Sarea – mai periculoasă decât fumatul!

Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că excesul de sare este aproape la fel de periculos ca fumatul.
  • Publicat:
Sarea - mai periculoasă decât fumatul!
foto shutterstock/Sarea - mai periculoasă decât fumatul!

Recomandările generale la nivel internaţional spun că un consum optim de sare nu trebuie să depăşească 3,7 grame pe zi. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor consumă în medie, 8 g de sare zilnic, iar în Asia se ajunge chiar la un consum de 13 grame pe zi. Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că excesul de sare este aproape la fel de periculos ca fumatul.

Mai bine de trei sferturi din cantitatea de sare pe care o consumăm zilnic este adăugată în alimente încă de dinainte de a ajunge în farfurie. Şi nu vorbim doar de alimentele semipreparate sau procesate, ci şi de cerealele pentru mic dejun, biscuiţi, covrigi, dulciuri, supe , iaurturi, sosuri. Chiar şi pâinea este peste normal de sărată.

De ce producătorii adaugă mai multă sare decât e necesar?

  • În primul rând, sarea este un foarte bun conservant, astfel încât prelungeşte termenul de valabilitate al produselor.
  • Ingredientele de slabă calitate capătă un gust mai bun prin adaosul de sare.
  • Soluţia salină cu injectată în carne şi preparatele din carne permit retenţia apei, astfel ca produsul să cântărească mai greu.
  • Păstrează aspectul apetisant al alimentelor pentru mai mult timp.
  • Produsele sărate provoacă sete, ceea ce sporeşte comerţul cu băuturi carbogazoase, sucuri etc.
  • Excesul de sare – la ce pericole te expui
  • Rinichii ar putea elimina toată sarea în exces din organism doar dacă am consuma o jumătate de gram de sare pe zi. Ceea ce nu se întâmplă, de fapt. Astfel că sarea ajunge sa rămână în organism şi duce la creşterea tensiunii arteriale, retenţia de apă, pericolul bolilor cardiovasculare, renale şi hepatice.

Nevoia de sare – trucuri să o păcăleşti

Dacă citeşti doar câteva din etichetele produselor şi faci un simplu calcul – de la pâine, unt  (uneori chiar şi apa îmbuteliată!!!), iaurt, lapte etc – constaţi că a consumam un minim de 6 g de sare pe zi este aproape imposibil.
Majoritatea dietelor care recomandă consumul redus de sare sunt sărace în potasiu. Pentru un regim alimentar echilibrat, medicii recomandă fie sarea îmbogăţită cu potasiu, fie suplimentarea acestui mineral din alimente precum bananele, portocale sau fasole.
Un alt mod de a înlocui sarea, cel puţin în alimentele preparate acasă, este folosirea condimentelor. Sunt bogate în polifenoli şi antioxidanţi, iar majoritatea au şi efecte anti-inflamatorii. De departe cel mai eficient este turmericul. Există numeroase studii care au confirmat că substanţa activă din turmeric- curmina – poate încetini evoluţia Alzheimerului, ameliorează disfuncţiile erectile, inflamaţiile, combate meteorismul şi este un foarte bun energizant natural, alături de ghimbir. Alte condimente şi arome care pot substitui sarea cu succes sunt oregano, busuiocul, curry, boiaua de ardei dulce sau iute, piperul.

6 lucruri mai puţin ştiute despre sare

  • Strămoşii vânători – culegători ai omului  aproape nu cunoşteau sarea, deoarece foarte puţine alimente pe care le consumau o conţineau. 
  • Sarea a apărut în dietă acum aproximativ 5000 de ani, când chinezii au descoperit proprietăţile de conservant alimentar.
  • Gustul sărat şi abilitatea de a detecta sarea în alimente nu este un simţ înnăscut, ci o abilitatea dezvoltată pe parcursul evoluţiei.
  • În societăţile tradiţionale din Noua Zeelandă, Papua Noua Guinee sarea este necunoscută, iar cei care au fost puşi să o guste au caracterizat-o ca neplăcută.
  • Sarea creează dependenţă şi un cerc vicios – sare, lichid, retenţie de apă. În timp, detectorii se sare de la nivelul limbii se acomodează şi vor depista din ce în ce mai greu sarea din alimente, necesitând cantităţii din ce în ce mai mari.
  • Se poate supravieţui cu foarte puţină sare, trebuie doar să rezistaţi tentaţiei 2-3 săptămâni.
     
Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Neagu
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”