Lamaia, racoroasa si foarte sanatoasa

Te-ai intrebat vreodata care este secretul celor care nu viziteaza medicul sau farmacistul prea des (si nu pentru ca le-ar fi teama de acestia)? Iata si un raspuns: mananca zilnic un aliment-minune.
  • Publicat:
Lamaia, racoroasa si foarte sanatoasa
Lamaia, racoroasa si foarte sanatoasa

Te-ai intrebat vreodata care este secretul celor care nu viziteaza medicul sau farmacistul prea des (si nu pentru ca le-ar fi teama de acestia)? Iata si un raspuns: mananca zilnic un aliment-minune.

Daca ne-am face un obicei in a consuma macar 2 – 3 lamai saptamanal am bifa cu succes mai multe analize de sange, am intari sistemul imunitar, am pierde mai usor kilogramele in plus, am lupta cu mai mult spor impotriva celulitei, nivelul crescut al colesterolului s-ar da batut, am usura misiunea ficatului in filtrarea toxinelor, am detoxifia organismul, am combate asteniile etc.

Iar daca v-am spune ca lamaia ne ajuta sa fim mai frumoase, sa avem o piele fara imperfectiuni – pistrui, pete, sebum in exces – unghii mai rezistente, dinti mai albi, o stare de spirit mai buna, v-am convinge sa o consumati cu regularitate? Un DA! hotarat, acesta speram sa fie raspunsul vostru la intrebarea noastra.

Lamaia – la ce o putem folosi

Sucul unei lamai contine vitaminele C (53 mg), A, B6, B9, B12, E, acid citric, calciu, magneziu, potasiu, cupru, fosfor, seleniu, sodiu, fier. Lamaia este un antiseptic natural si contine antioxidanti ce lupta impotriva formarii celulelor maligne. In caz de durere de dinti, se pune suc de lamaie in zona respectiva. Zeama de lamaie se mai foloseste si pentru ingrijirea mainilor si a unghiilor.

Sucul de lamaie aplicat pe piele acneica si sters apoi cu apa combinata cu ulei de masline are efecte benefice. De asemenea, da rezultate si in atenuarea ridurilor, pistruilor si a punctelor negre. Cei care au probleme cu matreata pot aplica suc de lamaie la radacina parului inainte de a-l clati cu apa. In plus, confera stralucire si volum podoabei capilare. Tot acesta ne ajuta sa prevenim imbolnavirile, diabetul, ateroscleroza si amelioreaza simptomele osteoartritei. Apa calduta cu suc de lamaie consumata dimineata ajuta la eliminarea toxinelor din organism mult mai usor, ajuta si sistemul digestiv.

Lamaia previne constipatia si diareea si ajuta la buna functionare a intestinelor. S-a demonstrat ca atunci cand se vaporizeaza extract de lamaie, in aer, se neutralizeaza bacterii ca: meningococcus, typhoid, pneumococcus, staphylococcus intr-un interval de 15 – 180 de minute. Un specialist francez a descoperit ca sucul de lamaie turnat pe stridii distruge intr-un sfert de ora 92% dintre bacteriile prezente. Lime, surorile lamailor, se folosesc in special la cocteiluri.

Un ceai cald cu lamaie, va rog!

Un studiu citat de BBC News releva faptul ca persoanele care consuma ceai fierbinte cu lamaie prezinta mai putine riscuri de a face cancer de piele. Un grup de cercetatori americani au studiat 450 de persoane, jumatate dintre respondenti suferind de un anumit tip de cancer de piele si au fost chestionati despre obiceiul de a bea ceai. Au observat ca subiectii cu cancer consumau cantitati infime de ceai cald. Prin simplul gest de a adauga felii de lamaie in ceai reducem cu 70% riscurile formarii celulelor maligne la nivelul pielii, iar ceaiul negru simplu reduce cu 40% aceste riscuri. Studiul a demonstrat ca persoanele care aveau pielea sanatoasa au obiceiul de a consuma ceai fierbinte cu lamaie. Specialistii ne atrag atentia: rezultatele de mai sus nu se aplica si in cazul ice-tea-urilor cu lamaie.

Coaja tratata chimic, nerecomandata
Atentie! Spalati toate fructele inainte de a le consuma, chiar daca aruncam coaja, ca in cazul citricelor. Pentru a rezista in timp, coaja fructelor este stropita cu substante chimice. Spalarea temeinica este obligatorie. Este de preferat sa pastram pentru aromarea aluaturilor doar coaja citricelor netratate chimic.

Salata cu creveti si paste

Ingrediente: un pachet de paste gemelli; 500 g creveti de marime medie, gatiti; 1/2 lingura de condimente pentru fructe de mare; o lingura de zeama lamaie; 50 g telina fin taiata; 50 g ceapa rosie fin taiata; 2 rosii, fara seminte, fin taiate.

Sos: o jumatate de cana de maioneza; o treime cana iaurt; 3 linguri de zeama de lamaie; 2 linguri de smantana grasa; 2 linguri de vinegar; o lingura de mustar Dijon; o jumatate de lingura de condimente pentru fructe de mare; marar uscat; sare; piper negru macinat; patrunjel proaspat pentru ornare. Toate ingredientele se amesteca. Cantitati pentru 4 – 6 portii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”