Alimentul care încetinește creșterea glicemiei după ce mănânci ceva dulce. Medic: Glicemia crescută afectează vasele de sânge

Alimentul care încetinește creșterea glicemiei după ce mănânci ceva dulce. Medic: Glicemia crescută afectează vasele de sânge
Există câteva alimente care pot încetini creșterea glicemiei după consumul dulciurilor. / Foto: Shutterstock

Dr. Simona Carniciu, medic specialist diabet și boli de nutriție, a explicat pe larg cum ne afectează sănătatea fluctuațiile glicemice. Ea a precizat că distrugerea celulelor pancreatice poate începe înaintea diagnosticului de diabet, astfel că o alimentație cât mai sănătoasă este esențială pentru oricine. Medicul ne-a indicat, de asemenea, câteva trucuri pentru a încetini creșterea glicemiei după ce am mâncat dulce. De exemplu, o salată de avocado consumată după o prăjitură poate face ca glicemia să crească mai încet decât în mod normal.

„Complicațiile diabetului zaharat apar din cauza fluctuațiilor glicemiei. Acestea trebuie controlate, să fie cât mai mici. În momentul în care sunt mari, de exemplu dacă avem înainte de masa 100-120 (glicemia n.r.) ca diabetic si după masă urcăm chiar până la 200 într-o oră sau două ore, acestea duc în timp la apariția complicațiilor. Pe lângă afectarea metabolismului, această glicemie crescută afectează atât vasele de sânge, cât și sistemul nervos”, a spus dr. Simona Carniciu.

Pe lângă regimul alimentar, acestea se pot controla prin anumite medicamente care țintesc glicemiile după masă, însă chiar și în prezența acestor medicamente, glicemia poate crește dacă regimul alimentar nu este potrivit.

Stresul poate să crească glicemia

Pentru fiecare pacient diabetic, dacă și-ar lua glicemia după un eveniment supărător, stresant, o să observe că valorile au crescut foarte mult. În cazul acesta, pacienții pot apela la suplimente nutritive pentru a scoate stresul de la factorul de risc pentru fluctuațiile glicemice.

Al doilea factor de risc este cel alimentar. Pe lângă zahăr, dulciuri, produse de patiserie mai sunt și alimentele cu o cantitate mai redusă de zahăr. Mulți pacienți nu își dădeau seama că un cartof, orez alb, mazăre sau anumite tipuri de fructe cresc atât de mult glicemia.”

Trucuri pentru ca glicemia să nu crească prea mult după dulce

Este bine când mâncăm aceste tipuri de alimente încărcate în carbohidrați să le asociem cu proteine sau grăsimi în așa fel încât să încetinim absorbția și creșterea glicemică să nu fie așa mare. De exemplu, dacă mâncăm ceva dulceag, e bine ca apoi să punem în farfurie și ceva care să conțină proteine și grăsimi. De exemplu, am mâncat un dulce și să mâncăm o salată de avocado imediat după. În felul acesta nu va crește așa mult glicemia”, spune specialista.

Medicul precizează însă că cel mai important este să se respecte un regim potrivit pentru diabet.

„Per total e foarte important să se țină regimul alimentar cât se poate de strict. Sunt doar povești acelea că pacienții de diabet au un regim foarte restrictiv. E un regim foarte corect pentru organism”.

Diabetul poate să apară în organism și cu 30 de ani înainte de creșterea glicemiei

„Diabetul zaharat este o boală care începe să apară în organism cu 15-30 de ani înainte de manifestarea prin creșterea glicemiei. Aceasta este perioada de pre-diabet, care poate să preceadă diagnosticul de diabet cu câțiva ani. Poate să fie acel început în care ușor-ușor începe distrugerea celulelor pancreatice care produc insulină”, explică dr. Simona Carniciu.

„Dacă o persoană are glicemia peste 100-126 – cum este diagnosticul de diabet zaharat -, clar avem o distrugere a celulelor beta-pancreatice de 50 până la 80%”, precizează medicul.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult
Dr. Simona Carniciu - Medic Primar Diabet, Nutriție și Boli Metabolice
Dr. Simona CARNICIU este doctor în științe medicale și medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice. După aproximativ 7 ani de studiu și muncă în domeniu, dar, mai ales în cercetare, la Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice „Nicolae Paulescu” București, ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân