Dr. Mihaela Bilic despre menopauză: nu este normal ca să accepți să trăiești jumătate din viața ta fără hormoni

Prezentă în CSID.RO Live, dr. Mihaela Bilic, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, spune care sunt riscurile pe care le implică menopauza în lipsa hormonilor de substituție.
  • Publicat:
Dr. Mihaela Bilic despre menopauză: nu este normal ca să accepți să trăiești jumătate din viața ta fără hormoni
Prezentă în CSID.RO Live, dr. Mihaela Bilic, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, spune care sunt riscurile pe care le implică menopauza în lipsa hormonilor de substituție.

La or aactuală, există în continuare multe rezerve în privința terapiei de subtituție hormonală la menopauză. Aceasta din cauza unui risc mai crescut de cancer mamar pe care l-ar avea femeile care iau terapie de substituție hormonală față de cele care nu iau.

Însă acest risc este mic, conform specialiștilor de la The National Health Service din Marea Britanie. Terapia de substituție hormonală poate avea beneficii, dar trebuie administrată la sfatul și sub supravegherea medicului ginecolog, după o serie de teste și analize.

Lipsa hormonilor estrogeni care survine odată cu menopauza este cauzată de intrarea în repaus a ovarelor. Acestea nu mai produc estrogeni, ceea ce poate crește riscul de osteoporoză și boli cardiovasculare la femei. Iată ce spune medicul Mihaela Bilic despre terapia de substituție hormonală!

“Am fost necăjită și supărată tocmai pentru că nu vorbim despre substituția hormonală. Iar din punctul de vedere al medicilor, subiectul nu este tratat cu seriozitate.

Pare a fi o chestiune pe care mamele noastre au luat-o ca atare: iată că vine o etapă în viața femeii când se termină producția de hormoni și asta e. Adică suntem cumva în Evul Mediu, asta e, n-ai ce face, îți pui sacul în cap și te duci undeva la marginea societății.

Asta e educația, percepția societății: dacă treci de 50 de ani, ca femeie, nu prea mai reprezinți interes nici pentru angajator, nici pentru partener, deci ești cumva pe linie moartă.

Or, pentru mine, lucrul acesta este profund supărător. Aceasta pentru că premenopauza afectează femeile din ce în ce mai tinere. Dacă pe vremea mamei mele, se vorbea după 50 de ani de tulburări ale ciclului menstrual, acum se vorbește după 40 de ani.

Să nu uităm că suntem în secolul 21. Dacă avem insulină pentru persoanele diabetice, acolo unde pancreasul a încetat să mai facă acest hormon, la fel și pentru ovarul care nu mai produce estrogeni, avem hormoni pe care îi putem lua dintr-o pilulă, cremă sau plasture.

Dacă speranța de viață a urcat până la 80 de la femei, nu este normal ca să accepți să trăiești jumătate din viața ta fără acești hormoni. Dacă ar fi vorba doar despre siluetă, aspectul tenului și tulburările dispoziție, aș spune ok, sunt lucruri mult prea superficiale ca să facem din asta prea mult tam-tam.

Însă lucrurile sunt mai grave de atât. Nu este vorba de câte kilograme ai și despre cum îți arată pielea și părul. Este vorba în primul rând despre osteoporoză. Hormonii estrogeni sunt responsabili pentru menținerea calciului în oase și ne protejează de toate bolile cardiovasculare la care bărbații sunt mai expuși pentru că nu au acești hormoni estrogeni.

Deci tot ce înseamnă risc de boli cardiovasculare și sindrom metabolic (diabet, obezitate, colesterol crescut și riscul de infarct și AVC) apare la bărbați după 40 de ani. Noi femeile sunt mai protejate pentru că avem acești minunați estrogeni. În momentul în care nu-i mai avem sau ovarul dă semne că scade producția de estrogeni, este o chestiune de igienă a vieții, nici măcar nu e de emancipare, să-i suplinim dintr-o pilulă.

Lipsa estrogenilor duce la o spectaculoasă degradare a oaselor. În câțiva ani, oasele arată ca și cum ar fi mâncate de molii. Ortopezii tratează efectele la câțiva ani ale menopauzei, adică fracturi și osteoporoză avansată. Acestea nu pot fi remediate nici prin chirurgie pentru că oasele sunt fragilizate.

Este adevărat că pierdem masă osoasă după 30 de ani, însă este aberant să ne lăsăm oasele efectiv distruse, transformate în cretă pentru că, vezi Doamne, am intrat la menopauză și nu avem ce să facem” spune dr. Mihaela Bilic.

Mai multe informații despre terapia de substituție hormonală puteți afla din interviul video amplu, realizat cu medicul Mihaela Bilic: https://www.youtube.com/watch?v=r3LLBVT1ROc&t=549s

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân