Slăbirea, faza de platou

Uneori cântarul ne supără foarte tare. Mai ales atunci când continuă să se fixeze la o anumită greutate, în ciuda dorinţei noastre puternice de a slăbi. Să trecem în revistă principalele greşeli pe care le facem în pragul puternicului efect deprimant pe care îl are stagnarea kilogramelor de grăsime pe şolduri, burtică şi alte zone pline de feminitate. Şi soluţiile...
  • Publicat:
Slăbirea, faza de platou

Uneori cântarul ne supără foarte tare. Mai ales atunci când continuă să se fixeze la o anumită greutate, în ciuda dorinţei noastre puternice de a slăbi. Să trecem în revistă principalele greşeli pe care le facem în pragul puternicului efect deprimant pe care îl are stagnarea kilogramelor de grăsime pe şolduri, burtică şi alte zone pline de feminitate. Şi soluţiile…

Greşeli frecvente

Reapucatul de fumat – Nu puţine sunt femeile care cedează în faţa kilogramelor şi revin la obiceiurile nesănătoase. Este adevărat că nicotina accelerează puţin arderile şi taie chiar ceva mai mult pofta de mâncare şi mai ales de “ceva dulce”.

Principalul dezavantaj este, pe lângă riscul dezvoltării afecţiunilor cardiovasculare şi pulmonare, că nu facem decât să amânăm lupta cu kilogramele în plus pentru momentul în care o să ne lăsăm din nou de fumat. Apetitul revine, odată cu pericolul “celor 5 kg în plus”, de după lăsatul de fumat.

Administrare de hormoni tiroidieni – Sunt renumiţi pentru că accelerează arderile şi ajută (imediat după începerea terapiei) să scapi fără efort de 3-5 kg în plus. Dezavantajul este că pot deregla activitatea fină a tiroidei, dacă există vreun nodul tiroidian inactiv, acesta se poate decompensa. În plus, medicaţia tiroidiană dă stare de nervozitate şi iritabilitate, palpitaţii, tulburări digestive.
 
Înfometarea
– În ideea limitării consumului caloric, mulţi se înfometează, sărind pur şi simplu peste mese. Spre deosebire de postul negru, compensarea calorică de la masa următoare are ca efect homeostazia, în sensul că se va depune tot ce acumulăm ulterior, ca să poată oferi organelor vitale energia necesară funcţionării.

Astfel, metabolismul se încetineşte, arderile de grăsime se blochează, corpul descompune proteinele din muşchi în căutarea unei noi surse de energie (în primă fază, corpul descompune proteinele, carbohidraţii şi abia apoi grăsimile) şi apare procesul de catabolism. Practic, corpul va căpăta un aspect flasc şi plat, lucru de nedorit, cu siguranţă.

Tocmai de aceea este necesar un plan alimentar bine pus la punct, astfel încât încetinirea metabolismului să nu aibă loc, ci din contră, pentru a arde grăsimile.

Diuretice şi laxative – Unele au uşor efect de stimulare a tranzitului, acolo unde este cazul sau de eliminare a retenţiei, însă trebuie înţeles că efectul nu se produce asupra grăsimii, ci doar a reziduurilor stagnante. Se diferenţiază două grupe principale de ceaiuri: negre şi verzi, care la rândul lor sunt îmbogăţite cu multe alte plante, bogate în polifenoli şi diverşi antioxidanţi. Ceaiurile consumate cu măsură, pot fi sănătoase, însă nu oferă libertatea de a mânca orice şi oricât fără teama de îngrăşare.

Diverse capsule cu efedrină – Este adevărat că activează mult arderile, dar pun în pericol sistemul cardiovascular şi dacă există predispoziţii, malformaţii sau dereglări ale activităţii electrice la nivelul muşchiului cardiac, tulburările cardiace pot îmbrăca forme grave.

Lipoliza – În unele cabinete din ţara noastră se mai practică încă injecţii cu fosfatidilcolină (are puterea de a topi localizat ţesutul gras din depozite mici şi medii). Metoda a fost însă interzisă în Franţa pentru ca s-a dovedit că poate genera necroză.
 
Trişat – Multe femei mai trişează când urmează un plan sănătos de slăbire în greutate. Depinde însă cu ce trişezi. Dacă fructul interzis este un măr ori câteva păstăi, puţină carne sau brânză slabă, efectele nu sunt aşa grave. Însă, dacă este vorba de ciocolată, prajitură sau o porţie mare de mâncare, procesul de slăbire se opreşte şi dieta trebuie luată de la început.

Soluţiile corecte de convingere…
…a acului cântarului sunt şi mai provocatoare odată ce s-a instalat faza de platou. Unele necesită efort, cum ar fi diversificarea sportului sau creşterea intensităţii exerciţiilor cardio, jogging, spinning. Pe de altă parte, terapiile corporale care vizează remodelarea şi mai ales tonifierea cutanată şi musculară pot avea efecte spectaculoase.

Să nu uităm că în procesul de eliminare a grăsimilor, pielea îşi poate pierde tonusul şi devine flască, de aceea unele proceduri corporale banale pot realiza transformări incredibile, drenând şi celulita restantă, netezind flancurile. Aceste efecte sunt obţinute bineînţeles, nu doar prin folosirea procedurilor, ci dublând un regim sănătos de alimentaţie şi mişcare.

Creşterea arderilor prin mai mult sport, mişcare, plimbări. Pentru cei care nu fac sport, efectele sunt incredibile, iar pentru cei care au un program regulat de sport se impune diversificarea exerciţiilor, intensităţii şi frecvenţei şedinţelor.

Masajul manual sau endermologic. Ajută la drenarea retenţiei şi estomparea celulitei, efect obţinut şi prin electrostimulare, însă procedurile nu sunt dovedite clinic. Şi alte proceduri corporale implică o remodelare frumoasă – terapiile cu vacuum, iontoforeza, radiofrecvenţa. Efectele sunt limitate, dar implică o stare de bine şi redau tonusul cutanat.

Gestionarea somnului. Dacă vă este prea foame seara, mai bine beţi un pahar de lapte călduţ, obligatoriu degresat sau măcar parţial degresat, neîndulcit, bineînţeles ori o jumătate de cutie de brânzică de casă, sub 5% grăsime şi… vă culcaţi!

Boostere diverse (aminoacizii sau amestecuri de uleiuri polinesaturate). Câte o lingură de acizi graşi precum acidul clavulinic, linoleic, PUFA şi MUFA, captează excesul de grăsimi şi ajută la scăderea depozitelor de grăsime din jurul abdomenului. Dintre aminoacizi, vedeta este carnitina.

Citeşte mai multe în ediţia tipărită a revistei Ce se întâmplă, Doctore?

Citeşte şi: Jurnalul unei pofticioase mereu la dietă: postul, ca metodă de slăbit

Cât au slăbit vedetele de la Dansez pentru tine

Câte kilograme putem slăbi pe săptămână?

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Alimente-minune pentru organism
Alimente-minune pentru organism
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”