De ce am ales să mănânc ovăz în fiecare zi

Un obicei pe care mi l-am creat odată cu mersul la sală a fost de a mânca ovăz în fiecare zi. Și-ți explic și de ce.
  • Publicat:
De ce am ales să mănânc ovăz în fiecare zi
Foto: shutterstock

Trebuie să recunosc că nu am fost dintotdeauna atentă la alimentație, dar mereu mi-a plăcut sportul. Nu am lipsit niciodată de la orele de sport, nu mi-am găsit scuze și am îmbrățișat orice activitate care să mă pună în mișcare: sală, volei, baschet, ieșitul la alergat, sărit coarda și multe altele. De când am început să merg la sală însă, am început să fiu mai atentă și la ceea ce mănânc. Am înțeles că abdomenul se lucrează în bucătărie și ceea ce mănânci contează în proporție de 80%, ceea ce m-a făcut să fiu mai atentă la dietă, orele la care mănânc și cât mănânc. Un obicei pe care mi l-am creat a fost de a mânca ovăz în fiecare zi. Și-ți explic și de ce.

Motivele pentru care am ales să mănânc ovăz în fiecare zi

În tot acest proces am învățat și conștientizat importanța micului dejun. Obișnuiam să sar peste această masă, iar pe timpul zilei să mănânc haotic și nesănătos, iar asta pentru că mereu apărea acea poftă de mâncare, iar statul la birou te păcălește să cazi în tentații nesănătoase precum covrigei, sandwich-uri și alte gustări care să-ți potolească foamea rapid.

Așadar, primul lucru pe care-l fac când îmi încep ziua este să iau micul dejun, care constă în ovăz. Îl pregătesc alături de lapte de migdale și pudră proteică, fructe de pădure și miez de nucă. Există numeroase variante în care îl poți consuma, dar pentru mine asta este cea mai bună și pe placul papilelor mele gustative. Dacă nu îl servesc dimineața, cu siguranță îl integrez ca gustare între mesele principale.

Sprijină sistemul digestiv

Ovăzul conține atât fibre solubile, cât și insolubile. Cele din urmă reduc apariția constipației și implicit a timpului petrecut la toaletă.

Reduce colesterolul

Pe lângă fibre, ovăzul este bogat în beta-glucan, un tip de fibre solubile cunoscute pentru proprietățile sale de reducere a colesterolului LDL (rău). Există cercetări care sugerează că în urma consumului zilnic de 3 grame de beta-glucan se pot reduce zilnic atât colesterolul total, cât și LDL până la 5%-10%. În plus, mereu îmi reamintesc că un nivel crescut al colesterolului LDL poate crește riscul de boli cardiovasculare și accident vascular cerebral.

Îți oferă energie și îți satisface pofta de mâncare

Acesta este principalul motiv pentru care ador ovăzul. Conține carbohidrați, un nutrient de care organismul are nevoie pentru a produce glucoză, principala sursă de energie pentru celule, țesuturi și organe. Da, există și carbohidrați buni necesari organismului, iar aceștia sunt carbohidrații complecși. În plus, fibrele încetinesc digestia și produc o creștere graduală a glicemiei.

Ajută la creșterea și refacerea musculaturii

Poate că atunci când ne gândim la alimente bogate în proteine ovăzul nu îți trece prin minte, dar cerealele integrale sunt o sursă excelentă în acest sens. Ele ajută la creșterea și refacerea celulară, a țesuturilor și musculaturii și asigură o dezvoltare normală a acestora. În plus, asistă organismul în procesul de coagulare și echilibrarea fluidelor.

Previne deteriorarea produsă de radicalii liberi

Pe lângă vitamine și minerale ovăzul conține și o varietate de fitochimicale, compuși benefici care se regăsesc în vegetale și care au un nivel crescut de activitate antioxidantă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Dieta pentru tractul digestiv
Dieta pentru tractul digestiv
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân