Dieta cu peşte

Află în ce constă dieta cu peşte, care sunt sortimentele indicate şi ce garnituri sunt sărace în calorii.
  • Publicat:
Dieta cu peşte

Astăzi vom aborda dieta cu peşte, un aliment atât de sănătos, dar care se regăseşte mult prea rar în farfuriile românilor.

Din moment ce micii şi ceafa de porc cu cartofi prăjiţi se numără printre alimentele preferate ale noastre, să nu ne mirăm că mai bine de jumătate dintre noi suntem obezi sau supraponderali.

Iar dacă ar fi atât, poate nu ne-am alarma, dar obezitatea îngroaşă rândurile celor cu tot felul de probleme de sănătate, la care noi, românii, suntem din nou campioni: infarct, diabet şi cancer.

Dar să revenim la subiectul care ne interesează, şi anume dieta cu peşte. Recunosc că m-a tentat ideea, mai ales că iubesc acest aliment, are un gust minunat şi ţine şi de foame. Dar ca să fiu pe deplin convinsă că merită să încerc un regim bazat pe acest tip de carne, m-am documentat puţin şi am aflat că lucrurile nu sunt chiar atât de simple.

În primul rând, nu toate soiurile de peşte sunt indicate în dieta cu pește când vrei să slăbeşti, unele au foarte multă grăsime, altele sunt toxice, aşa că trebuie să fii cu mare băgare de seamă în privinţa acestui aspect.

Apoi, cu siguranţă toată lumea se întreabă cum poţi ţine dieta cu peşte, pentru o lună, să zicem. O piedică ar fi că te plictiseşti de gustul de peşte după vreo 3-4 zile, iar o alta vizează preţul destul de ridicat al acestui aliment, în comparaţie cu un sandviş sau cu o porţie de paste, de exemplu.

Nu în ultimul rând, în dieta cu pește, cu ce îl asortăm în farfurie? „Ce legume se potrivesc, cum să le gătesc, oare orezul nu e prea caloric, şi totuşi nişte cartofi lângă peşte parcă ar merge…” – iar dilemele sunt departe de a se fi terminat. Să le luăm pe rând!

Dieta cu peşte: sortimente de peşte bune pentru slăbit

Peştele este un aliment perfect în cura de slăbire, deoarece este bogat în proteine, dar are mult mai puţine calorii decât alte alimente care conţin aceste substanţe nutritive, cum ar fi carnea de pui sau de vită. Iar proteinele sunt esenţiale când vrem să slăbim, pentru că ele ne ţin în frâu foamea şi poftele, împiedicându-ne să mâncăm mai mult decât avem nevoie. În plus, peştele este o sursă excelentă de acizi graşi Omega 3, care menţin sănătatea inimii şi a creierului. Dar despre beneficiile peştelui vom vorbi puţin mai jos.

Iată care sunt cele mai indicate sortimente în dieta cu pește:

  • Cod

Acest tip de peşte este sărac în calorii – o porţie are doar 89 de calorii –, dar bogat în proteine, a căror importanţă am amintit-o anterior. Un studiu publicat în Journal of Clinical Nutrition arată că persoanele care consumă cod la cină nu au tendinţa să se supraalimenteze, iar asta se datorează proteinelor din acest sortiment de peşte. O altă cercetare a arătat că persoanele care au mâncat cod de 5 ori pe săptămână, timp de două luni, în cadrul unei diete care presupunea restricţie calorică (cel mult 1500 de calorii/zi), au slăbit mai mult cu aproape un kilogram, în comparaţie cu persoanele care urmau tot o dietă de sub 1500 de calorii/zi, dar care nu consumau peşte sau fructe de mare.

  • Scrumbie

Scrumbia este considerată cel mai bun şi sigur sortiment de peşte, care întruneşte toate criteriile nutritive pentru dieta cu pește. Vestea şi mai bună este că avem parte de scrumbie „la discreţie” în apele Dunării, deci rareori vei avea parte de surpriza neplăcută de a nu o găsi în pescării. Potrivit specialiştilor, dieta cu scrumbie este bună atât pentru slăbit, cât şi pentru a ţine la distanţă temutul infarct, datorită grăsimilor bune, mineralelor şi vitaminelor pe care le conţine din belşug. O porţie de 100 de grame de scrumbie conţine aproximativ 230 de calorii, 25 de grame de proteine şi mulţi acizi graşi Omega 3 şi Omega 6, care au un rol important în reglarea colesterolului. De asemenea, scrumbia este o sursă bogată în vitaminele A, C, D, E, K, B6 şi B12, dar şi în minerale necesare unui organism sănătos, precum calciu, fier, zinc, potasiu, magneziu şi seleniu.

  • Halibut

Un alt sortiment de peşte recomandat la dietă este halibutul, un peşte foarte săţios, dar cu mai puţină grăsime decât somonul, de exemplu. O porţie de halibut la grătar sau la cuptor conţine doar 94 de calorii şi aproape 20 de grame de proteine, adică aproape o treime din necesarul zilnic. De asemenea, este bogat în seleniu, magneziu şi vitamina B12, alte substanţe nutritive importante atât în cura de slăbire, cât şi pentru menţinerea stării de sănătate.

  • Sardine

Chiar dacă sunt mici şi nu crezi că te vei sătura cu ele, vei fi surprinsă. O porţie de sardine fripte va fi suficientă cât să te simţi sătulă. Acest soi de peşte este ieftin, se găseşte mai tot timpul în pescării sau supermarketuri şi este excelent în dietă: o porţie conţine 26 de grame de proteine, 30% din necesarul zilnic de calciu, zinc, fier şi doar puţin peste 100 de calorii. Partea şi mai bună este că sardinele se numără printre puţinele sortimente de peşte care nu conţin aproape deloc mercur şi alte metale toxice, deci pot fi consumate în siguranţă şi de copii, gravide sau femei care alăptează.

  • Păstrăv

E delicios şi trebuie să îl incluzi cât mai des în meniu! Păstrăvul este un peşte foarte gustos, o sursă bună de proteine şi este mai slab caloric în comparaţie cu somonul, de exemplu. O porţie de păstrăv la grătar are doar 150 de calorii şi aproape 25 de grame de proteine, ceea ce înseamnă că îţi ţine de foame, dar nici nu trebuie să îţi faci griji că nu te vei încadra în necesarul caloric.

  • Macrou

Este un peşte popular pe la noi, poate şi pentru că are puţine oase, iar acestea sunt mari şi uşor de îndepărtat. La fel ca alte sortimente de peşte de apă sărată, macroul este o alegere potrivită în dietă, pentru că este bogat în grăsimi sănătoase, proteine şi vitamina B12. O porţie de macrou de 100 de grame conţine puţin peste 250 de calorii, 24 de grame de proteine şi 18 grame de grăsimi, majoritatea dintre ele fiind reprezentate de acizi Omega 3. Ai grijă să alegi peşti de dimensiuni cât mai mici, pentru că aşa te asiguri că nu conţin multe chimicale.

  • Somon

Am ajuns şi la peştele care capătă popularitate în ultimii ani în rândul românilor, şi anume somonul. Deşi preţul somonului proaspăt este destul de ridicat, una sau două porţii pe săptămână sunt la îndemâna oricui. Atât peştele de captură, cât şi cel de crescătorie sunt „împachetaţi” cu o bogăţie de acizi graşi Omega 3, proteine, vitamine (în special vitamina B) şi minerale esenţiale (potasiu, seleniu). O porţie de somon de 100 de grame conţine doar 180 de calorii şi 25 de grame de proteine sănătoase.

Alte sortimente de peşte indicate în curele de slăbire sunt: ştiuca, merluciul, şalăul, heringul şi chefalul.

Cât priveşte sortimentele de peşte de evitat, acestea includ: peştele spadă, rechinul, tonul, pangasiusul, macroul şi heringul de mari dimensiuni, crapul, somnul, anghila.

Conserve cu peşte: ieftine, sănătoase şi indicate în cura de slăbire

Pentru a nu face gaură în buget cumpărând zilnic peşte proaspăt, poţi alterna mesele cu conserve de peşte (ton, sardine, hering, şprot, macrou etc.), care sunt ieftine, gustoase şi la fel de indicate în cura de slăbire. Ai grijă însă la ceea ce conţin, pe lângă peştele propriu-zis, în special la cantitatea de sare sau ulei. Alege-le pe cele în suc propriu sau în apă, cu adaos de zeamă de lămâie, şi fereşte-te de cele în sos de roşii sau de muştar, care conţin foarte multă sare, dar şi – surpriză – zahăr!

Poţi combina o salată de ton cu o salată de verdeţuri proaspete de primăvară sau o conservă de şprot cu fire de ceapă verde şi ridichi – sunt mai mult decât suficiente pentru cină, îţi ţin de foame şi îţi asigură şi aportul nutritiv de care are nevoie organismul.

Garnituri pentru peşte care nu îngraşă

Am stabilit ce peşte e bun pentru slăbit, să vedem acum şi ce garnituri se potrivesc din punctul de vedere al gustului, dar care să şi respecte criteriul caloriilor.

Prima opţiune este, evident, garnitura de legume sotate în puţin unt, preparate la abur sau pe grătar – aveţi de ales între broccoli, fasole verde sau galbenă, varză de Bruxelles, sparanghel, mazăre, dovlecei, ciuperci.

Apoi, desigur, avem varianta de cartofi la cuptor, dar nu trebuie să exagerăm cu cantitatea. Cartofii conţin o cantitate mare de carbohidraţi simpli, care nu sunt tocmai indicaţi în regimul de slăbire, aşa că se recomandă moderaţia în privinţa acestora. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul orezului, cu menţiunea că orezul brun, integral, este de preferat în locul celui alb.

Şi ce altceva poate fi mai gustos decât un peşte fript, mujdei de usturoi înţepător şi un pat gălbui de mămăliguţă aburindă? Ei bine, la acest capitol trebuie să fim zgârciţi, pentru că nutriţioniştii ne recomandă doar 2-3 linguri de mămăligă la o porţie de peşte, şi acelea nu cu vârf. Cât despre pâine sau cartofi prăjiţi, nici nu încape vorba!

Dieta cu peşte: beneficii şi contraindicaţii

Pentru că l-am ridicat în slăvi pentru puterea sa de a ne subţia talia, ar fi cazul să ne îndreptăm atenţia şi asupra beneficiilor pentru sănătate ale peştelui.

Iată care sunt efectele benefice ale consumului de peşte:

Orice lucru bun are însă şi o parte negativă, iar în cazul peştelui aceasta este reprezentată de faptul că nu oricine îl poate consuma. Gravidele, femeile care alăptează, copiii mici, vârstnicii, persoanele subponderale, cele cu afecţiuni cronice sau care iau anumite medicamente trebuie să aibă grijă ce fel de peşte consumă. Sunt contraindicaţi peştii mari prădători, care conţin mult mercur, dioxine, reziduuri de pesticide şi alte chimicale. Aceste substanţe pot perturba funcţionarea sistemului nervos al adulţilor şi pot avea efecte severe asupra fătului, împiedicând dezvoltarea creierului. Cel mai bine este să cereţi sfatul medicului dacă faceţi parte din categoriile mai sus amintite.

De asemenea, trebuie avut grijă şi la cantitate! Specialiştii recomandă consumul a maximum 500 de grame de peşte pe săptămână, adică vreo 3 porţii.

Nu mai puţin important este modul în care alegi să găteşti peştele. Cel preparat la cuptor, la grătar sau la abur este cel mai sănătos. În schimb, peştele prăjit în ulei nu face casă bună cu silueta, nici cu sănătatea în general. Aveţi grijă şi cum alegeţi peştele în supermarket, ca să nu aveţi surpriza acasă că acesta este alterat.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”