Paul Siserman, concurent Masterchef: „Importanţa condimentelor în bucătărie este crucială!”

Paul Siserman a gătit preparate fabuloase, la care nici măcar bucătarii de top nu s-ar fi gândit. Creativitatea de care Paul a dat dovadă în acest concurs culinar m-a îndemnat să îi iau un interviu pentru a descoperi persoana din spatele camerelor de luat vederi, Paul cel de acasă, clujeanul ambiţios cu planuri mari de viitor, omul în permanenta căutare a gustului perfect, cel care respiră pentru fetiţa sa, Paola.
02.02.2015
Paul Siserman, concurent Masterchef: „Importanţa condimentelor în bucătărie este crucială!”


Paul Siserman a gătit preparate fabuloase, la care nici măcar bucătarii de top nu s-ar fi gândit, cum este deja celebra reţetă de coaste de miel cu jeleu de bere neagră şi ciocolată, şi ne-a rămas întipărit în minte ca bărbatul dual: pe de o parte, este bărbatul cu aspect dur, tatuajele sale fiind o semnătură de care este mândru, pe de altă parte, este un personaj extrem de sensibil, iubitor şi legat de familie.

Creativitatea de care Paul a dat dovadă în acest concurs culinar m-a îndemnat să îi iau un interviu pentru a descoperi persoana din spatele camerelor de luat vederi, Paul cel de acasă, clujeanul ambiţios cu planuri mari de viitor, omul în permanenta căutare a gustului perfect, cel care respiră pentru fetiţa sa, Paola.

CSÎD: Ce a însemnat pentru tine experienţa Masterchef? Te opresc oamenii pe stradă să îţi ceară autografe?

Paul Siserman: Masterchef a fost o experienţă de viaţă, o provocare şi, în acelaşi timp, o bucurie, bucuria de a cunoaşte oameni noi, oameni de care mă leagă aceeaşi pasiune. În acelaşi timp, da, recunosc, mi-a adus şi notorietate. În mall-uri, pe stradă sau în orice loc public oamenii îmi zâmbesc, mă salută sau îmi cer să fac o poză cu ei, cei mai curajoşi fiind copiii care, de altfel, îmi umplu sufletul de bucurie când îi văd cum se îndepărtează de lângă mine mândri şi fericiţi, spunând: „Mi-am făcut o poză cu Siserman!”.

CSÎD: Ai rămas prieten cu concurenţii Masterchef?

Paul Siserman: Încă mai ţin legătura cu mare parte a colegilor. Cel mai apropiat este Tudor Marcu, cel cu care am decis să formez o echipă.  Împreună muncim cu drag pentru satisfacerea papilelor gustative a celor care ne-au acordat şi ne acordă în continuare încrederea lor privind capacitatea noastră de a crea şi recrea gusturi şi forme noi în farfurii.

CSÎD: Cu ce te ocupi în prezent şi care sunt planurile tale de viitor?

Paul Siserman:
În prezent muncesc, sunt consultant gastronomic, mai exact schimb sau creez meniuri noi pentru restaurante din Cluj-Napoca şi nu numai, particip şi organizez evenimente culinare şi voi pune bazele unei asociaţii non-profit cu care doresc să înfiinţez ( construind de la A-Z) o tabără de copii cu probleme de sănătate, în care să existe ateliere de gătit.

Pentru această tabără sper să reuşesc să găsesc fondurile necesare la oameni care îşi doresc să facă ceva pentru aceşti copii cu probleme. Terenul pe care doresc să construiesc este proprietate personală, dar îl voi dona asociaţiei şi are o suprafaţă totală de 15.000 mp .

CSÎD: Care este felul tău preferat de mâncare?

Paul Siserman: Gătesc cum respir şi respir gastronomie. Îmi place să gătesc orice şi nu ştiu să răspund concret la această întrebare. Pot spune că pastele şi vânatul sunt preparatele care îmi sunt foarte dragi, dar asta pentru că în spatele acestor tipuri de preparate se ascund amintiri şi emoţii care au făcut sau fac parte din viaţa mea personală. În rest, improvizez, studiez sau mă joc continuu cu reţete mai vechi ori ingrediente banale, dar care, cu ajutorul unei tehnici noi de gătit sau în combinaţie cu un alt ingredient, pot da un rezultat extraordinar în produsul final din farfurie.

De exemplu: dacă amesteci în aluatul de paste diferite arome poate fi şi mai atractiv din punct de vedere vizual, dar vom avea parte şi de o savoare aparte cu care poate nu suntem prea obişnuiti. Cu spanac pastele primesc culoarea verde, cu roşii vom avea culoarea roşie, negru de sepie ne dă culoarea neagră etc.

Am folosit unul dintre aceste preparate la preselecţiile de la Masterchef, când am făcut paste negre cu fructe de mare. Am folosit şi o tehnică mai puţin utilizată în acest preparat şi anume faptul că fiecare ingredient a fost gătit separat şi în mod diferit şi abia la final au fost puse împreună.

CSÎD: Cu ce preparat ai cucerit-o pe soţia ta?  Ce le găteşti cel mai des fetiţei şi soţiei tale?


Paul Siserman:
Pe Paola, fetiţa mea, şi pe soţia mea, dar şi pe restul prietenilor, încerc să îi surprind de fiecare dată cu chestii noi (ceea ce e foarte greu, credeţi-mă!).

Citesc şi urmăresc, atunci când timpul imi permite, cărţi şi bloguri, reviste online, emisiuni de specialitate la TV şi postări ale Chef-ilor cunoscuţi pe reţelele de socializare sau Youtube. 

Încerc să mă inspir din ceea ce văd sau citesc dar, în acelaşi timp, vreau să cred că mi-am format deja un stil propriu care sper să fie pe placul cât mai multor oameni.

Pe soţia mea nu cred că am cucerit-o cu un preparat anume, pe vremea aia eram un biet novice, noi ne-am cunoscut la 17 ani. Mai degrabă am surprins-o mai târziu şi am recucerit-o după o „pauză” de un an în relaţie cu o cină la malul mării în una dintre staţiunile de la Marea Adriatică, în care am ales, ştiind că îi plac foarte mult, paste cu fructe de mare, acompaniate de un vin alb sec, pentru care eu am o slăbiciune aparte.

CSÎD: Când vin prietenii în vizită, ce îţi cer să le găteşti?

Paul Siserman: De obicei prietenii mei îmi cer să le gătesc lucruri inedite dar, când îi întreb ce ar dori, se pare că intră în pauză de idei şi tot la inspiraţia mea cade totul; iar acum, după participarea la emisiune, pretenţiile sunt de tipul: „Hai, găteşte-ne şi nouă ca şi pentru juraţi!” 🙂

CSÎD: Bărbaţii, se ştie, sunt fani ai grătarului în aer liber. Ne poţi da câteva trucuri pentru o friptură delicioasă?

Paul Siserman: Ştiu că în România avem ocazia, mai ales în zilele călduroase şi însorite de sfârşit de săptămână, să vedem cam pe toate pajiştile din jurul oraşelor şi nu numai grupuri formate din familii sau prieteni la picnic şi implicit (asta doar in Romania) „la grătar”.

Pentru un rezultat nu atât de spectaculos din punct de vedere optic cât de gustos, mi-aş permite să vă explic cam cum stă treaba cu marinarea cărnii care urmează să ajungă pe grătar .

Dacă vom găti carne la grătar: pui, pulpă de porc, antricot sau muşchi de vită, marinarea poate face minuni în ce priveşte frăgezirea bucăţii de carne cu arome care nu se regăsesc în ea în mod natural. Pentru asta trebuie un vas care să conţină un lichid care nu este acid, adică vin sau vin cu ulei. Pentru personalizarea gustului se pot folosi plante aromatice, legume, fructe. Acest proces ne va ajuta să frăgezim carnea, dar şi să îi dăm o personalitate produsului final.
Marinarea se poate face foarte simplu şi acasă sau înainte cu 2 ore să punem carnea pe grătar, asta pentru a avea timp să fie pătrunsă de arome.

Iată două reţete propuse de Paul Siserman
 

  • Mâncare de fasole cu costiţă de porc la cuptor şi crutoane de pâine neagră cu pesto


Ingrediente pentru 3 portii:

600g coaste de porc nu foarte groase, cu şoric
600g fasole boabe albă, fiartă sau din conservă (preferabil boabe mari)
4 cepe mari
8 roşii
2 ardei roşii
400g pastă de roşii
Citeşte mai departe restul ingredientelor şi modul de preparare.
 

  • Paste negre cu fructe de mare

Tonnarelli este pasta care îşi ia numele de la orăşelul Tonnarella din Sicilia. Se mai numesc şi troccoli in Puglia. Pentru un strop de autenticitate sau pentru a ieşi din tiparul pastei de culoare alb/gălbuie şi pe motivul combinării acestui tip de paste cu fructe de mare, în momentul în care se face aluatul se adaugă negru de sepie.
Ingrediente:
Un vârf de linguriţă de ardei iute mărunţit, negru de sepie alimentar, 250 ml vin alb sec.


Citeşte mai departe restul ingredientelor şi modul de preparare.

CSÎD: Ardelenii sunt recunoscuţi pentru preparatele lor cu rântaş, acel amestec de grăsime cu făină, menit să lege sosurile pentru mâncăruri. Eşti şi tu unul dintre aceştia?

Paul Siserman: Nu folosesc niciodată „rântaş”  în mâncare şi nici nu o voi face. Singurul preparat cald în care folosesc ca ingredient direct făina (nu în aluat) este sosul Bechamel.

CSÎD: Ce nu-ţi lipseşte niciodată din frigider?

Paul Siserman: Din frigider nu îmi lipsesc niciodată brânzeturile, ouăle, legumele şi plantele aromatice. Având aceste ingrediente poţi oricând să faci ceva rapid şi bun de mâncare şi, cum am spus înainte, îmi place să inovez, ador să mă joc .

CSÎD: Cât de importante sunt condimentele în bucătărie? Ne poţi da câteva sfaturi pentru asocierea lor corectă cu alimentele?

Paul Siserman: Importanţa condimentelor în bucătărie este crucială, ele dau savoare şi personalitate produsului finit, ele ne gâdilă papilele gustative şi aduc zâmbetul subtil pe faţa omului mulţumit de ceea ce simte în gură de la prima îmbucătură.
Dar este foarte adevărat că o asociere greşită a lor poate aduce la un dezastru.

Sunt mii de cărţi de specialitate în care se explică detaliat posibilitatea asocierii ingredientelor, dar rămâne la aprecierea şi gustul fiecăruia dacă vrea sau nu să urmeze sfaturile celor care au făcut aceste asocieri foarte îndelung studiate înainte de a fi date publicului larg. Dar, în acelaşi timp,  De gustibus non disputandum est…

Eu am încercat întotdeauna să inventez şi să fac noi asocieri, dar au fost şi eşecuri, iar asta m-a făcut să merg mai departe, să mai încerc, să risc în  aventura pe care eu o numesc “În căutarea gustului perfect”. Ştiu că este o utopie, dar îmi place cum sună 🙂

CSÎD: Cum împaci bucătăria cu forma fizică? Arăţi foarte bine! Bănuiesc că degustatul preparatelor delicioase nu este tocmai indicat atunci când vrei să te menţii în formă…

Paul Siserman: Sunt gurmand şi pofticios şi îmi este destul de greu să mă abţin când simt arome îmbietoare de mâncare proaspăt gătită, dar ştiu că nimic nu e dăunător (siluetei în principal) dacă e „gustat”cu responsabilitate şi în cantităţi cu bun simţ.

CSÎD: Cum reuşeşti să te menţii în formă? Mergi la sală?

Paul Siserman: În menţinerea sub control a greutăţii mă ajută şi exerciţiul fizic. Sunt practicant de arte marţiale japoneze  Kyokushinkai, antrenându-mă 3-4 zile pe săptămână cam 3 ore pe zi iar dimineaţa alerg sau, dacă nu am timp foarte mult, fac un anume tip de antrenament foarte intens, maximum 20 de min, care se numeşte Tabata şi care poartă numele celui care a implementat acest sistem de eficienţă maxima, zic eu, Izumi Tabata.

CSÎD: Mulţi oameni percep persoanele cu tatuaje ca fiind dure, însă tu ai demonstrat că eşti foarte sensibil,  mai ales în prezenţa fetiţei tale.

Paul Siserman: În viaţa de zi cu zi pare uşor greşită percepţia oamenilor vis-a vis de cei care au tatuaje, piercing-uri sau ceva schimbat la aspectul lor.
Nonconformismul iese în evidenţă prin definiţia lui şi asta e de bine.

Unii privesc cu scepticism sau cataloghează acele persoane ca fiind „bad people”, dar fac asta aşa cum fac cu orice om pe care nu îl cunosc.

Dacă ar sta cu aceste persoane la poveşti, poate nu ar mai emite prejudecăţi din astea. Iar tatuajele nu mai sunt de multă vreme ceva atât de grav. Sunt mult prea mulţi oameni tatuaţi, chiar dacă nu la vedere. Am văzut oameni în costum, pregătiţi să intre într-o multinaţională şi care ştiu că au un tatuaj ascuns. Sau, sub fusta unei femei elegante, nu ştii niciodată dacă vei găsi un tatuaj sau nu.

Despre fetiţa mea şi sensibilitatea poate prea mare în prezenţa ei se vorbeşte tot timpul. Pentru mine ea este tot aerul pe care îl respir, bucuria zilnică şi punctul meu de sprijin în viaţă. Ori de câte ori dau de greu, e de ajuns să o privesc sau să o aud la telefon şi parcă îmi cresc aripi. Soţia mea spune mereu: ”În viaţa ta, Paola este singura persoană care te-a pus cu botul pe labe”.

CSÎD: Ai schimba Clujul cu Bucureştiul?

Paul Siserman: În cele trei luni petrecute în Bucureşti, cu ocazia emisiunii la care am participat, am început şi am învăţat să apreciez Bucureştiul. Având în vedere faptul că am umblat mult în viaţă, nu am fost legat prea mult de un loc anume, deci pot să spun sincer că nu aş avea mari probleme în a mă adapta la viaţa tumultoasă a Bucureştiului.

Dar, dacă ar fi să aleg între Bucureşti şi Cluj, aş opta clar pentru Cluj. Aici parcă aerul e altfel, iarba mai verde, oamenii mai prietenoşi si berea mai bună, pentru că oamenii sunt respectuoşi şi mai zâmbitori. Cerul văzut de la geamul apartamentului meu e mai albastru iar iernile în prezenţa prietenilor lângă o cană cu vin fiert sunt clar mai calde pentru  că pentru mine Cluj înseamnă Acasă 🙂

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentație, ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Raluca Oprea: dieta echilibrată, primul pas în tratamentul ficatului gras