea, sunt de ajutor și exercițiile de flexie și extensie ale trunchiului, flexia laterală și rotațiile acestuia. Aceste exerciții se pot face din poziție șezut sau din picioare.

Spacial Dynamics Therapy și Masajul Ritmic, noutăți în recuperarea medicală

CSÎD: Putem face acasă aceste exerciții sau este mai bine să apelăm la specialist?

Cristina Dulea: Cel mai sigur este să luăm legătura cu un kinetoterapeut care să efectueze o evaluare și un program personalizat de exerciții fizice. Este de remarcat că o noutate în ceea ce privește kinetoprofilaxia și recuperarea medicală o reprezintă la momentul actual Spacial Dynamics Therapy și Masajul Ritmic. Acestea extind aria terapeutică în ceea ce privește prevenirea sau tratarea problemelor apărute în urma pozițiilor incorecte adoptate la birou.

Exercițiile și tehnicile manuale din Spacial Dynamics Therapy pot fi făcute și aplicate cu rezultate excepționale. De asemenea, Masajul Ritmic vine cu soluții în întâmpinarea și rezolvarea problemelor apărute în urma lucrului la birou. Aceste terapii au o largă aplicabilitate și partea bună este că și la noi în țară sunt terapeuți care le realizează cu succes, iar efectele acestora sunt remarcabile.

Kinetoterapeut Cristina Dulea
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”