De ce merită să dai mai mulți bani pe puiul de țară. Ce beneficii are carnea de pui crescut fără antibiotice sau hormoni de creștere accelerată

  • Publicat:
De ce merită să dai mai mulți bani pe puiul de țară. Ce beneficii are carnea de pui crescut fără antibiotice sau hormoni de creștere accelerată
Foto: Shutterstock

Puiul de țară – își mai amintește careva gustul lui, odată cu „înflorirea” supermarketurilor care ne-au adus aproape de casă o ofertă bogată de alimente? În afară de cei care locuiesc la curte și mai au posibilitatea de a crește un pui, un porc sau o vită, prea puțini suntem cei care mai avem ocazia de a mânca o carne cu adevărat gustoasă și sănătoasă.

Există însă soluții: apelați la fermele de încredere din împrejurimile orașului în care locuiți, multe au și pagini de internet de unde puteți comanda carne de pui de țară crescut fără tot felul de chimicale care îl „umflă” într-o lună cât hrana normală într-un an.

Firește, și prețul e pe măsură – investiția în cereale de calitate, timpul și munca gospodarului trebuie răsplătite. S-ar putea să scoateți din buzunar de două ori banii pe care i-ați lăsa în mod normal la casa de marcat de la supermarket. Dar beneficiile merită din plin! Căci puiul de țară hrănit „omenește” este un aliment bogat în tot felul de nutrienți de calitate, de care organismul „orășeanului” expus la alimente ultraprocesate, poluare și stres cât cuprinde are mare nevoie.

Citește și: Ce poți găti dintr-un pui – 5 feluri de mâncare delicioase

Puiul de țară crescut natural – ce beneficii are carnea 

Carnea de pui hrănit organic, cu iarbă, insecte și cereale (grâu, secară, triticale, orz, ovăz etc.) este mai bogată în vitamine, minerale și acizi grași Omega 3. Prin urmare, va avea un gust mult mai bun, mai aromat, dar și beneficii pe măsură. De asemenea, și ouăle produse sunt mai sănătoase.

Apoi, puiul de țară (din nou, atenție de unde îl cumpărați! sunt și fermieri care folosesc metode nu tocmai ortodoxe) nu conține hormoni de creștere, antibiotice, metale grele sau diverse chimicale care se pot regăsi în puiul crescut industrial. Toate aceste substanțe au un impact negativ asupra sănătății omului, mai ales dacă se consumă frecvent și în cantitate mare carne de pui din magazine.

Studiile arată că un consum excesiv și îndelungat de carne de pui hrănit cu pastile pentru creștere accelerată ar putea mări riscul de pubertate prematură, sindrom de ovare polichistice, cancer de sân și de prostată.

Citește și: De ce nu e bine să speli carnea de pui înainte de a o găti

Puiul de țară conține în general mai multă grăsime, dar asta nu este o problemă, pentru că poate fi dată deoparte la gătit. Dar și ce gustoasă iese o ciorbă, o piftie sau un pilaf din pui de țară tocmai datorită grăsimii…

În plus, carnea de pui crescut natural conține proteine de calitate și este mai aromată, nicidecum fadă și sub nicio formă nu lasă pe grătar o baltă de apă sărată cu care să fi fost injectat întru „umflare”, spre deosebire de carnea din magazine.

Nu în ultimul rând, puiul de țară e mai puțin probabil să fie purtător de Salmonella, bacterie care înflorește în mediile aglomerate, așa cum sunt fermele industriale sau abatoarele de pui.

Citește și: Care sunt pericolele din puii crescuți industrial

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”