Prof. dr. Irinel Popescu: ficatul gras a ajuns prima cauză de transplant hepatic

Ficatul gras poate fi cuzat și de un stil alimentar nesănătos.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Prof dr. Irinel Popescu, medic primar chirurgie generală, doctor în științe medicale, coordonatorul Centrului Integrat de Excelență în Boli Hepatice din Spitalul Clinic SANADOR a fost invitatul emisiunii CSID.RO Live, ocazie cu care ne-a vorbit și despre ficatul gras și care sunt urmările netratării acestui diagnostic. 

Ficatul gras este în acest moment în SUA prima cauză a transplantului hepatic. Pe măsură ce vaccinul împotriva virusului hepatitic B este folosit pe scară largă și tratamentele actuale împotriva virusului C reușesc să eradicheze virusul, indicațiile de transplant și afecțiunile ficatului se deplasează din ce în ce mai mult în zona ficatului gras. De la simpla steatoză hepatică până la steatoza avansată și etapele ulterioare – staeto-hepatita și chiar ciroza hepatică – nu e un drum chiar atât de lung de parcurs. În SUA, cel puțin, din ce în ce mai mulți pacienți ajung la transplant hepatic plecând de la steatoză.

Domnul Prof.Dr. Irinel Popescu a spus în emisiune că astăzi, în secolul XXI, nu mai este nevoie ca bolile să fie diagnosticate plecând de la semne sau simptome. În ziua de azi fiecare persoană ar trebui să își facă un control anual și bolile să poată fi depistate din timp înainte de a da semne și simptome. Mai ales că, atunci când aceste semne și simptome apar, poate să fie prea târziu, așa cum, invers, depistate precoce, în stadiul infraclinic (înainte de a apărea semne și simptome) anumite boli pot fi controlate mult mai ușor.

„După părerea mea, medicul de familie are un rol extrem de important și în prevenție și în diagnostic precoce”, a spus Prof. Dr. irinel Popescu. Medicul de familie știe să își „păstorească” populația pe care o are în grijă și știe să indice acele controale potrivite în funcție de istoricul fiecărui pacient. Ori, aceste controale sunt cele mai indicate în prevenție și diagnostic precoce, atunci când vorbim de sănătate. E important să nu neglijăm lucrul cel mai simplu prin care ne putem proteja sănătatea: relația cu medicul de familie!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Prof. univ. dr. Irinel Popescu - Medic primar Chirurgie Generală
Prof. Univ. Dr. Irinel Popescu este medic primar Chirurgie Generală și este Coordonatorul Centrului Integrat de Excelență în Boli Hepatice din Spitalul Clinic SANADOR. Este considerat părintele transplantului hepatic în România, realizând primele operații reușite la adult, cu ficat întreg, ...
citește mai mult