Bulgur în dietă – ce beneficii are acest aliment și cum se prepară

  • Publicat:
  • Actualizat:
Bulgur în dietă - ce beneficii are acest aliment și cum se prepară

Bulgur – este un amestec de diferite tipuri de boabe de grâu măcinate mare şi este folosit ca atare sau în diferite reţete. Este un ingredient care se găteşte similar cu orezul sau cuşcuşul.

De asemenea, este folosit în tabouleh (salată arăbească cu pătrunjel, roşii, ceapă, rodii, bulgur şi suc de lămâie), dar se poate folosi şi în loc de orez, în pilafuri, ardei umplut, sărmăluţe, burgeri fără carne sau supe.

Bulgurul are un conţinut de fibre, proteine şi vitamine mai mare decât orezul şi are un indice glicemic scăzut.

Vezi mai jos de ce e sănătos să mănânci bulgur și cum se gătește corect!

Cum se gătește bulgurul

Bulgurul se lasă la înmuiat în apă minimum o oră şi jumătate, iar apoi este gata pentru consum. Se poate înmuia şi în supă, suc de roşii sau alte lichide, în funcţie de reţeta pentru care se pregăteşte.

O altă variantă ar fi să-l pui într-o oală cu apă şi, după ce a clocotit, lasă-l să fiarbă 10 minute. Apoi, răstoarnă-l pe un platou şi lasă-l să se răcească puţin.

De ce e bine să mănânci bulgur

Bulgurul este o sursă bogată de carbohidraţi, care îţi oferă energie. În 200 de grame de bulgur se găsesc 34 de grame de carbohidraţi, iar doza zilnică recomandată este de 130 de grame.

De asemenea, conţine câteva fibre solubile, iar în proporție de 90% se găsesc fibre insolubile, acestea fiind cele care ajută alimentele să treacă prin tractul digestiv şi previn constipaţia.

Corpul reţine majoritatea resurselor de fier, dar tot ai nevoie de ceva rezerve pentru a-l înlocui pe cel pierdut. Fierul este cunoscut pentru transportul oxigenului în sânge şi este o componentă esenţială a enzimelor şi proteinelor. Ajută la formarea colagenului care susţine pielea, muşchii şi sistemul imunitar.

Femeile au nevoie de 18 mg de fier pe zi, iar bărbaţii doar de 8 mg. O porţie de  200 de grame de bulgur are 1,75 mg de fier.

Vitaminele din grupul B activează enzime care au diferite roluri, inclusiv metabolizarea alimentelor în energie. De exemplu, vitamina B6 şi acidul folic (vitamina B9) îndepărtează un aminoacid, numit hemocisteină, din fluxul sangvin.

Dacă nu le ai în cantitate suficientă, nivelul de hemocisteină poate creşte şi astfel creşte şi riscul apariţiei bolilor cardiovasculare. În 200 de grame de bulgur vei găsi 8-10% din necesarul zilnic de tiamină, niacină, acid folic şi vitamina B6.

Bulgurul este şi o bună sursă de magneziu (un mineral esenţial pentru o bună funcţionare a creierului şi nervilor), asigurând un aport de 1,11 mg (55,5% din necesarul zilnic) la o porție de 200 de grame.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”