Dr. Mihaela Bilic despre hormonii la menopauză: nu este atât de mult vina femeilor, apropo de atitudine, ci mai degrabă a medicilor!

În cadrul interviului video pe care l-a acordat pentru CSID.RO, dr. Mihaela Bilic a oferit explicații în privința reticenței cu care este abordată în România administrarea terapiei de substituție hormonală la menopauză.
  • Publicat:
Dr. Mihaela Bilic despre hormonii la menopauză: nu este atât de mult vina femeilor, apropo de atitudine, ci mai degrabă a medicilor!

Dr. Mihaela Bilic a subliniat în cadrul materialului video rezerva cu care sunt privite la ora actuală în România tratamentele de substituție hormonală de la menopauză. Acestea sunt recomandate odată cu debutul menopauzei pentru că lipsa estrogenilor din corp poate avea efecte grave asupra stării de sănătate.

Mult timp s-a considerat că hormonii pot avea efecte secundare nedorite, precum creșterea riscului de cancer de sân. Deși acesta rămâne, este doar ușor crescut ca urmare a terapiilor de substituție hormonală. De altfel, acestea se dau doar la sfatul medicului, după un set de analize și investigații. Iar monitorizarea sânilor trebuie făcută regulat toată viața, cu sau fără terapie de substituție hormonală

Conform National Health Service din Marea Britanie, riscurile pe care le implică administrarea de hormoni la menopauză sunt mici față de beneficii: https://www.nhs.uk/conditions/hormone-replacement-therapy-hrt/risks/

“Dacă tot vorbim de un subiect sensibil și fierbinte în același timp, aș spune că nu este atât de mult vina femeilor, apropo de atitudine, ci mai degrabă a medicilor.

Iar la acest capitol, nu pot să fiu binevoitoare și moderată în discurs. Dacă este un lucru sută la sută cauzat de o atitudine, este vorba despre atitudinea corpului medical.

În momentul în care nu te interesează categoria de vârstă, nu zic 50 plus, zic 45 plus, în momentul în care tu ca medic nu vrei să aprofundezi acest subiect, nu ești interesat să fii la curent cu toate studiile, cu toate produsele care au apărut, cu toate efectele, cu experiență și evaluare pe termen mare, în momentul în care nu ai paciente de la care să strângi date, cel mai simplu ar fi să taci din gură.

Problema în România este că știm să ne dăm cu părerea despre orice. Tragedia este că, în momentul în care nu știm un subiect, mai degrabă îl denigrăm și îl desființăm decât să recunoaștem că nu ne pricepem și nu știm despre acesta.

În momentul în care doctorul ginecolog sau endocrinolog este paralel cu acest subiect și mai mult, împotriva lui, pentru că reprezintă pentru el o bătaie suplimentară de cap acolo unde are suficient de multe paciente care au nevoie de fertilizare în vitro sau de tratament hormonal pentru probleme legate de tot ce înseamnă a rămâne gravidă și a face copii, atunci ei “sperie”, cu o vorbă extrem de grea, și îți scot din cap posibilitatea de a apela la aceste soluții pentru că siguranța și extremismul lor îți închid complet orice idee și orice întrebare despre subiect.

Tragedia mi se pare femeile iau cu ușurință pilula contraceptivă pentru a nu rămăne însărcinate, practic aceeași pilulă cu aceeași hormoni. Adică în momentul în care tu, la 20 de ani, te duci în farmacie și îți iei anticoncepționale pe care le înghiți fără nici cea mai mică bănuială sau teamă că ar putea crea cancer, cum Doamne iartă-mă, aceeași hormoni, în momentul în care sunt într-o pilulă adresată tratamentului de substituție hormonală, devin dintr-odată niște monștri, niște demoni care nu fac decât cancer?

Până la menopauză, organismul femeii a secretat hormoni estrogeni și dacă femeia nu a făcut cancer de la hormonii estrogeni pe care i-a secretat o viață întreagă, de ce ar face cancer de la hormonii estrogeni pe care acum îi primește de la o pilulă? Culmea, dozele de hormoni din pilule sunt mai mici decât secreția hormonală, naturală a femeii. Dacă nu ai făcut cancer de la hormonii tăi, n-o să faci nici de la pilulă, iar pentru alte cancere, hormonii sunt factori de protecție. Însă ceea ce fac la nivelul întregului organism, nu numai la nivelul sistemului osos și a celui cardiovascular, este esențial.

Hormonii estrogeni sunt esențiali în funcționarea corectă a sistemului nervos. Adică la menopauză nu apar doar niște tulburări de dispoziție care pot fi, vezi Doamne, trecute cu vederea și depășite cu voință. Deci nu e că nu ai voință.

Iar din punctul de vedere al metabolismului, lucrurile sunt dramatice. Și asta o simte fiecare femeie pe pielea ei, însă nimeni nu vorbește. Deci această conspirație a tăcerii pe mine mă scoate din minți.

Ajungi la 40 de ani, mănânci sănătos, faci sport și te îngrași. Pacientele care vin la mine spun că nu mai funcționează nimic. Le spun că lucrurile nu mai funcționează nu că nu au voință, lucrurile nu mai funcționează pentru că tot metabolismul este nu doar încetinit. Este ca și cum ai trage frâna de mână.

Hormonii estrogeni nu funcționează de unii singuri. Sunt femei care spun “ar trebui să beau apaă, să mă hidratez că am pielea uscată”.

Să fim serioși: nu cantitatea de lichide îți face pielea frumoasă, ci estrogenul care ține apa în celule și apoi hormonul suprarenal antidiuretic, ADH, care este responsabil de gradul de hidratare a corpului.

Deci haideți să încetăm cu bazaconiile astea că nu mănânci corect și nu te hidratezi corect și de aia arăți cum arăți. Pentru că nu este o chestiune de voință și de informație, este o chestiune de echilibru hormonal.

Estrogenii sunt conectați direct cu tiroida. Și femeile care nu rămân însărcinate știu acest lucru. În momentul în care ai o disfuncție tiroidiană, nu mai poți rămâne însărcinată. Deci nu numai ovarul și tot efectul estrogenilor sunt problematice când scade secreția sau dispare cu totul, ci glanda endocrină nu mai funcționează. Și atunci tot ce înseamnă metabolism s-a făcut praf.

În momentul în care vorbim de estrogeni și de sistemul nervos, trebuie să înțelegm că tulburările de dispoziție sunt vârful icebergului. Apar pierderi grave de memorie, apare scăderea randamentului intelectual. Ce vreau să spun este că în momentul în care nu mai avem acești estrogeni, organismul se descompune. Ca un roboțel din filmele SF, ne facem bucăți.

În momentul în care fenomenul este cu impact asupra întregului organism și nu rămân organ sau celulă neafectate, în momentul în care nu numai sănătatea, ci tot ce înseamnă funcționarea din viața de zi cu zi, sunt puse pe butuci, vin și spun: de ce ați avea nevoie, nu ca să vă convingă, ci ca să vă facă să luați o pilulă care conține acei hormoni și să vedeți efectele de pe o zi pe alta?

Asta e frumos în momentul în care noi încetăm să mai credem că echilibrul hormonal se realizează cu voință: ai pus picătura magică, iar a doua zi ești alt om. În momentul în care nu mai iei acea pilulă, după 12 ore, organismul tău nu mai are acea rezervă de hormoni și simți cum descompunerea își face simțită prezența de la o zi la alta. Totul se strică, dar totul este remediabil cu o simplă pilulă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân