Caută în:

Prof. dr. Irinel Popescu: beneficiile chirurgiei robotice pentru pacienţi VIDEO

Chirurgia robotică este singura tehnologie disponibila care conferă chirurgului precizia, dexteritatea şi controlul chirurgiei deschise, folosind incizii de doar 1-2 cm, in acest fel recuperarea este mult mai rapida fata de metodele tradiţionale. Academician Prof. Dr. Irinel Popescu, promotorul Chirurgiei Robotice în Romania şi Coordonatorul Echipelor de Chirurgie Robotica Digestivă din cadrul Sanador a explicat pe larg care sunt avantajele acestei tehnologii.

Ce înseamnă chirurgie robotică

Chirurgia robotică se referă la o tehnică minim invazivă care se realizează prin intermediului dispozitivului medical numit robotul Da Vinci.
Acest sistem reproduce mişcările mâinii chirurgului folosind instrumente laparoscopice. Da Vinci nu poate acţiona pe cont propriu, nici nu poate fi programat, ci e execută comenzile pe care chirurgul principal, aşezat la consolă, le dă în timp real.

Cu sistemul da Vinci se fac incizii mici pentru a introduce instrumente articulate miniaturizate şi o camera de înaltă definiţie cu imagine 3D. Chirurgul, aşezat confortabil la consola aparatului, are o imagine tridimensionala, mărita, a câmpului operator.

În acelaşi timp, tehnologii robotice de ultima oră şi tehnica de calcul reduc la scară, filtrează şi transforma continuu mişcările mâinilor chirurgului în micro-mişcările precise ale instrumentelor da Vinci.
Prof.dr. Irinel Popescu evidenţiază, că, spre deosebire de chirurgia laparoscopică, unde chirurgul acţionează prin manevrarea a două braţe independente, robotul Da Vinci oferă posibilitatea manevrării a patru braţe funcţionale independent.

Ce afecţiuni pot fi tratate cu succes prin intermediul chirurgiei robotice

De la introducerea sistemului de chirurgie da Vinci, în urmă cu 20 de ani, acesta a fost folosit cu succes în zeci de mii de intervenţii chirurgicale. Siguranţa şi eficacitatea sa sunt demonstrate în zeci de articole de specialitate. Articolele ce susţin tehnica da Vinci acoperă o arie extinsa de intervenţii chirurgicale, acoperind toate specialităţile chirurgicale in care acesta este folosit:

Avantajele chirurgiei robotice

Prof. dr. Irinel Popescu, Coordonatorul Echipelor de Chirurgie Robotica Digestivă din cadrul Sanador, spune că beneficiile utilizării acestui tip de tehnologie sunt deopotrivă mari pentru chirurg şi pentru pacient. Pe lângă  permiterea accesului în zone greu accesibil pentru mâna umana şi imaginea la rezoluţie mare, robotul da Vinci elimină tremurul mâinii chirurgului, prin intervenţia extrem de precisă, recuperarea post-operatorie este mai rapidă, calitatea vieţii pacientului se îmbunătăţeşte rapid şi semnificativ post operator.
În acelaşi timp, permite chirurgului un statut mai confortabil, reducând oboseala ochilor şi a membrelor, mai ales în cazul intervenţiilor de durată.
Mai multe amănunte despre utilizarea chirurgiei robotice în materialul video.

 

Citește și:
Chirurgia epilepsiei prin mapping cerebral cu ajutorul sistemului de neuronavigaţie
Avantajele scintigrafiei miocardice
Ciroza hepatică, diagnosticată fără durere şi disconfort
Beneficiile intervenţiei gastric sleeve pentru persoanele cu obezitate


Cum recunoaştem cancerele sângelui: “Câteva vânătăi şi dureri repetate de cap m-au făcut să-mi pun semne de întrebare” Doctorulzilei.ro Cum recunoaştem cancerele sângelui: “Câteva vânătăi şi dureri...
Virala verii! „Ridicați, oameni buni, capul sus, fiți mândri că sunteți români!” Infoactual.ro Virala verii! „Ridicați, oameni buni, capul sus, fiți mândri că...
De ce aleargă câinii pisicile? Uite de ce au adoptat acest comportament bizar Animalzoo.ro De ce aleargă câinii pisicile? Uite de ce au adoptat acest comportament...
Iulia Albu o face praf pe Antonia! Cu ce a greșit cântăreața: Substantial.ro Iulia Albu o face praf pe Antonia! Cu ce a greșit cântăreața:
Un nou focar uriaş de Covid-19, în România. Medicilor li se fac perfuzii la ieșirea din tură. Sunt zeci de cazuri noi în fiecare zi Gandul.ro Un nou focar uriaş de Covid-19, în România. Medicilor li se fac perfuzii...
Rețetă: Descoperă cel mai sănătos mic dejun. Ce conține și ce beneficii uriașe are pentru organism VoxBiz.ro Rețetă: Descoperă cel mai sănătos mic dejun. Ce conține și ce beneficii...

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul SC TITLURI QUALITY S.R.L .