Fructe cu un continut redus de zahar

Alimentele cu un continut glicemic scazut sunt in general sarace in glucide si in zaharuri si nu solicita foarte mult pancreasul.
  • Publicat:
Fructe cu un continut redus de zahar
Fructe cu un continut redus de zahar

Multe diete se concentreaza pe reducerea glucidelor, care pot fi destul de importante daca te afli in faza incipienta a unui plan de pierdere in greutate. Cu toate astea, nutritionistii considera in general ca un consum variat de fructe si legume este adecvat pentru majoritatea oamenilor. Si ca sa nu renunti de tot la fructe, alege unele cu un continut redus de zahar.

De cand au fructele proaspete zahar?
Ca sa fim corecti, fructele proaspete au “zaharuri de fructe” sau fructoza, care sunt considerate glucide. Pentru a intelege de ce se numesc zaharuri, nu trebuie decat sa ne uitam la indexul glicemic.

Atunci cand mancam, pancreasul produce insulina. Daca insa un produs alimentar este bogat in glucide, atunci este eliberata o cantitate mult mai mare de insulina.

In timp, daca organismul este fortat sa produca multa insulina in mod repetat, se poate instala un prim stadiu al diabetului zaharat de tip 2, rezistenta la insulina sau luarea in greutate. Alimentele cu un continut glicemic scazut sunt in general sarace in glucide si in zaharuri si nu solicita foarte mult pancreasul.

Ce fructe contin o cantitate redusa de zahar?
Acestea fiind spuse, daca esti determinata sa mananci fructe cu un continut redus de zahar pentru a impulsiona pierderea in greutate in primele zile ale planului de management al greutatii, atunci incearca urmatoarele fructe (cu exceptia cazului in care este notata cantitatea, toate aceste fructe au mai putin de 10 mg de glucide la o portie de o jumatate de ceasca):

mere;
– caise (100 gr);
– afine;
– mure;
– pepene galben;
– cirese (10 cirese medii);

– nuca de cocos proaspata (50 de grame);
– stafide;
– struguri;
– kiwi (1 mediu);
lamai (1 medie);
– portocale (fara coaja);
– piersici (1 medie sau 100 de gr);

– curmale (1 medie);
– ananas (30 de grame);
– prune;
– zmeura;
– capsuni;
– mandarine (1 medie);
– pepene rosu.

Care sunt fructele bogate in zahar?
Fructele proaspete cu un continut relativ ridicat in zahar sunt strugurii, kiwi, portocalele si mandarinele. Fructele proaspete foarte bogate in zahar sunt bananele si mango. Toate fructele uscate au un nivel ridicat de zahar avand in vedere ca sunt concentrate.

Reducerea consumului de fructe temporar
Deci, daca esti in prima faza a unei diete foarte rigide ce restrictioneaza consumul fructelor proaspete, trateaza-le ca pe un rasfat ocazional pe care ai putea sa ti-l oferi in zilele in care aportul de glucide este destul de scazut.

Este important sa retii ca daca in prezent nu mananci nici un fel de fructe proaspete, o mana de fructe de padure la un pahar de iaurt sau cateva felii de grepfrut in loc de banana nu-ti vor face nici un rau.

Citeste si Dietele si schimbarea metabolismului
                 Mihaela Bilic – Ce avem voie sa mancam

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”