Pericolul consumului excesiv de sare

Consumul excesiv de sare, zahar si grasimi dauneaza grav sanatatii. Asta auzim toata ziua la televizor. Insa cati dintre noi chiar respecta acest avertisment? Prea putini am putea zice, uitandu-ne la statistici. Cei mai multi, in necunostinta de cauza, le consuma in supradoze!
Pericolul consumului excesiv de sare

Consumul excesiv de sare, zahar si grasimi dauneaza grav sanatatii. Asta auzim toata ziua la televizor. Insa cati dintre noi chiar respecta acest avertisment? Prea putini am putea zice, uitandu-ne la statistici. Cei mai multi, in necunostinta de cauza, le consuma in supradoze! Iar efectele nu sunt de neglijat. Haideti sa vedem ce ar trebui sa stim despre excesul de sare!

Consumam in medie 8,5 grame de sare pe zi, asta in conditiile in care nevoile noastre nu depasesc 1-2 grame. Aproape 23% dintre barbati si 5% dintre femei depasesc si pragul de 12 grame pe zi! Cum s-a ajuns aici?

Cu „ajutorul” alimentelor industrializate. Acestea contin mari cantitati de sare in mai toate alimentele, chiar si in cele dulci: carne, supe, branzeturi, toate bucatele preparate, pizza, sosuri, paine, biscuiti, prajituri. Motivul?

In primul rand, pentru conservarea si amplificarea gustului alimentelor (cum e pentru branzeturi, de exemplu). Adaugand sare, aromele fie devin mai intense, fie sunt mascate, la un pret foarte convenabil.

Pentru carne, ea este folosita in scopul retentiei de apa, crescandu-i astfel greutatea. Nu in ultimul rand, sarea accentueaza senzatia de foame si de sete, ceea ce duce la cresterea consumului de alimente sau bauturi industrializate.

Consecintele excesului de sare asupra sanatatii

Sarea crestea presiunea sanguina si favorizeaza hipertensiunea – unul din principalii factori de risc cardiovasculari. Astfel, excesul de sare se face responsabil anual de 75.000 de accidente cardiovasculare, dintre care 25.000 de decese. Totodata, ea este implicata si in aparitia cancerului de stomac, osteoporoza, cataracta, piatra la rinichi si diabet.

Cum reducem consumul de sare

Pana ce industria va tine cont si de sanatatea noastra, am face bine sa luam singuri niste masuri in acest scop:

– Sa limitam consumul de produse industriale (mai ales mezeluri) si sa consumam alimente naturale, preparate la domiciliu.
– Sa nu mai tinem sarea pe masa in timp ce mancam. Acest lucru ne influenteaza comportamentul fara sa ne dam macar seama.
– Sa nu saram mancarea fara a o gusta inainte. Poate suna un pic absurd, dar foarte multa lume scapa ceva mai multa sare in mancare tocmai pentru ca nu o gusta inainte!

Cel mai nou articol Video:
Conf. univ. dr. Cristian Surcel: adenom versus cancer de prostată