Oxitocina, hormonul fericirii si atasamentului

Ce anume ne determina sa prindem mare drag de o persoana cu care tocmai am facut sex? Oxitocina, ea e principala “vinovata”.
  • Publicat:
Oxitocina, hormonul fericirii si atasamentului
Oxitocina, hormonul atasamentului
Intr-o lume in care cercetatorii, in special cei britanici, au raspunsuri la mai toate intrebarile noastre, trebuia sa aflam si ce anume ne determina sa prindem mare drag de o persoana cu care tocmai am facut sex. Trimiteti (ne)multumirile pe adresa oxitocinei, ea e principala „vinovata”.

Pe femeile care au trecut prin travaliu numele le duce cu gandul la substanta care provoaca acele contractii si duce la dilatare. Nu gresesc deloc, nu e nici o confuzie. Discutam despre acelasi hormon care, pe langa importantul rol in nastere, in alaptare si in crearea unicei si extraordinarei legaturi mama-copil, il are si pe cel de „sudare” a unui cuplu.

Il secretam cu totii, adica hipotalamusul nostru, in timpul si imediat dupa actul sexual. Si, gratie lui, ori din cauza lui, depinde cine priveste lucrurile, ajungem sa iubim si sa avem incredere in partener. Putin, cate putin, cate putin.

Numai si numai laude

Oxitocina aceasta joaca un rol important in viata reproductiva a tuturor mamiferelor. De pilda, faciliteaza „intemeierea unui cuib„, vagauna mai degraba, in cazul soarecilor, ajuta la acceptarea urmasilor, a mieilor, in cazul oilor si la formarea cuplurilor in situatia soarecilor de preerie (ca un element de culoare va spun ca dragutii acestia sunt monogami).

Insa, desigur, dupa cercetarile care le-au aratat aceste lucruri, specialistii s-au concentrat pe oameni. Si au aflat printre altele ca acest hormon, hormonul iubirii cum i se spune adesea, determina comunicarea buna intr-o pereche.

 
Medicii l-au administrat unor cupluri inainte sa le puna sa poarte discutii pe subiecte delicate pentru ele si au observat ca acelea care au primit oxitocina au comunicat mai bine si au avut si un nivel de cortizol (hormonul stresului) mai scazut decat in cazul perechilor care au primit placebo.
 
Tocmai de aceea cercetatorii ne spun ca o doza de oxitocina reduce stresul in cuplurile care se cearta si conduce oarecum spre ceea ce doctorii numesc “un comportament pozitiv”. Poate chiar pentru asta s-a nascut faimosul “sex de impacare”.
 
Alte studii asociaza oxitocina cu fericirea, iar un experiment chiar le anunta pe femei ca hormonul ii face pe barbati sa… empatizeze. Le-a fost administrat sub forma de spray, iar autorii cercetarii i-au vazut apoi mai sensibili pe participanti.
Daca v-a “sensibilizat” articolul stiti ce aveti de facut…
Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”
Recomandări: