Fructoza sau când devin fructele periculoase

  • Publicat:

Una dintre cele mai cunoscute substanțe care poate afecta sănătatea ficatului este fructoza. Așa cum îi spune și numele, aceasta se găsește în fructe. Află mai jos ce este fructoza sau când devin fructele periculoase

Fructoza sau când devin fructele periculoase

Fructoza nu este atât de periculoasă dacă mâncăm fructele întregi. Pe lângă fructoză, acestea conțin fibre și nutrienți. În afară de fructe, există și alte alimente care conțin fructoză, de data aceasta adăugată.

Aceasta se găsește în produse procesate precum cerealele pentru mic dejun, sucurile dulci, produsele de patiserie și multe sortimente de dulciuri. În momentul în care ajunge în ficat, acest organ transformă fructoza în grăsime. Iar excesul de fructoză poate duce la acumularea de grăsime la nivelul ficatului.

Este ceea ce se întâmplă în steatoza hepatică non-alcoolică sau ficatul gras. Acumularea de grăsime din fructoză poate afecta ficatul similar alcoolului.
Boala poate fi reversibilă, dar poate duce la inflamație și ciroză în anumite cazuri. Această afecțiune este relativ recentă în lume, având în vedere faptul că oamenii consumau mult mai puțină fructoză în urmă cu 100 de ani.

Evită sucurile de fructe și produsele ultra-procesate

Nociv pentru ficatul este și obiceiul de a consuma cantități mari de sucuri de fructe proaspăt stoarse. Pe lângă acumularea de grăsime în ficat, consumul excesiv de fructoză are și alte efecte negative la nivelul organismului.

Printre acestea se numără valorile crescute ale trigliceridelor, ale colesterolului și tensiunii arteriale. De asemenea, persoanele care consumă fructoză în exces pot avea grăsime viscerală periculoasă și rezistență la insulină.
Așadar atenție la cantitatea de fructoză din alimentație. Fructele nu se consumă în cantități foarte mari, iar sucurile naturale trebuie băute ocazional, în cantități mici.

Cât despre produsele dulci procesate, acestea ar trebui evitate pe cât posibil. Deși impactul fructozei asupra ficatului nu este pe deplin cunoscut, mai multe cercetări au corelat excesul de fructoză cu un risc mare de steatoză, diabet și boli cardiovasculare.

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News