Pastilele care favorizează retenția de apă și te umflă la față. Cum să scapi de excesul de lichide din corp

  • Publicat:
Pastilele care favorizează retenția de apă și te umflă la față. Cum să scapi de excesul de lichide din corp
Sursa foto: Shutterstock @Zapylaiev Kostiantyn

Retenția de apă la nivelul corpului este o problemă cu care se confruntă foarte multe persoane. Acest lucru se traduce prin mai multe kilograme în plus și printr-o siluetă mai voluminoasă, deși, în realitate, nu avem (întotdeauna) exces de grăsime.

Consumul excesiv de sare, anumite medicamente sau boli de ficat ori menopauza se numără, de asemenea, printre factorii declanșatori ai retenției de lichide în corp. Umflarea feței, a picioarelor, senzația constantă de balonare și de greutate sunt principalele semne că te confrunți cu retenție de apă.

Află mai jos care sunt cauzele și remediile prin care poți combate retenția de apă.

Medicamente care pot declanșa retenția de apă

Retenția de apă este una dintre cele mai des întâlnite probleme atât la bărbați, cât și la femei. Este o problemă de sănătate recurentă ce poate avea implicații serioase pe termen lung, dacă nu e tratată corespunzător.

„Știm deja că 70% din corpul nostru este compus din apă. Există apă peste tot, inclusiv la nivelul mușchilor, al sângelui, organelor și oaselor. Totuși, când organismul începe să rețină mai multă apă decât este necesar, corpul se umflă și apar edemele”, explică nutriționistul Gianluca Mech.

Câteva dintre cauzele care pot declanșa retenția de apă sunt:

  • Statul pe scaun sau în picioare pentru perioade mai lungi de timp
  • Sarea consumată în exces
  • Menopauza
  • Tulburări hepatice și renale
  • Consumul excesiv de alcool
  • Temperaturi foarte ridicate

De asemenea, retenția de apă poate fi și o consecință a anumitor tratamente medicamentoase. Cele mai frecvente reacții de acest gen apar atunci când sunt luate medicamente precum:

  • antiinflamatoare nesteroidiene (acid acetilsalicilic, diclofenac, indometacin, ketorolac, ibuprofen, flurbiprofen, naproxen, ketoprofen, metamizol, piroxicam, meloxicam etc.)
  • gabapentină (medicament utilizat pentru tratamentul epilepsiei şi durerii din cadrul neuropatiei periferice)
  • prednison (utilizat pentru a scădea inflamația în boli precum astm, BPOC, afecțiuni reumatice, hipercalcemie, insuficiența suprarenalelor)
  • antidiabetice
  • terapii hormonale
  • anticoncepționale
  • blocante ale canalelor de calciu (medicamente utilizate ca antihipertensive sau în alte boli ale sistemului cardiovascular)

Cele mai frecvente simptomele ale retenției de apă pot include umflarea feței, a mâinilor sau a picioarelor și a altor părți ale corpului și senzația constantă de balonare, de greutate a corpului.

Remedii naturale pentru retenția de apă

Consumul de alimente bogate în potasiu

E important să ne începem ziua cu cât mai multe alimente bogate în potasiu pentru a reduce rapid retenția de apă. Este necesar să menținem un echilibru între conținutul de sodiu și cel de potasiu pentru a menține în limite normale nivelul apei din organism.

„Câteva exemple de fructe bogate în potasiu sunt bananele, portocalele, pepenele verde, caisele, rodiile, papaya, mango și fructele de pădure. Potasiul ne ajută să reducem cantitatea de sodiu din corp și să eliminăm apa”, adaugă nutriționistul.

Alimente bogate în vitamina B6

Mai ales pentru femei, este extrem de important să consume alimente bogate în vitamina B6, fiind o vitamină diuretică.

„Puteți consuma banane, nuci, cartofi, năut, pește și avocado, printre altele. Menționez însă că atunci când includeți în regimul zilnic aceste alimente bogate în vitamina B6 este esențial să o faceți sub supravegherea unui medic”, recomandă nutriționistul.

Iaurt consumat zilnic

O idee foarte bună este să consumați zilnic câte un iaurt natural, fără zahăr adăugat, pentru a preveni retenția de apă.

Iaurtul este foarte bogat în proteine și potasiu. Și mai bine ar fi dacă l-ați consuma cu fibre. Spre exemplu, cu ovăz, cereale integrale sau semințe de chia. De ce fibre? Pentru că ele absorb apa în drumul lor către intestine.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân