E bine sau nu să luăm hormoni la menopauză?

Află căteva lucruri despre menopauză și terapia de substituție hormonală!

E bine sau nu să iau hormoni la menopauză? Asta se întreabă multe femei care încep să se confrunte cu anumite simptome neplăcute care însoțesc menopauza, o etapă firească în viața oricărei femei.

Menopauza se instalează oficial după un an de lipsă a ciclului menstrual, moment când se impune o evaluare la ginecolog.

Ce simptome dă menopauza?

Printre simptomele menopauzei se numără tulburările de dispoziție, bufeurile, tulburările de memorie, palpitațiile, somnul cu probleme, durerile de cap, musculare, articulare, uscarea pielii, tendința spre îngrășare, scăderea libidoului și uscăciunea vaginală.

O parte dintre aceste simptome care apar din cauza scăderii hormonilor din corp pot fi combătute cu ajutorul terapiei de substituție hormonală. Există pilule, plasturi sau preparate topice cu hormoni de substituție. Cea mai bună variantă trebuie aleasă la recomandarea medicului ginecolog.

Printre beneficiile terapiei de substituție hormonala se numără atenuarea bufeurilor, a uscăciunii vaginale, ameliorarea somnului, reducerea riscului de boală cardiovasculară, de osteoporoză și de demență.

Există riscuri ale terapiei de substituție hormonală la menopauză?

Există și reversul medaliei, chiar dacă benefiicile sunt mai mari decât riscurile. Administrarea de hormoni a fost asociată cu un risc mai crescut de cancer endometrial, infarct, cheaguri de sânge și cancer de sân.

Însă toate aceste aspecte trebuie discutate cu medicul, în funcție de fiecare persoană în parte. În plus, menopauza trebuie însoțită de un stil de viață sănătos, mamografii și vizite regulate la ginecolog!

Cine trebuie să evite terapia de substituție hormonală la menopauză?

Terapia de substituție hormonală trebuie evitată de către femeile cu cancer de sân, ovar sau endometru, de către cele cu probleme de coagulare, boli de inimă, de ficat, și de vezică biliară și de către persoanele care au sângerări vaginale suspecte.

Pentru informații despre sănătate, vă așteptăm și pe canalele noastre de youtube, insta și tik tok! Nu uitați ca pe youtube să activați notificările!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult