Prof. dr. Irinel Popescu: beneficiile chirurgiei robotice pentru pacienţi VIDEO

Academician Prof. Dr. Irinel Popescu, promotorul Chirurgiei Robotice în Romania şi Coordonatorul Echipelor de Chirurgie Robotica Digestivă din cadrul Sanador a explicat pe larg care sunt avantajele acestei tehnologii.

Chirurgia robotică este singura tehnologie disponibila care conferă chirurgului precizia, dexteritatea şi controlul chirurgiei deschise, folosind incizii de doar 1-2 cm, in acest fel recuperarea este mult mai rapida fata de metodele tradiţionale. Academician Prof. Dr. Irinel Popescu, promotorul Chirurgiei Robotice în Romania şi Coordonatorul Echipelor de Chirurgie Robotica Digestivă din cadrul Sanador a explicat pe larg care sunt avantajele acestei tehnologii.

Ce înseamnă chirurgie robotică

Chirurgia robotică se referă la o tehnică minim invazivă care se realizează prin intermediului dispozitivului medical numit robotul Da Vinci.
Acest sistem reproduce mişcările mâinii chirurgului folosind instrumente laparoscopice. Da Vinci nu poate acţiona pe cont propriu, nici nu poate fi programat, ci e execută comenzile pe care chirurgul principal, aşezat la consolă, le dă în timp real.

Cu sistemul da Vinci se fac incizii mici pentru a introduce instrumente articulate miniaturizate şi o camera de înaltă definiţie cu imagine 3D. Chirurgul, aşezat confortabil la consola aparatului, are o imagine tridimensionala, mărita, a câmpului operator.

În acelaşi timp, tehnologii robotice de ultima oră şi tehnica de calcul reduc la scară, filtrează şi transforma continuu mişcările mâinilor chirurgului în micro-mişcările precise ale instrumentelor da Vinci.
Prof.dr. Irinel Popescu evidenţiază, că, spre deosebire de chirurgia laparoscopică, unde chirurgul acţionează prin manevrarea a două braţe independente, robotul Da Vinci oferă posibilitatea manevrării a patru braţe funcţionale independent.

Ce afecţiuni pot fi tratate cu succes prin intermediul chirurgiei robotice

De la introducerea sistemului de chirurgie da Vinci, în urmă cu 20 de ani, acesta a fost folosit cu succes în zeci de mii de intervenţii chirurgicale. Siguranţa şi eficacitatea sa sunt demonstrate în zeci de articole de specialitate. Articolele ce susţin tehnica da Vinci acoperă o arie extinsa de intervenţii chirurgicale, acoperind toate specialităţile chirurgicale in care acesta este folosit:

Avantajele chirurgiei robotice

Prof. dr. Irinel Popescu, Coordonatorul Echipelor de Chirurgie Robotica Digestivă din cadrul Sanador, spune că beneficiile utilizării acestui tip de tehnologie sunt deopotrivă mari pentru chirurg şi pentru pacient. Pe lângă  permiterea accesului în zone greu accesibil pentru mâna umana şi imaginea la rezoluţie mare, robotul da Vinci elimină tremurul mâinii chirurgului, prin intervenţia extrem de precisă, recuperarea post-operatorie este mai rapidă, calitatea vieţii pacientului se îmbunătăţeşte rapid şi semnificativ post operator.
În acelaşi timp, permite chirurgului un statut mai confortabil, reducând oboseala ochilor şi a membrelor, mai ales în cazul intervenţiilor de durată.
Mai multe amănunte despre utilizarea chirurgiei robotice în materialul video.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Prof. univ. dr. Irinel Popescu - Medic primar Chirurgie Generală
Prof. Univ. Dr. Irinel Popescu este medic primar Chirurgie Generală și este Coordonatorul Centrului Integrat de Excelență în Boli Hepatice din Spitalul Clinic SANADOR. Este considerat părintele transplantului hepatic în România, realizând primele operații reușite la adult, cu ficat întreg, ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar Chirurgie Generală
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult