Dr. Mihaela Bilic: Când punem organismul la slăbit, e ca și cum l-am amenința cu moartea

Potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic, nu trebuie să începem o cură de slăbire cu gândul să o terminăm, ci o păstrăm pe viață dacă vrem să ne menținem greutatea.
  • Publicat:
Dr. Mihaela Bilic: Când punem organismul la slăbit, e ca și cum l-am amenința cu moartea

O cură de slăbire funcționează cel mai bine dacă reducem aportul caloric și menținem acest „buget” de calorii și după ce terminăm dieta. Cu alte cuvinte, nu începem o dietă ca să o terminăm, ci o păstrăm pe viață, învățăm practic să ne schimbăm cu totul modul în care ne hrănim. În caz contrar, dacă revenim la caloriile de dinaintea curei de slăbire, organismul va stoca imediat ce e în plus sub formă de grăsime și ne îngrășăm la loc, ba chiar mai mult, spune dr. Mihaela Bilic într-un interviu pentru „Ce se întâmplă, Doctore?”.

„Mâncatul puțin funcționează mai bine decât disocierile sau combinațiile alimentare sofisticate. Trebuie ținut cont însă că, odată ce ai început să mănânci puțin, niciodată nu o să poți mânca mai mult. Asta trebuie să știe toți cei care timp de câteva luni mănâncă tot ce le trece prin cap, apoi trec la o dietă strictă, sub 1.000 de calorii, ca să slăbească rapid într-un timp scurt, după care revin la vechile obiceiuri alimentare. Acest sus-jos pentru metabolism este teribil, ne sabotează”, spune dr. Mihaela Bilic.

De ce ne îngrășăm (și mai mult) după ce renunțăm la dietă

Când urmăm diete drastice, organismul își activează toate mecanismele de protecție. Da, slăbești pentru că mănânci mai puțin, dar ulterior, după ce termini dieta, și la o banală felie de pâine în plus sau la o porție de paste mâncate o dată pe săptămână, organismul va avea capacitatea să sintetizeze grăsime și să recupereze rapid kilogramele pierdute.

Cea mai bună cale să slăbim și să ne menținem acele rezultate este ca trecerea să fie treptată și pierderea în greutate să nu fie mai mare de 1 kilogram la 10 zile.

„Avem în interiorul nostru un animal preistoric care nu trebuie speriat. În momentul în care îl înfometezi, automat vei avea tendința să mănânci mai mult și să sintetizezi mai repede grăsime, așa ne-a construit natura, grăsime = supraviețuire. Când punem organismul la slăbit, e ca și cum l-am amenința cu moartea”, a adăugat medicul nutriționist.

Nu medicul nutriționist te păzește noaptea să nu umbli în frigider

Sfatul medicului este să nu tăiați din rația de mâncare prea mult deodată, pentru că va apărea platoul, se va bloca slăbitul și apoi nu o să mai aveți ce să tăiați.

„Luați-o treptat, scădeți cantitatea de mâncare cu 20%, este suficient, dă rezultate. Dar acel 20% trebuie păstrat pe viață. Nu începem o cură de slăbire ca să o terminăm, ci mai degrabă ne reconfigurăm alimentația și învățăm să mâncăm mai puțin. Orice calorie venită în plus și neconsumată se va transforma în grăsime”, spune dr. Mihaela Bilic.

De asemenea, trebuie ținut cont că la fiecare decadă de viață, nevoile noastre calorice scad. Echilibrul pe care îl aveam la 30 de ani cu 3 porții de mâncare pe zi, la 40 de ani va fi atins cu doar 2 porții de mâncare, la 50 de ani cu doar o porție.

Paradoxal sau nu, organismul nostru este capabil să trăiască cu foarte puțină mâncare. Iar când vorbim despre sport și slăbit, trebuie să înțelegem că mai mult de 300 de calorii pe zi nu putem consuma prin mișcare. Nu o să putem niciodată să consumăm prin mișcare cât de mult putem aduce din mâncare.

„Echilibrul înseamnă un realism și o luciditate pe care fiecare trebuie să și-o asume. Nu medicul nutriționist te păzește noaptea să nu umbli în frigider, ci tu, ca un om responsabil, cu un buget caloric redus, trebuie să înțelegi că ai 3 lei în portofel și pe aceia îi poți cheltui, fie pe o masă, fie pe mai multe mese mici, separate. Iar dacă depășești acest buget, mâine plătește-ți neapărat datoria. Ai mâncat mai mult într-o zi? Atunci ziua următoare mănânci mai puțin, un iaurt, o salată, o carne slabă la grătar”, a încheiat medicul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”