10 greșeli pe care să nu le mai faci când gătești supă sau ciorbă. Evită-le dacă vrei să-ți iasă mâncarea bună

  • Publicat:

Când prepari supă sau ciorbă și vrei să se bucure toată familia de un preparat gustos și aspectuos, ține cont de aceste greșeli pe care mulți le facem și evită-le pe viitor.

Deși prepararea unei supe nu este un proces complicat, trebuie să fii atent la anumite greșeli care pot transforma acest preparat într-un eșec. Spre exemplu, nu pune sare prea multă de la început în supă, dar nici nu aștepta până la sfârșit să o asezonezi. Nici nu turna toate legumele în oală să fiarbă deodată, pentru că timpul de preparare diferă și vei obține o textură neuniformă a acestora.

Iată 10 greșeli pe care să le eviți când gătești supă sau ciorbă.

Folosești apă în loc de stock de legume

Sigur că poți face supă cu apă, dar ca să obții un gust desăvârșit, cel mai bine ar fi să folosești stock de legume. Acesta poate fi preparat din diverse legume înainte cu câteva zile sau chiar săptămâni și păstrat într-o pungă ziplock la congelator.

Ingredientele nu au parte de suficient lichid

Cea mai mare greșeală când faci supă sau ciorbă este să folosești o cantitate mult prea mică de lichid în raport cu ingredientele solide.

Ține cont că, pe măsură ce fierb legumele și carnea, lichidul scade, așa că e bine să pui de la bun început o cantitate mai mare de stock sau apă. În caz contrar, riști să ai o supă mult prea groasă sau să adaugi pe parcurs apă, care va „dilua” gustul delicios al preparatului.

Nu călești legumele înainte să le fierbi

Mulți dintre noi pur și simplu punem legumele în oală să fiarbă. Însă călirea lor timp de câteva minute în unt sau ulei va da supei sau ciorbei un gust nemaipomenit. Ceapa, usturoiul, țelina, morcovul trebuie mai întâi călite ușor, abia apoi puse în oala cu stock.

Pui toate ingredientele deodată în oală

Dacă prepari supă franțuzească de ceapă, de exemplu, este obligatoriu să lași ceapa la călit mai mult timp, până se înmoaie complet, înainte să adaugi vin sau oțet. Cu cât timpul de călire este mai lung, cu atât supa va fi mai dulceagă.

Fierbi pastele sau orezul direct în supă

Făinoasele adăugate în supă vor absorbi foarte mult lichid, așa că este indicat să le fierbi separat, dacă nu vrei să obții o supă mult prea groasă. Orezul, pastele se fierb separat într-o oală cu apă și se adaugă abia spre final în oala cu supă.

Uiți să adaugi ingredientul-cheie

Umami, gustul savorii, este cel care „îmbracă” supa. Ingredientul-cheie care conferă preparatului un gust desăvârșit nu este neapărat sarea, cât mai degrabă sosul de roșii, sucul de lămâie, iaurtul, smântâna lichidă, oțetul, cidrul de mere sau, de ce nu, o ceșcuță mică de bere sau vin.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân