Dr. Șerban Damian: De ce e decembrie luna kilogramelor în plus? 3 trucuri să nu te îngrași

Luna decembrie este cea mai frumoasă și mai așteptată lună din an! Pe lângă sărbătoarea Crăciunului, luna decembrie înseamnă și multe alte sărbători, petreceri, adunări de familie, vizite, dar și un stres permanent numit “kilograme în plus”.
  • Publicat:
Dr. Șerban Damian: De ce e decembrie luna kilogramelor în plus? 3 trucuri să nu te îngrași
Dr Serban Damian, foto arhivă personală

Sărbătorile de iarnă se traduc de obicei prin consum de alimente bogate în calorii, exces de alcool și sedentarism. Puțini sunt cei care își permit luxul de a mânca orice de sărbători, fără teama că vor câștiga câteva kilograme. Majoritatea persoanelor care se confruntă cu kilogramele în plus, speră ca acele kilograme “festive” să dispară ca prin minune odată ce sezonul se termină. Dar din păcate mulți nu reușesc aproape niciodată să revină la greutatea de dinainte Crăciun.

 

Vestea bună este că vă puteți bucura de sărbători, mâncând absolut orice astfel încât să puteți începe noul an simțindu-vă minunat! Medicul nutriționist Șerban Damian vă oferă câteva sfaturi care vă vor ajuta să evitați creșterea în greutate în perioada sărbătorilor.

Faceți mișcare cât mai frecvent pentru a nu vă îngrășa

Crăciunul este un moment în care majoritatea oamenilor se îngrașă câteva kilograme, așa că, vă puteți menține greutatea dacă vă mențineți rutina de exerciții fizice. “Activitățile sedentare, cum ar fi statul pe canapea și privitul la televizor reprezintă probabil ce mai comună tradiție de sărbători în multe familii. Inactivitatea poate contribui la creșterea în greutate, mai ales dacă este însoțită de excese alimentare. Puteți alege fie să faceți câteva exerciții acasă, fie o activitate fizică împreună cu familia. O plimbare în familie vă poate îndepărta mintea de la mâncare, vă permite să vă bucurați de cei dragi și vă va asigura cei 10.000 de pași zilnic.”, ne sfătuiește medicul nutriționist Șerban Damian.

Gustați înțelept, nu terminați oalele de mâncare

În perioada sărbătorilor, gustările hipercalorice, cum ar fi prăjiturile și alte bunătăți, sunt la discreție și le putem consuma după bunul plac. “Atunci când mâncărurile sunt ușor de accesat, este mai probabil să faceți excese, așa că dacă vă treziți că ronțăiți doar pentru că există mâncare în jur – și nu pentru că vă este foame – cel mai bine este să evitați cu totul gustările. Totuși, dacă vă este foame și aveți nevoie de hrană, optați pentru alimente adevărate. Fructele, legumele, nucile și semințele sunt gustări sățioase care nu conțin adaos de zaharuri sau grăsimi nesănătoase.”, recomandă medicul nutriționist.

Atenție la mărimea porților!

Când vin sărbătorile se schimbă și dimensiunea farfuriilor și totul ne este servit pe platouri. Mâncare multă, bună și nimic ce nu merită un loc de cinste în farfuria noastră.Cea mai bună modalitate de a nu exagera și de a putea controla dimensiunea porțiilor este să folosim farfurii mici. În al doilea rând sfatul meu pentru a nu depăși limitele la orice petrecere festivă este să nu mergeți niciodată înfometat. Cheia pentru a vă menține greutatea este: totul cu moderație!.”, recomandă medicul Șerban Damian.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân