Alimente cu care tratezi anemia

Alimentele bogate in fier sunt foarte bune pentru tratarea anemiei.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Alimente cu care tratezi anemia
Alimente cu care tratezi anemia

Anemia se caracterizeaza prin lipsa celulelor rosii din organism. Aceasta poate fi cauzata de o varietate de probleme, unele mai simple, altele mai complicate. In principiu, organismul tau este impiedicat sa produca suficiente celule rosii sau produce unele defecte. Ori, o anumita afectiune sau boala ataca celulele rosii din organism.

Alte cauze ale anemiei sunt pierderile abudente de sange sau pur si simplu o dieta saraca in nutrienti.

Indiferent de cauze, rezultatul este o lipsa a hemoglobinei, a proteinelor din celulele rosii care transporta oxigenul de la plamani catre fiecare punct al organismului.

Lipsa acidului folic

O cauza comuna a anemiei este aportul inadecvat de acid folic, pe care organismul nu il poate stoca. Acesta are nevoie de “o aprovizionare” constanta si, din fericire, exista suficient acid folic in legumele si fructele proaspete.

Dar gatitul poate distruge aceasta substanta benefica, asa ca este recomandabil sa consumi legumele proaspete sau gatite foarte putin, cum ar fi la aburi.

Acidul folic se gaseste, de asemenea, si in ficat. Acesta insa nu se afla in topul preferintelor multor persoane.

Studiile arata ca un aport insuficient de acid folic la femeile insarcinate provoaca cel mai adesea malformatii congenitale, astfel incat . ele au cea mai mare nevoie de suplimente (gasit in vitaminele prenatale). Cantitatea necesara pentru un adult este 400 micrograme de acid folic zilnic.

Lipsa de fier

De asemenea, pe lista nutrientilor zilnici adauga si fierul. Barbatii ar trebui sa consume 10 mg, iar femeile 15 mg pe zi (femeile insarcinate sau cele care alapteaza ar trebuie sa creasca doza pana la 30-60mg pe zi).

Asadar, iata lista ta de cumparaturi. Alimentele bogate in fier includ carnea rosie si ouale, legumele cu frunze verzi cum este spanacul, varza, plus cerealele integrale, painea si cerealele fortificate, stridiile, avocado, ridichiile, dovleacul, piersicile, prunele, prunele uscate, stafidele si soia.

Lipsa vitaminei B12

Alteori anemia este cauzata de lipsa vitaminei B12. Cei mai multi oameni consuma de obicei suficiente alimente care contin vitamina B12.

Dar, din cauza unor afectiuni sau, uneori, a unui regim alimentar vegetarian, organismul se poate confrunta cu o deficienta de vitamina B12, deoarece aceasta se gaseste cu precadere in carne si produsele lactate.

Capcane comune

Desi ai nevoie de un aport adecvat de fier, e posibil la un moment dat sa constati ca ai consumat mai mult decat aveai nevoie. O cantitate ce depaseste 100mg de fier pe zi poate face dificila sarcina organismului de a absorbi calciul si zincul.

Iar prea mult fier pe o perioada lunga de timp poate contribui la aparitia diabetului si bolilor cardiace sau hepatice.

Deci, atentie la cerintele nutritive zilnice ale organismului, mananca echilibrat si cumpara cele mai sanatoase produse pentru corpul tau.

Citeste si Cum combati anemia?

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
De-acum salata are gust
De-acum salata are gust
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”