Chirurgia epilepsiei prin mapping cerebral cu ajutorul sistemului de neuronavigaţie

Află ce este mappingul cerebral, ce afecţiuni pot fi tratate minim invaziv prin neuronavigaţie şi în ce constă tratamentul epilepsiei cu tehnologie ultra-performantă.
 • Publicat:
 • Actualizat:
Chirurgia epilepsiei prin mapping cerebral cu ajutorul sistemului de neuronavigaţie
Surse foto: Sanador

Neuronavigaţia cerebrală sau „GPS-ul creierului” este cea mai nouă tehnologie de chirurgie robotică, prin intermediul căreia neurochirurgii pot efectua intervenţii complexe cu o precizie extraordinară, salvând astfel funcţiile creierului şi reducând leziunile.

Acest mapping cerebral oferă medicului informaţii precise despre poziţia instrumentelor sale, astfel încât nu mai sunt necesare incizii mari pentru extirparea tumorilor cerebrale.


De asemenea, tehnologia ajută la scăderea timpului operator şi riscul de a leza ţesut sănătos pe durata operaţiei este redus la minimum.

Afecţiuni neurochirurgicale tratate minim invaziv

Mappingul cerebral este un sistem computerizat care constă în redarea pe un monitor a unei imagini 3D a structurilor craniocerebrale, pe baza unor investigaţii imagistice prealabile (CT/RMN).

Astfel, neurochirurgul poate vizualiza anatomia cerebrală a pacientului în imagini 3D, dar şi locaţia exactă a instrumentelor cu care operează, putând astfel să îndepărteze tumorile craniene cu o precizie ridicată şi risc minim de lezare a ţesutului sănătos.

Printre afecţiunile ce pot fi tratate chirurgical minim invaziv cu ghidaj prin neuronavigaţie se numără:

 • Tumori intracerebrale şi intraventriculare (astrocitom, glioblastom, oligodendrogliom, ependimom, meduloblastom, hemangioblastom)
 • Tumori cerebrale localizate în arii funcţionale (ariile limbajului, ariile motorii)
 • Tumori extracerebrale (meningiom, chist epidermoid)
 • Tumori de bază ale craniului (meningiom, neurinom de acustic/schwanom vestibular)
 • Metastaze cerebrale sau craniene
 • Biopsia microchirurgicală a tumorilor cerebrale
 • Cavernoame intracerebrale şi intramedulare
 • Leziuni epileptogene

Tratamentul epilepsiei prin mapping cerebral

Epilepsia este o afecţiune neurologică cronică, ale cărei simptome variază în funcţie de aria cerebrală implicată.

Astfel, epilepsia se poate manifesta prin:

 • Crize epileptice sub forma unor mişcări involuntare la nivelul unui membru, a unei jumătăţi de corp sau a întregului corp (convulsii contracturi)
 • Crize epileptice sub formă de absenţe (pacientul rămâne „blocat” şi inconştient)
 • Crize epileptice sub forma unor senzaţii neplăcute (amorţeală, înţepături) sau a unor tulburări vizuale, auditive, olfactive, gustative

Aceste crize epileptice pot avea o durată de la câteva secunde până la 1-2 minute.

Cauzele epilepsiei pot fi idiopatice – adică sunt implicate anumite anomalii genetice – sau secundare, ca urmare a unor afecţiuni cerebrale, cum ar fi: accident vascular cerebral, traumatisme craniocerebrale, tumori cerebrale, infecţii cerebrale (meningita, encefalita), alcoolism, boli neurodegenerative (Alzheimer).

Tratamentul epilepsiei vizează, în primul rând, eliminarea factorului neuroexcitant, aşa cum este cazul alcoolului, şi respectarea unor reguli de stil de viaţă sănătos: alimentaţie echilibrată, odihnă, mişcare.

Pentru prevenirea şi ameliorarea crizelor epileptice, medicul neurolog poate recomanda medicamente antiepileptice (acid valproic, levetiracetam, carbamazepina etc.). Totodată, simptomele pot fi ameliorate prin stimulare vagală sau prin tratament chirurgical, mai ales dacă pacientul nu răspunde la tratamentul medicamentos.

În această situaţie intervine mappingul cerebral, tehnologie operatorie de ultimă generaţie de care dispune Departamentul de Neurochirurgie din cadrul Spitalului Clinic SANADOR. Aici se foloseşte microscopul operator Zeiss Kinevo 900, un sistem ultra-performant de neuronavigaţie Medtronic, unic în România, care este util în tumorile de cerebel şi trunchi cerebral.

Echipamentul de ultimă generaţie oferă o capacitate de mărire a imaginilor şi o profunzime de analiză a detaliilor intraoperator mult îmbunătăţite, ceea ce permite efectuarea intervenţiilor minuţioase pe creier şi la coloana vertebrală cu precizie ridicată şi siguranţă.

Avantajele neuronavigaţiei cerebrale

Intervenţiile neurochirurgicale cu ghidaj prin neuronavigaţie prezintă o serie de avantaje atât pentru neurochirurg, cât şi pentru pacient.

Pentru neurochirurg:

✓ Nu mai sunt necesare incizii mari
✓ Flexibilitatea de a lucra cu o calitate excepţională a imaginii
✓ Identificarea posibilelor resturi tumorale fără a îndepărta inutil oasele craniului
✓ Precizia localizării unei tumori este de sub 1 mm
✓ Reducerea riscului de lezare a ţesutului sănătos
✓ Creşterea vitezei de lucru
✓ Analiza în timp real a dinamicii fluxului sangvin
✓ Scăderea timpului operator

Pentru pacient:

✓ Minimizarea deficitului estetic, incizii mai mici
✓ Recuperare rapidă
✓ Creşterea confortului peri- şi postoperator
✓ Reducerea riscului de infecţii
✓ Lipsa drenurilor, bandajelor, pansamentelor
✓ Folosirea de fire resorbabile, care nu necesită a fi scoase
✓ Timp redus de spitalizare (3 zile)

Programează-te la o consultaţie sunând la Call Center Sanador 021-9699, serviciu disponibil non-stop.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada 2013-2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Nu a ocolit nici temele privind remediile ...
citește mai mult
Recomandare video
Boala de reflux gastroesofagian: ce presupune diagnosticul?