Ce poți găti dintr-un pui: 5 feluri de mâncare delicioase

  • Publicat:
Ce poți găti dintr-un pui: 5 feluri de mâncare delicioase
Sursa foto: Shutterstock

Ce poți găti dintr-un pui? Foarte multe preparate, toate delicioase! Firește, îl poți face și la rotisor, întreg. Dar o gospodină adevărată știe să-și drămuiască fiecare ingredient astfel încât să satisfacă și cei mai mofturoși meseni. Iar cei mici cu siguranță vor fi încântați de cel puțin unul dintre preparatele pe care ți le vom dezvălui mai jos. 

Dintr-un pui porționat corect poți găti: o supă delicioasă din spate, câteva șnițele pentru mofturoși din piept, un ostropel usturoiat de te lingi pe degete SAU pulpe și aripioare la cuptor, plus o răcitură de pui din gheare și restul de oase și pielițe. Da, nimic nu se aruncă!

Pentru ostropel poți face un piure de cartofi cu lapte și unt (sau cu ulei de măsline, dacă îl vrei mai dietetic), care se potrivește și în cazul șnițelelor.

Nu uita de salată, nicio masă fără legume! E primăvară, deci avem din belșug roșii, castraveți, ceapă verde, ridichi și salată verde. Nu le irosi, sunt delicioase și, mai ales, sănătoase!

Ce poți găti dintr-un pui? Vezi mai jos rețeta pentru fiecare dintre cele 5 preparate.

Supă de pui cu găluște pufoase

Ingrediente pentru supă: spate de pui, o ceapă, 2 morcovi, o bucată mică de țelină, păstârnac, rădăcină de pătrunjel, un ardei gras galben, o legătură de pătrunjel, sare și piper.

Ingrediente pentru găluște: un ou, 3-4 linguri de griș, sare.

Foto: Shutterstock

Mod de preparare: pune spatele de pui într-o oală cu 3 litri de apă rece, cu puțină sare. Ia spuma care se formează pentru a obține o supă limpede.

Spală și curăță legumele, apoi taie-le în bucăți mai mari sau cubulețe și adaugă-le în oală când carnea este fiartă și aproape se desprinde de pe os.

Scoate carnea din oală și rupe cu mâna bucățele de carne pe care apoi le adaugi din nou în oală. Lasă totul la fiert până se înmoaie legumele.

Bate într-un castron ouăle, adaugă sarea și grișul, până obții o compoziție cremoasă, dar care nu curge și nu este foarte lichidă. Pune la frigider castronul acoperit cu o folie de plastic pentru 10 minute.

Separat, într-o altă oală, pune la fiert 1-2 litri de apă cu puțină sare. Scoate castronul cu compoziția de găluște și adaugă câte o linguriță în apa care fierbe la foc mic. Lasă găluștele să se umfle și să se ridice la suprafață, apoi scoate-le cu o spumieră pe o farfurie întinsă.

După aceea transferă găluștele în supa de pui și mai lasă-le să fiarbă 5-10 minute, ca să-ia ia gustul. La final potrivește de sare și piper, iar înainte să stingi focul adaugă pătrunjelul proaspăt tocat.

Șnițele de pui fragede 

Ingrediente: un piept de pui, 2-3 ouă, făină, pesmet, sare, piper, ulei.

Mod de preparare: taie pieptul de pui cu un cuțit bine ascuțit, în felii egale de 0,5 centimetri. Nu bate pieptul de pui cu ciocanul, își va pierde toate sucurile și va fi fad!

Condimentează feliile de piept de pui cu sare și piper pe ambele părți. Pune într-un castron sau farfurie adâncă 5-6 linguri de făină, iar în altă farfurie 5-6 linguri de pesmet.

Bate ouăle într-un castron cu puțină sare până fac spumă.

Trece feliile de piept prin făină pe ambele părți (scutură excesul), apoi prin ou, apoi prin pesmet.

Încinge ulei de 3 degete (cât să acopere șnițelele) într-un wok încăpător și pune la prăjit șnițelele. Atenție, se lasă uleiul să se încingă bine. Un test care te ajută să afli dacă este suficient de fierbinte uleiul este să introduci coada unei linguri de lemn în ulei. Dacă în jurul ei apar bule mici care sfârâie, înseamnă că poți pune șnițelele.

Șnițelele se lasă la prăjit pe ambele părți până capătă o culoare aurie, apoi se scot pe o farfurie întinsă căptușită cu prosoape de hârtie, pentru a absorbi excesul de ulei.

Șnițele de post din ciuperci pleurotus - rețetă rapidă, pe gustul tuturor
Foto: Shutterstock

Ostropel de pui cu usturoi și ciuperci

Ingrediente: pulpele și aripile de la pui, o ceapă, 5 căței de usturoi, 300 de grame de ciuperci champignon, cimbru, 150 ml pastă de tomate, sare, piper, vin alb, pătrunjel proaspăt.

Mod de preparare: se sărează și piperează carnea pe toate părțile și se prăjește uniform. Se scoate carnea pe un platou.

În uleiul în care ai prăjit carnea pui ceapa tocată, usturoiul cubulețe și ciupercile feliate. Lasă la călit 3-4 minute, apoi stinge totul cu un pahar de vin şi pasta de tomate. Amestecă bine, adaugă sare şi piper şi lasă să fiarbă totul aproximativ 15 minute.

După expirarea timpului, pune în tigaie pulpele și aripile şi mai lasă pe foc aproximativ 20 de minute sau până când carnea este moale şi fragedă, iar sosul este destul de legat. Poţi adăuga pe parcurs o ceaşcă de apă fierbinte dacă sosul scade prea mult. La final, după ce opreşti focul, poţi presăra pe deasupra pătrunjel tocat.

Poţi servi acest delicios ostropel de pui cu ciuperci şi sos de roşii alături de o porţie de mămăligă, piure de cartofi sau cartofi copţi.

Foto: Shutterstock

Pulpe și aripi la cuptor

Ingrediente: pulpele și aripile de la pui, sare, piper, boia iute, usturoi granulat, puțin ulei, pungă de copt

Mod de preparare: pune carnea în pungă, toarnă o ceșcuță mică de ulei și condimentele și amestecă bine. Sigilează punga și pune-o într-o tavă. Introdu la cuptorul încins la 190 de grade și lasă la copt 70-90 de minute.

Servește cu piure de cartofi, risotto sau salată de primăvară.

Răcitură de pui din gheare, târtiță, gât și pieliță

Ingrediente: ghearele, câteva oase de la pieptul de pui, târțita, gâtul, pielițele, 4 căței de usturoi, piper boabe, sare, 2 morcovi, un pliculeț de gelatină.

Mod de preparare: se fierb la foc mic ghearele și restul de oase și pielițe în 2,5 litri de apă rece cu puțină sare, piper boabe și usturoiul dat prin presă. Se lasă la fiert până scade la jumătate lichidul. Pentru a fi sigur că se încheagă lichidul adaugă un pliculeț de gelatină. Separat se fierb morcovii.

Se scot ghearele și oasele din lichid și se strecoară. Se taie morcovii fierți rondele și se pun pe fundul unor boluri de sticlă. Se toarnă lichidul aromat peste morcovi și se lasă la răcit până se încheagă răcitura.

Răcitură de pui cu puține calorii. Rețeta cu care nu dai greș!
Foto: Shutterstock
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân