Câtă salată de boeuf poți mânca fără să te îngrași. Sfatul nutriționistului

19.12.2021
Câtă salată de boeuf poți mânca fără să te îngrași. Sfatul nutriționistului
Sursa foto: Shutterstock

Printre alimentele tradiționale de sărbători care nu lipsesc de pe mesele festive ale românilor, la Crăciun și Revelion, se numără și delicioasa salată de boeuf. Acest preparat ne poate afecta silueta, dar și sănătatea, dacă este consumat în exces, în special din pricina maionezei pe care o conține.

Nutriționistul Gianluca Mech ne spune cum anume ar fi bine să consumăm această salată delicioasă ca să fim feriți de neplăceri.

Câtă salată de boeuf mâncăm la masa de Crăciun?

Cu siguranță la masa de Crăciun nu vei consuma doar acest preparat. O porție nu trebuie să depășească 2 linguri. După fiecare fel de mâncare, e bine să faci o pauză.

Lăsați mâncarea să se așeze înainte de a trece la felul următor. Senzația de sațietate se va instala astfel mai repede și veți mânca mult mai puțin, recomandă nutriționistul Gianluca Mech.

Cât îngrașă salata de boeuf

Dacă analizăm salata de boeuf, ea este la bază un preparat sănătos, deoarece conține legume și carne slabă de pui sau curcan, ambele fierte. Problema apare atunci când le amestecăm cu maioneza, atenționează nutriționistul.

Maioneza este un amestec de ulei și gălbenuș de ou, astfel că e lesne de înțeles că îngrașă. Mai mult decât atât, consumată în exces, face rău sănătății.

E important de menționat faptul că o singură lingură de ulei are aproximativ 120 de calorii. Există studii care au demonstrat că maioneza preparată în casă, dacă nu este pregătită și depozitată corespunzător, poate dezvolta bacterii dăunătoare. Cea din comerț, în schimb, conține aditivi și conservanți nocivi pentru sănătate.

Folosim maioneză light în salata de boeuf?

Dacă luăm în calcul exclusiv numărul de calorii, maioneza light poate fi o variantă mai bună. Dar trebuie să ne gândim și la sănătate, nu doar la greutate.

Maioneza ușoară are mai puține calorii, dar conține amidon alimentar modificat, sirop de porumb bogat în fructoză, ulei de soia și mulți conservanți chimici, adaugă nutriționistul Gianluca Mech.

Pentru ca salata de boeuf să fie un preparat cât mai sănătos, e important să folosești cât mai puțină maioneză în prepararea ei. Ingredientele principale trebuie să rămână legumele și carnea.

Maioneză trebuie să pui foarte puțină, doar cât să lege ingredientele. Nicidecum să devină un ingredient în sine!

Recomandare video
Dr. Raluca Oprea: dieta echilibrată, primul pas în tratamentul ficatului gras