Câte grame de semințe poți mânca zilnic fără să te îngrași. Vei fi surprins câte calorii sunt în 100 de grame de semințe!

Le ronțăi în neștire, dar au multe calorii care se vor vedea pe cântar. Află câte grame de semințe de floarea-soarelui poți mânca fără să te îngrași.
  • Publicat:
Câte grame de semințe poți mânca zilnic fără să te îngrași. Vei fi surprins câte calorii sunt în 100 de grame de semințe!
Foto: Shutterstock

Câte calorii au semințele de floarea-soarelui, ce tip de grăsimi sănătoase conțin, cum ajută acestea inima și ce alte beneficii pot avea pentru sănătate.

Semințele de floarea-soarelui conțin destul de multe calorii. Dar, consumate cu moderație și fără exces de sare, semințele de floarea-soarelui pot fi considerate o gustare sănătoasă. Conțin grăsimi polinesaturate benefice pentru sănătatea inimii, dar și vitamine, minerale, fibre și proteine importante pentru întregul organism.

Vezi mai jos câte calorii au semințele de floarea-soarelui și ce beneficii pot avea pentru sănătatea ta!

Câte calorii au semințele de floarea-soarelui

În 100 de grame de semințe de floarea-soarelui (doar miezul) se găsesc aproximativ 400 de calorii. Cam cât un mic dejun generos, deci destul de multe calorii.

Dacă mai alegi și semințe prăjite, extra-sărate sau condimentate cu cine știe ce pudră de brânză, ceapă sau alte bazaconii, deja numărul caloriilor crește consistent. Ca să nu mai menționăm de miezul de semințe acoperit în ciocolată neagră (da, există și așa ceva)… Nu, clar această gustare nu se încadrează în categoria „sănătoaselor”!

Așadar, de evitat semințele de floarea-soarelui cu „adaosuri”. Limitează-te la semințe crude, cât mai puțin sărate și aromate.

Sarea în exces duce nu numai la retenție de apă în țesuturi (deci față umflată, picioare rotofeie și balonare). În exces, sarea poate crește tensiunea arterială și afectează rinichii.

Grăsimile din semințele de floarea-soarelui: cresc sau nu colesterolul?

Semințele de floarea-soarelui conțin o cantitate destul de mare de grăsimi (peste 20 de grame de grăsimi la 100 de grame de produs), dar majoritatea sunt grăsimi polinesaturate (cam două treimi).

Potrivit American Heart Association, aceste grăsimi polinesaturate pot fi benefice sănătății inimii. Dar numai când le consumi cu moderație!

Iată care sunt beneficiile grăsimilor polinesaturate pentru organism:

Ține cont însă că aceste grăsimi, deși sunt considerate sănătoase, tot se pun pe șolduri, dacă faci excese. O porție sănătoasă de semințe de floarea-soarelui este de maximum 30 de grame.

Cam puțin, nu-i așa? Dar aceasta este recomandarea medicilor, dacă nu vrem să ne îngrășăm.

Ce beneficii au semințele de floarea-soarelui

Chiar dacă sunt așa micuțe, semințele de floarea-soarelui pot avea beneficii enorme pentru sănătate. Iar asta datorită vitaminelor, mineralelor și altor substanțe nutritive pe care le conțin.

Spre exemplu, vitamina E din semințele de floarea-soarelui are efect antioxidant și poate preveni stresul oxidativ asupra celulelor. Acest lucru înseamnă mai puține inflamații, risc mai mic de a dezvolta tot felul de boli.

Seleniul, pe de altă parte, este un mineral important pentru funcția reproducătoare și sinteza ADN-ului.

Semințele de floarea-soarelui sunt și o sursă bună de niacină (vitamina B3), care ajută la reglarea nivelului de colesterol din sânge și are în același timp efect reparator asupra țesuturilor.

Vitamina B6 (piridoxina) ajută organismul să secrete norepinefrină și serotonină, doi hormoni care induc starea de bine, de relaxare și calm. În plus, ameliorează simptomele specifice sindromului premenstrual.

Conținutul mare de fibre din semințele de floarea-soarelui (10 grame la 100 de grame de produs) ajută la reglarea tranzitului intestinal, previne constipația, reglează glicemia și nivelul de grăsimi din sânge. Totodată, fibrele ajută în procesul de slăbire, pentru că mențin senzația de sațietate.

Apoi, proteinele din semințele de floarea-soarelui (16 grame la 100 de grame de produs) sunt importante pentru sănătatea oaselor, mușchilor, cartilagiilor, pielii. În plus, au un rol esențial în formarea celulelor roșii.

Semințele de floarea-soarelui sunt bogate și în acid folic (peste 50% din doza zilnică recomandată) sau vitamina B9, importantă mai ales în cazul gravidelor. Folații ajută la prevenirea defectelor de tub neuronal și a altor malformații ale fătului. Totodată, sprijină memoria, susțin sănătatea inimii și pot chiar să reducă riscul de cancer.

Acidul pantotenic (vitamina B5) din semințele de floarea-soarelui este important pentru metabolizarea grăsimilor și a carbohidraților. Ajută la menținerea nivelului de energie, la vindecarea rapidă a leziunilor pielii și poate avea rol în reducerea nivelului de grăsimi în sânge.

Nu în ultimul rând, semințele de floarea-soarelui conțin fier, un mineral esențial pentru menținerea sănătății. Acesta ajută la formarea hematiilor, previne anemia, conferă energie și asigură o bună circulație sanguină, ajutând astfel la reducerea riscului de boli cardiovasculare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”