Prof dr. Irinel Popescu: greșeli care îmbolnăvesc ficatul

Deseori, mulți dintre noi comitem unele greșeli care îmbolnăvesc ficatul.

Sunt mai multe greșeli care îmbolnăvesc ficatul. Prof. Dr. Irinel Popescu, coordonatorul Centrului de Excelență în Boli Hepatice din Spitalul Clinic Sanador,  ne-a explicat pe larg în CSID.RO  Live care sunt acestea și cum ne pot afecta ficatul.

Stilul nostru de viață uneori haotic are și anumite greșeli care îmbolnăvesc ficatul. În afară de stres, ale cărui efecte directe asupra ficatului nu sunt foarte bine precizate în literatura științifică, alcoolul este cel mai important toxic hepatic.

Vinul cu măsură nu este toxic, un pahar la masă poate fi considerat ceva normal. Însă vinul în exces sau alcoolul fără mâncare, acea ciroză toxic nutrițională (când oamenii beau și nu mănâncă), sunt foarte periculoase pentru sănătatea ficatului nostru.

Alți dușmani importanți ai ficatului sunt virsurile hepatitice B și C care afectează major ficatul. Consumul de droguri injectabile cu seringi care se schimbă și care n-au nicio garanție a sterilității sau sexul neprotejat sunt căi prin care se pot lua aceste virusurile hepatitice cu urmări deosebit de grave.

Unele dintre cele mai comune greșeli care ne pot îmbolnăvi ficatul se numără alimentația modernă. Aceasta are și ea un impact asupra ficatului, însă este greu de definit în ce măsură se întâmplă acest lucru. Aceste E-uri, adaosurile, aditivii alimentari sunt, totuși, și ele cuantificate, primesc o undă verde de la anumite autorități. Cu toate acestea, e deja foarte cunoscut că alimentele procesate, alimentați modernă agresează ficatul. Mai ales carnea procesată și alimentația de tip fast food. Fără să putem cuantifica care sunt exact acele greșeli care îmbolnăvesc ficatul, e evident că alimentația are un rol toxic pentru ficat. Și cu cât ne îndepărtăm mai mult de produsele naturale despre care știm de unde provin și ne apropiem de produsele procesate, cu atât ficatul nostru va avea mai mult de suferit.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Prof. univ. dr. Irinel Popescu - Medic primar Chirurgie Generală
Prof. Univ. Dr. Irinel Popescu este medic primar Chirurgie Generală și este Coordonatorul Centrului Integrat de Excelență în Boli Hepatice din Spitalul Clinic SANADOR. Este considerat părintele transplantului hepatic în România, realizând primele operații reușite la adult, cu ficat întreg, ...
citește mai mult