Ingredientul nociv din pufuleți. Puțină lume știe ce efect are asupra sănătății

  • Publicat:
Ingredientul nociv din pufuleți. Puțină lume știe ce efect are asupra sănătății
Foto: Shutterstock

Câte calorii au pufuleții? Depinde ce cantitate consumi. Dar și ce tip de pufuleți alegi! Cu cât sunt mai colorați și mai aromați, cu atât pufuleții vor avea mai multe calorii.

Câte calorii au pufuleții

O pungă obișnuită de pufuleți cu sare cântărește 45 de grame. Dacă la 100 de grame de pufuleți numărul de calorii ajunge pe la 450, în cazul unei pungi mici de 45 de grame, rotunjind, obținem cam 200 de calorii.

Nu pare mult, dar dacă e să compari cu un mic dejun slab caloric la dietă… De exemplu, un ou fiert și o banană însumează aproximativ 200 de calorii. Un măr, 50 de calorii. Un iaurt simplu de 100 de grame, 60 de calorii. Iar dacă iei în calcul și valoarea nutritivă a pufuleților, parcă îți vine să te gândești de două ori înainte să îi ronțăi fericită.

O pungă de 45 de grame de pufuleți îți aduce „în dar” cam 10 grame de grăsimi și vreo 25 de grame de glucide. Vitamine, minerale? Inexistente.

În schimb, o gustare formată dintr-un fruct e mult mai slab calorică și mai ofertantă din punct de vedere nutrițional. Un măr, de exemplu, „te îmbogățește” cu fibre care țin de foame. Dar și cu potasiu, calciu, magneziu, vitamina A, vitamina C.

Toate aceste substanțe nutritive se vor resimți la nivelul organismului. Vei fi mai energică, digestia are de câștigat, iar silueta nu este deloc afectată.

De ce ți se umflă picioarele după ce mănânci pufuleți

Firește, te poți desfăta uneori cu o pungă mică de pufuleți. Dar neapărat alege-i pe cei simpli, fără arome și aditivi de tot felul. Și nu depăși această cantitate! Sau fă-o „pe barba ta”, conștientă fiind că tocmai ți-ai depășit necesarul caloric pe o zi abuzând de o gustare cu valoare nutritivă aproape de zero.

Plus că s-ar putea să ți-o ia razna tensiunea sau să constați că ai picioarele umflate. Motivul: cantitatea mare de sare din pufuleți, care duce la retenție de apă în țesuturi. Plus hipertensiune, pietre la rinichi, risc de accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă, boli de tiroidă și multe alte belele.

Uleiul de palmier din pufuleți, pericol pentru sănătate

Știi ce e și mai interesant? Că pufuleții au mai multe calorii decât mămăliga, deși, teoretic, ar trebui să conțină aceleași ingrediente: apă, sare și mălai.

Numai că în cazul pufuleților multă lume nu ia în calcul uleiul de palmier. Acesta nu numai că aduce calorii cu duiumul, dar este asociat – dacă este consumat în cantități mari – și cu reacții alergice, creștere în greutate, nivel crescut al colesterolului.

O porție de mămăligă de 100 de grame „te costă” 70 de calorii. O pungă de pufuleți de 100 de grame = 450 de calorii. Cam mare diferența și nu prea merită prețul, nu-i așa?

Mai degrabă pune de-o mămăligă cu un ou fiert moale, în loc să te arunci cu poftă asupra pungii de pufuleți. Vei fi și mai sătulă, și mai suplă!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân