Conopidă gratinată de post – cremoasă în interior, crocantă la exterior

23.03.2021 | Redactia CSID
Conopidă gratinată de post – cremoasă în interior, crocantă la exterior

Această conopidă gratinată de post este cremoasă la interior datorită cremei vegetale de cocos din compoziție, dar crocantă la exterior grație fulgilor de drojdie delicioși, cu gust similar parmezanului.

Rețeta nu este deloc greu de realizat, dar trebuie să vă asigurați că aveți ingredientele un pic mai „fistichii” ca să vă iasă preparatul ca la carte. Le puteți găsi ușor în magazinele tip plafar, dar și online.

Iată mai jos rețeta de conopidă gratinată de post perfectă pentru prânz sau cină. Vegană, fără gluten, fără lapte, ideală în dieta de slăbit Paleo, Whole30 sau în timpul postului!

Conopidă gratinată de post: ingrediente și mod de preparare

Ingrediente pentru 6 porții:

  • 1 conopidă
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 2 linguri de făină de tapioca
  • 1 lingură de făină de cocos
  • 1 conservă de 400 ml de cremă vegetală de cocos
  • 240 ml lapte de migdale
  • 1 linguriță de pudră de ceapă
  • 1 linguriță de pudră de usturoi
  • o jumătate de linguriță de pudră de nucșoară
  • rozmarin și cimbru uscat, câte o jumătate de linguriță
  • sare și piper, după gust
  • 2 linguri de fulgi de drojdie

Mod de preparare:

Mai întâi de toate preîncălzește cuptorul la 190 de grade Celsius.

Taie conopida în florete și spală-le sub jet de apă rece. Pune o oală cu 2 litri de apă la fiert. Când apa dă în clocot, adaugă floretele de conopidă și fierbe-le timp de 5-6 minute (sau mai puțin, dacă vrei conopidă mai crocantă, sau mai mult, dacă vrei conopidă mai moale).

Scurge conopida cu ajutorul unei site și pune-o deoparte într-un vas.

Pune la încălzit uleiul de măsline într-un wok sau tigaie mai adâncă, la foc mediu, apoi adaugă făina de tapioca și cea de cocos. Amestecă bine cu un tel ca să nu se formeze cocoloașe, apoi toarnă crema de cocos și laptele de migdale.

După 1-2 minute, adaugă pudra de ceapă, pudra de usturoi, nucșoara, rozmarinul, cimbrul, sare și piper și o lingură de fulgi de drojdie. Amestecă ușor și lasă pe foc timp de 2-3 minute, fără să amesteci.

După expirarea timpului, amestecă la fiecare 10 secunde în compoziție, până când aceasta se îngroașă și capătă textura unei budinci sau a unui sos cremos (timp de 2 minute, aproximativ). Dă deoparte vasul de pe foc.

Într-o tavă de cuptor acoperită cu hârtie de copt așază floretele de conopidă fiartă și toarnă pe deasupra sosul cremos. Presară la final o lingură de fulgi de drojdie.

Dă conopida la cuptor pentru 30-40 de minute, la 190 de grade Celsius. Conopida gratinată de post va fi crocantă și aurie la suprafață și cremoasă în interior. Poftă bună!