Efectele grave ale dietelor cu foarte puține calorii asupra corpului unei femei

Mihaela Brăilescu, nutriționist și health coach certificat internațional, explică impactul dietelor restrictive asupra organismului unei femei.

Din dorința de a slăbi, multe femei apelează la diete restrictive. Aceasta înseamnă că numărul de calorii pe care îl consumă zilnic este foarte scăzut. În mod normal, ca să slăbim, ar trebui să cerem sfatul unui nutriționist. Acesta ne va calcula necesarul minim de calorii (numărul de calorii consumate de către metablism la care se adaugă cele consumae prin activitate fizică).

Numărul minim de calorii depinde de fiecare persoană în parte. În mod norma, acest număr minim de calorii trebuie consumat zilnic pentru ca organismul nostru să poată funcționa optim. De obicei, cei care se îngrașă consumă un număr mult mai mare de calorii decât necesarul zilnic. La acestea, reducerea numărul de calorii până la atingerea celui minim duce la slăbire. Există însă și persoane care reduc foarte mult numărul de calorii, sub necesarul optim. Astfel, dacă ajungem să consumăm extrem de puține calorii pe termen lung, corpul nostru suferă.

Ce impact au dietele restrictive?

„Dietele foarte restrictive sunt un șoc pentru corp, sunt un abuz pentru corp. La acestea, apelează persoanele care nu au înțelegerea deplină a felului în care funcționează corpul și a nevoilor de bază, în special a corpului feminin. Acesta are nevoie de o anumită cantitate de carbohidrați în dietă ca să meargă ciclicitatea. Ca să se producă hormoni, avem nevoie de o anumită cantitate de grăsimi, hormonii se produc din colesterol.

Dietele foarte low-fat nu fac bine deloc și întotdeauna se ajunge la lipsa menstruației. Din punctul meu de vedere, tot ceea ce vine din zona “diet culture” este problematic. Pentru că acolo nu ne gândim la bunăstare, la forță fizică, la vitalitate, la libidou, la energie. Ne gândim doar “cum să fac să arăt ca domnișoara din revistă care este fotoșopată? Cu orice preț eventual, pot să pic pe stradă, abia mă țin pe picioare, anemică și cu lipsa menstruației, nu contează.”

Deci din punctul meu de vedere, tot ce vine din zona “diet culture” este problematic, motiv pentru care eu nici nu fac diete de slăbire. Vin la mine femei și le întreb “ce problemă ai, cu ce te ajut?”. Și ele îmi spun de exemplu, “vreau să slăbesc 6 kilograme”.

Și când încep să le iau la bani mărunți, aflu că au și un hipotiroidism, poate un fibrom. Unele femei nu mănâncă micul dejun și nu prea dorm bine noaptea. Există probleme cu pielea, cu libidoul. Și le zic: “acele 6 kilograme erau grija ta? Uite câte sunt de rezolvat, de fapt. Hai să facem să te simți bine cu adevărat și apoi vedem.”

Nu toate persoanele slabe sunt și sănătoase

Când avem un echilibru între cât mănânci și câtă energie consumăm prin activitate și prin sport, corpul se stabilizează la o greutate și la forma noastră. E o altă problemă pe care multă lume nu o conștientizează: nu este suficient să slăbești. Sunt foarte multe persoane care sunt ceea ce numim “skinny fat”, adică nu sunt metabolic sănătoși. Ei au, tehnic vorbind, aspectul cultural acceptat. Dar au un procent mare de grăsime în corp, obosesc și gâfâie dacă urcă până la etajul 2, nu pot da două ture de teren dacă îi pui să alerge, nu dorm bine, nu au libidou, cicilicitate bună. Nu e doar aspectul fizic important.

În sfera nutriției funcționale și a specialiștilor în medicină funcțională, în special pe zona hormonală, se discută tot mai mult de sănătate metabolică și se spune un lucru foarte important: greutatea și sănătatea metabolică sunt o problemă mai degrabă de lipsă de mușchi decât de prea multă grăsime. Așa că trebuie să ne concentrăm să facem masă musculară, pe antrenamentele cu greutăți, pe a mânca echilibrat, conform nevoilor, și atunci corpul își va lua o formă cu adevărat frumoasă!” ne-a declarat în materialul video Mihaela Brăilescu, nutriționist și health coach certificat internațional.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Mihaela Brăilescu - Nutriționist și health coach
Mihaela Brăilescu este un consilier care se adresează femeilor ce își doresc să se cunoască mai bine, să fie mai sănătoase și împăcate cu fertilitatea lor. Experiență și certificări Dietitician - Nutriționist - Universitatea de Medicină și Farmacie "Gr. T. Popa" Iași Certified ...
citește mai mult