Ce să mănânci când ești răcit. Alimentele care te pun pe picioare rapid!

  • Publicat:
Ce să mănânci când ești răcit. Alimentele care te pun pe picioare rapid!
Foto: Shutterstock

Simţi că îţi dă târcoale o răceală? Ai gâtul iritat, te supără nasul înfundat, iar starea ta generală este marcată de oboseală? Atunci este momentul să iei in calcul un meniu echilibrat din care să nu lipsească alimentele-cheie care te pot ajuta să învingi mai repede răceala.

Dă o fugă la supermarket şi ai grijă să strecori cu generozitate în coşul de cumpărături carne slabă, peşte gras, lactate, legume, fructe colorate şi condimente puternice precum ghimbirul şi ardeiul iute.

Ce să mănânci dimineața când ești răcit

Poţi începe ziua cu un smoothie din fructe de pădure şi mere, bogate în antioxidanţi. Poţi strecura şi câteva frunze de spanac pentru un plus de fier pentru organismul tău.

N-ar strica nici să combini laptele cu musli, pentru că preţiosul lichid alb conţine aminoacizi de calitate, atât de necesari organismului tău pus la încercare de boală.

Ai putea varia acest meniu cu un sandviş cu somon, stropit din belşug cu suc de lămâie. Acizii graşi Omega 3 din peşte cresc rezistenţa sistemului respirator împotriva infecţiilor virale, iar sucul acrişor revigorează şi tonifiază organismul pentru a veni de hac răcelii.

Iar dacă îţi plac mult condimentele, poţi consuma somonul cu hrean: desfundă nasul instant, stimulează eliminarea secreţiilor şi poate anihila unele virusuri de sezon.

Ce să mănânci la prânz dacă ești răcit

La prânz, poţi savura supe calde făcute din carne de pui crescuţi cât mai natural. Aceasta este un remediu dovedit cu acţiune benefică în reducerea inflamaţiei din căile respiratorii şi în fluidizarea secreţiilor.

Un mănunchi de paste integrale şi câteva legume adăugate chiar în momentul în care fierbe apa îţi furnizează carbohidraţi cu absorbţie lentă, fibre şi vitamine, dacă nu exagerezi cu fierberea vegetalelor.

Poţi alterna meniurile de prânz pe bază de supe cucâteva feliuţe de carne roşie slabă la grătar, bogată în fier şi zinc. Furnizoare excelente de zinc sunt şi fructele de mare. Căleşte-le într-un vas non-aderent cu puţin ulei de măsline şi stropeşte-le din belşug cu lămâie şi usturoi.

Dacă la toate acestea adaugi garnituri de legume al dente, precum morcovii, fasolea, lintea, mazărea, peste care adaugi puţin unt, ţi-ai făcut şi plinul din vitaminele A şi B. Vitamina A, care se găseşte şi în ouă, caise şi pepene galben, protejează mucoasa sistemului respirator, iar vitaminele din grupul B din cereale sunt un aliat important al sistemului imunitar.

Masa de seară anti-răceală

Seara, un iaurt bogat în probiotice sau un peşte gras la grătar cu salată de sfeclă roșie pot încheia ziua culinară anti-răceală.

Nu uita să consumi cât mai multe lichide – apă în principal, dar și ceaiuri, în special ceai verde.

Gustările din fructe cu miez alb (nucă de cocos, guava, fructul dragonului, rambutan, litchi, noni) sunt recomandate pe tot parcursul zilei – sunt excelente surse de antioxidanți prețioși pentru imunitate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân